• Advertisement

Любопитни факти от живота в Швеция

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот bromma » 20 Април 2009, 13:30:17

Ето какъв интересен факт прочетох преди няколко дни:
В Стокхолм живее в наследствена къща един 60-годишен човечец, съвсем неугледен, безработен. Заниманието му е това на което в Бг му викаме "клошар" - обикаля по улиците и събира кенове и бутилки, които след това връща в магазините. Те му носят 0.5 - 2 кр. на бройка. Оказва се, че същият този клошар притежава 12 милиона крони, от които към 3.7 в златни плочки, 8 в акции, останалото в конто в банките.
Това богатство той го е натрупал за около 20 год. препитавайки се с "клошарство", но: да не си мисли някой, че чак такива пари се изкарват от "pant" - нощно време конкуренцията по улиците е жестока, виждал съм как поляци се карат яко за няколко кутийки. А този човек след като си обходи районите и си осребри находките, се настанявал в някоя библиотека и цял ден четял вестници, след което играел много активно на финансовите борси.
Оказва се, че бил страшно интелигентен и ерудиран и познавал в детайли борсовата търговия, бил много наясно с цените на акциите, прогнозирал движението им и др. Така той влагал всяка изкарана крона в търговията с акции, а част от печалбата за тези 20 год. обърнал в злато. Борсовият крах от миналата година не му се бил отразил изобщо, портфейлът му си държал цената. Казват, че живеел самотно, много скромно, никакви харчове за дрехи или други екстри, всичко влагал в търговията. Тъй че, с клошарство не може да се живее, но с правилно използване на изкараното от клошарство - и милионер се става.
Като четях статията, си мислех, не му искам милионите, искам му само механизма на проучване и прогнозиране на борсите :presa:
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот seli » 20 Април 2009, 20:59:47

Прочитайки това се сетих за един човек,който е работил в англия,като един много преуспяващ и далновиден млад брокер-очертавала му се е бляскава кариера,но...в един момент,този българин зарязва всичко(уютното си апартаменче в лондон,всичко което има в наличност в банките дарява) и надява расото.
С неговата необикновенна история се запознах засичайки го по телевизията,бе гост в шоуто на слави-бил поп в манастир,на който в момента не се сещам,нито за име нито за местоположението му,но разказваше как се изхранвали единствено от продукцията в градината и от млякото на кравите си. Останалото време прекарвали в четене на евангелието,но не много до късно понеже свещите били скъпи,а за електричество не можело да става и дума... 8-[
Та,изведнъж се поставих на негово място и се замислих какво ли би ме накарало да направя тази замяна аз,но не достигнах до логичен отговор...
Снощи пак засякох по новините информация за този човек,някакъв английски журналист щял да опише живота му в книга.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот amra » 25 Април 2009, 09:08:28

Радвам се,че най-после се отдели място за интересните факти.И аз попаднах на нещо любопитно.Врата у поле му казваме ние в България.Седях на спирка Ларсберг в Лидингio и чаках влакчето да ме закара до Рупстен.Зима,хладно,вятър подухва както му се поалага...Спирката стъклена,обикновена,с дървени пейки.До мен чака висок и хубав маj!.Красив човек-мисля си и усещам как ме лъхва топлина.Той също ме поглежда-пак топлина.Сега я наредих,викам си-пламна любовта.Каква силна енергия има този човек,мисля си,ами да взема да си пооправя разрошената коса,че да ме хареса.Вдигам рака да си наместя кичурите под шала и усещам,че топлината идва идва от горе,а не от страни.Поглеждам към покрива на спирката и....О!Изненада!-там се червенеят малки
пръчки-греят реонати!От там била енергията,значи,не от мъжа!Реотани на тавана на открита спирка!!!Eй това му се вика врата у поле!
Всъщност ако искате може да кръстим рубрика с любопитни факти врата у поле...
Аватар
amra
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 106
Регистриран на: 4 Юли 2007, 00:00:00
Местоположение: софия
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот bromma » 25 Април 2009, 13:51:34

Лидинго е богаташки район, всичко може да се очаква там, а пък да "пламне любовта" с някой от района, значи си ударила чиста шестица (без данъци) от тотото! :thumbleft:
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот seli » 7 Август 2009, 16:36:46

