• Advertisement

Емиграция в Дания

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Емиграция в Дания

Мнениеот Packo » 21 Ноември 2011, 15:47:14

Здрвейте на всички Българи живеещи в Дания и на тези четящи форумите на българите в чужбина с мечтата да заживеят в по нормална държава. Бях в Дания известно няколко месеца и съм очарован от начина на живот в тази северна страна , от спокойствието и уредения начин на живот,хората са наистина щастливи и смея да твърдя че тя е като канада в европа и е най добрата страна за емигриране на стария континент/изключвам климата и/ Виждам че напоследък темите за Дания не са много активни , информациата в много от тях вече не е съвсем актуална, а и е хубаво да се съберат основните въпроси на едно място. Основните неща на всички които се интересуват са напално ясни/ЦПР,право на работа ,документи/ , но напално недостатъчни за да се предприеме една сериозна стъпка , нямям предвид да се поработи няколко месеца за да се закърпи някоя дупка в семейния бюджет а за едно наистина ново начало с перспектива която чакаме от 89г в Бг и ще има да чакат и децата ни ако останат тук . Хубаво е да се разяснят неща като това: къде учат децата/ има ли интегриращи паралелки парвата година/ , детски градини , как стоят нещата с детските , как стоят нещата с правене на фирма и започване на някакъв малък бизнес след първите месеци на климатизация и много дуги въпроси, отговорите на които биха били много полезни за много като мен.
Хубаво ще е да се създаде и тема която да обхваща и това кой с какво се занимава, дори и да изглежда като реклама ще бъде полезно ако имаш нужда от адвокат, счетоводител,зъболекар или майстор за ремонт на колата, да се ползва българската общност да се подхранва сама да се препоръчва на приятели и познати . Най трудното нещо навън както всички знаете е липсата на среда в началото , идеята ми е дали не може да се създаде една такава среда/а може би и я има вече/ за тези които са там и да е подготвена почва и за тези които тепърва стягат куфарите/все пак не всеки има приятели които живеят в Дания и са готови да им подадат ръка в началото/ , а те не са никак малко и в тази вълна са повече млади ,образовани и работещи хора на които вече наистина им писна, малкия и среден бизнес вече не съществува в Бг и е принуден да бяга или да става роб на олигархията и монополистите в собствената си държава.
Ще се радвам да намеря съмишленици и хора с време и желание да споделят мнения и знания !
Късмет на всички!

Потребители благодарили на автора Packo за мнението (общо 4):
nikotikotodoraky1azazel833velingrad
Рейтинг: 17%

Packo
Нов потребител
Нов потребител

Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 11 пъти

Re: Емиграция в Дания

Мнениеот Packo » 30 Март 2012, 10:25:35

Благодаря, на всички за активността и информацията :)

Тъй като все пак мисля че това ще е полезно за много хора , ще се опитам накратко да обясня как се вади прословутия и заветен CPR номер в Дания

- Отивате в http://statsforvaltning.dk /емиграционните/ подавате попълнен формуляр по образец , представяте документ за самоличност - паспорт или лична карта, една снимка по размер , удостоверение за посточнен адрес , удостоверение за раждане, Банкова референция за наличие на пари мойе да си го носите и от БГ Банка / първо ни бяха казали 65 хил ДКК на вазрастен и по 15 хил ДКК на дете , но на следващата седмица ни показаха лист с нови изисквания -70 хил ДКК на възрастен и 20 хил ДКК на дете дали са ги сменили през тази една семдица или имат няколко листа и който хванат този ти показват не мога да гадая / всички документи от Бг да са преведени на английски от лицензирана преводаческа агенция, НЕ легализирани . На място ти преглеждат всички документи приемат ти ги , и ти изпращат разрешителното за постянен престой по по пощата/нашето дойде на 3тия ден , но жената ни каза до 2 седмици/ С него отиваш в комуната където си си намерил и наел апартамент , подаваш документите и до края на работния ден вече имаш CPR /персоналния номер за Дания/, децата се записват на училище,договор за интернет ,кабелна,телефон , до няколко седмици идва и жълтата карта , сменяш си шоф.книжка с датска ,избираш си личен лекар и тнт. Вече си в системата . Можеш да си подадеш документи за фирма , да си търсиш работа или каквото си поискаш или си си наумил да правиш тука .

Реално цялата процедура,при правилни обмислени и последователни действия може да стане и за по малко от месец !

Ще се радвам да успея да помогна на някой с тази информация !
Ако имате въпроси , или някой има друга информация - СПОДЕЛЕТЕ ! Успех на всички !

Потребители благодарили на автора Packo за мнението (общо 4):
Васил_68RODYvelingradonufriy
Рейтинг: 17%

Packo
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот velingrad » 30 Март