Не съм сигурен дали е точно по тази тема, но няма да отварям нова за това...
Престраших се накрая да напиша, как се изложих вчера!
Бе неочаквано горещо, може и някакви рекордни температури да са били за сезона тук, 27 градуса.
Предложих на жена ми да пием по една бира, някъде на сянка в парка и речено сторено - кацнахме след 5 мин в ICA - та до нас. Открих, че е по изгодно да се вземе стек от 6 бири, така и направих. Казах си " защо да ги слагам сега в торбичка, може и на ръка да ги нося ".
Търсейки приятно паркче с дебела сянка, открихме някакъв магазин за битови нужди ( покривки, възглавници, пердета и пр. ), а имахме/имаме крещяща нужда от нещо, с което да покрием неугледната маса в хола ( има странни вдлъбнатини по нея, мисля, че е престояла доста в някое мазе с железа по нея ) и още по-неугледната на балкона ( сякаш повърхността и е разтопена, мисля не са сваляли фритюрника или скарата от нея, също има доста неща да разкаже ). Това, че отново не открихме нищо подходящо е друг въпрос, а какви луди цени от по 40-50 евро на метър имаше... Най-елементарното - мушама не открихме!
Казах, аз на жена ми да не влизам с бирите в ръка вътре, но тя много настоя и понеже сме щели да хвърлим само един бегъл поглед и да излезем, нищо нямало да стане... Да, ама не. Влязох, като испански завоевател, брадясал и със слънчеви очила, бири в ръка, хората ме гледаха доста страннно.
Вътре се разделихме, аз си набелязох собствен район за разглеждане, а интериора бе еднакъв навсякъде и цветовете също. Та, прескачам си аз от район на район и в един момент ми направиха впечатление, интересните домашни сейфове с които разполагаха, цъках с език и разглеждах от ръка разстояние и тъкмо бях решил да извикам и жена ми да хвърли око, дойде една дама, след нея още една и задружно ме изгониха от там - застанал съм зад касите за плащане в магазина.
Няма да стъпя повече там, успокоявам се, че бях с очила и брадясал, а като се обръсна имам коренна разлика. Жена ми цял ден ми се смя, пих си бирите, сам, вкъщи и с наранено самочуствие...

Потребители благодарили на автора seli за мнението:
speleonik
Рейтинг: 4%
 
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот killcore » 8 Август 2009, 12:50:26

Ето какъв интересен факт прочетох преди няколко дни:
В Стокхолм живее в наследствена къща един 60-годишен човечец, съвсем неугледен, безработен. Заниманието му е това на което в Бг му викаме "клошар" - обикаля по улиците и събира кенове и бутилки, които след това връща в магазините. Те му носят 0.5 - 2 кр. на бройка. Оказва се, че същият този клошар притежава 12 милиона крони


Явно тази "градска легенда" за pant я има в всяко градче.За Мура ми обясняваха сащото че имало един тип който обикалял с мотопедче сутрин и вечер казаните.И та той същият де бил милионер.Явно това си е "градска легенда" характерна за швеция.Но това като идея за pant България трябва да го "Открадне" от Швеция и ще сме мъничко по чиста държава ,понеже когато му бъркаш в джоба на БГ тогава се замисля.
killcore
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 2 Август 2009, 17:32:35
Местоположение: Швеция
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот vivan » 8 Август 2009, 19:31:41

По повод комични ситуации... Пътуваме си с мама в автобуса от Умео за Стокхолм - пътя е дълъг от девет и половина вечерта та до пет и половина сутринта - онзи ден, четвъртък срещу петък, ще пътуваме по спешност до София... Та на сутринта - към 5 часа, автобуса влиза на спирката в Упсаала - празен паркинг, на него има само една кола със запалени габарити, но няма никой в колата. На паркинга също няма хора - жив човек не се вижда. Автобуса , почти без намали, на пълна скорост, направи една бърза обиколка на паркинга, за да си обърне посоката и да излезе от него, а и пакинга е голям и празен ... и тъкмо си стъпва пак на пътя...от къщичката дето е тоалетната изскача един як швед с полувдигнати гащи и почва да маха интензивно с ръце...Всички го виждаме, казваме на шофьора, който също го вижда...но шофьора нито намали, нито спря...просто си отпраши с пълна газ ...така и не спря да вземе човека...който за едната тоалетна си изпусна автобуса...Всички дружно се смяхме, а на мен после ми стана жал за човечеца...Но...явно тука е така... #-o :)
Аватар
vivan
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 85
Регистриран на: 10 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот etomidate » 18 Август 2009, 19:29:13

seli i dimadoctor, как сте там като нови в Швеция - разказвайте - какво се случва около вас? Разбира се питам тях, т.к. заминаха на скоро. Ще бъде интересно и останалите да споделите подобни приключения.
etomidate
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 62
Регистриран на: 24 Юни 2009, 17:10:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот seli » 18 Август 2009, 23:52:44

etomidate написа:seli i dimadoctor, как сте там като нови в Швеция - разказвайте - какво се случва около вас? Разбира се питам тях, т.к. заминаха на скоро. Ще бъде интересно и останалите да споделите подобни приключения.


Здравей,
всячески се опитваме да се "интегрираме в системата", търпеливо очакваме да наредим последователно парчетата от бюрократичния пъзел...
4 седмици и два дни откакто подадохме заявленията за персонални номера и още ги няма, а без тях нищо не става. Мисля, че ще поизостанем от плана който си бях начертал - Персонални номера, детска градина, SFI, миграционни и т.н!
Лошото е, май изтърваме сроковете за яслата и SFI #-o
Има някакъв луд наплив в Skatteverket, предупреждават всички "очаквайте отговор след 1 месец", чух го днес, понеже дъщеря ми пристигна вчера и днес веднага я заведох в данъчното.
Впрочем, ти това ли питаше или... ?
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот etomidate » 19 Август 2009, 08:51:56

seli написа:
etomidate написа:seli i dimadoctor, как сте там като нови в Швеция - разказвайте - какво се случва около вас? Разбира се питам тях, т.к. заминаха на скоро. Ще бъде интересно и останалите да споделите подобни приключения.


Здравей,
всячески се опитваме да се "интегрираме в системата", търпеливо очакваме да наредим последователно парчетата от бюрократичния пъзел...
4 седмици и два дни откакто подадохме заявленията за персонални номера и още ги няма, а без тях нищо не става. Мисля, че ще поизостанем от плана който си бях начертал - Персонални номера, детска градина, SFI, миграционни и т.н!
Лошото е, май изтърваме сроковете за яслата и SFI #-o
Има някакъв луд наплив в Skatteverket, предупреждават всички "очаквайте отговор след 1 месец", чух го днес, понеже дъщеря ми пристигна вчера и днес веднага я заведох в данъчното.
Впрочем, ти това ли питаше или... ?


Здравей! Благодаря! Питам за всичко, вкл. и затова, т.к. ми се иска да съм подготвен, да речем за догодина, когато смятам да се телепортирам нататък, след като понауча езика, поне в известна степен. Иначе, Бромма е публикувал на първата страница статия, за това как шведите масово отиват да работят в Дания, Норвегия, нова зенландия, та започнах да се замислям, дали ще има някакъв шанс за по-нататък или не.
А как се оправяте с езика? Че голям смях пада като го уча, докато си наглася езика как да издухам поредната буква O:)
etomidate
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 62
Регистриран на: 24 Юни 2009, 17:10:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот dimadoctor » 19 Август 2009, 16:26:19

Здравейте всички!
И при мен е горе-долу същото както при Seli- чакам си persunnummer-a и подтвърждението за курса. Между другото и на мен ми казаха да чакам около 2-3 седмици, че имало много молби .От работата- засега не се оплаквам, хората са достатъчно търпеливи и толерантни. Надявам се да се интегрирам благополучно, защото ми харесва тук, и като работа и иначе. Купих си едно колело на старо и вече с него щъкам наляво-надясно. Дано да се позапази сегашното време, че съм още без кола, а не искам да се натрисам на някой от колегите да ме вози.
Засега при мен това е същетвеното, при настъпила промяна ще споделям.

Поздрави!
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот bromma » 20 Август 2009, 12:08:26

Точно преди отпуската с дъщеря ми обикаляме офисите на flyggbussarna и arlandaexpress в Т-centralen и избираме с кое да пътуваме до летището. В едната зала върху една от пейките гледам един моб. телефон. Вдигнах го небрежно, оказа се iphone. "Късметче", казах си, оставих го пак там, седнахме и зачакахме. Около половин час седяхме, залата се опразни, но никой не дойде да си го вземе. "Ясно, забравен е" си помислих, прибрах го в плика и излязохме с дъщеря ми. Исках да отидем навън в някоя градинка и да седнем, за да го огледам по-внимателно и да извадя сим-картата.
Казвали са ми тук, че за да се неутрализират кражбите на телефони, те се проследяват по картата много скоро след като жертвата сигнализира за кражба.
Наблизо има една църква с парк и пейки и ние с детето се насочихме натам. Нямаше свободни пейки обаче и аз поседнах на някакъв бетонен блок насред тревната площ. Извадих намерения iphone и го заразглеждах. Никъде не видях капак за вадене на батерия и сим-карта. Изобщо има ли сим-карта в тези устройства :dontknow: И ако има, къде и как са я завряли? Междувременно той изпиюка, екранът му светна, но аз видях само че е към Telia и нищо друго. За пръв път в ръцете ми попада подобно устройство и изобщо си нямам идея какво се прави с него.
В това време дъщеря ми прошепва провлачено: "Таатии!"
Вдигам глава и виждам двама полицаи до мене. "Баси, колко бързо ме откриха тия, заради тази шибана играчка си създадох проблеми сега!" - помислих си аз.
"Добър ден, това върху което сте седнали е гроб. Не трябва да се сяда там, всички каменни блокове наоколо са гробове" - заяви ми единият полицай. Аз го изгледах като треснат и не можах и дума да обеля, а той повтори същото на английски, вземайки ме за един от многото туристи наоколо. Извиних се, прибрах iphone обратно в плика и се изнесохме от парка.
"Така и така няма да се оправя с този телефон", казах на дъщеря ми, "ами я по-добре да го върнем в залата за да спя спокойно."
Така и направихме, предадох го на служителите в залата, те ми благодариха и ние с чиста съвест си тръгнахме.
Това беше втори телефон, който си намирам и го връщам, надявам се третия път вече да си намеря такъв без карта :)
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот Pakito » 20 Август 2009, 22:04:53

Здравейте,да ви разкажа нещо и аз,което ми се случи наскоро. :)
Та беше ветровит ден,времето тъкмо се беше развалило,но въпреки това излязох да се поразходя в квартала.
И както си се разхождах пред мен двама шведи и единият нещо си бърка в джоба(вадеше или прибираше не знам),но в това време някаква банкнота хвръкна от вятъра и точно се озова в краката ми.Всичко това става за секунди и аз по рефлекс я настъпих за да не излети назад,нали разбирате.В същото време(може би след около половин секунда)още преди да съм понечил да се наведа и да взема банкнотата,за да си я върна на човека,и един швед ме потупва по ръката и ми сочи човекът от който хвръкна банкнотата и вика хей-хей.И аз какво да правя,ми и аз хей-хей им викам на двамата които въобще не забелязаха че нещо им е хвръкнало от тях и си вървят напред.Те чуха че някой вика подир тях и се обърнаха.Тогава като се наведох да видя каква беше тази хартийка,която така случайно вятърът запрати в краката ми гледам 20 крони.Почнах да му обеснявам че тези крони са изхвърчали от него,и докато вървя към тях за да му си ги дам ги чух че нещо си приказват че са били само 20 крони(едва ли не само дето съм ги спрял)но въпреки това ми благодари чак и ръката ми стисна
Pakito
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 2 Април 2009, 17:14:29
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот dimadoctor » 21 Август 2009, 11:27:45

Да споделя и аз.Не че съм тук от дълго ама....Стана дума, че си купих колело от Ескилстуна. Тръгнах да се прибирам с него до Strängnäs, около 35 км. По целия път се разминавах с големи групи моторджии / не са типични "рокери" по мои представи /, които си караха съвсем кротко и спокойно. Направи ми впечатление, че почти всички бяха "чичковци" на видима възраст над 50 години, тук-там имаше по някой младеж ;-) . Няколко пъти махнах, и те ме поздравяваха в отговор. Нашенските моторджии са малко по-различна порода, много трябва да се внимава с тях- и карането им е много откачено, и държането малко по-трудно за понасяне.
А като връх на емоциите- реших малко да си почина край пътя, че един насрещен вятър много ме измъчи. Спрях и реших да седна на един мъх край пътя. И какво да видя- една хубава малка поляна, пълна с червени и черни боровинки. Сигурно изядох един средно голям буркан за около 15-20 минути,направо витаминна бомба :razz: !
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Любопитни факти от живота в Швеция

Мнениеот bromma » 21 Август 2009, 13:59:58

Хе-хе, dimadoctor, ти си изял надницата на някой тайландец :)
Тези дни пишеше в един вестник, че 6000 тайландци са дошли на сезонна работа да берат горски плодове. Много от тях били теглили заеми за да дойдат дотук по тази програма за сезонна работа в селското стопанство, работели по 12 часа по поляните, но се оплакваха, че продукцията била малко. Като се отделяла и тази с ниското качество за консервната промишленост, оставало малко директна продажба. Така те едвам си покривали разходите за подслон и храна и не им оставало нищо за да си върнат заемите в Тайланд. Журналистите питаха, защо тогава са доведени толкова много хора, след като плодородието не било добро тази година.
Така че внимавай друг път за тайландци с кошнички =P~ !
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement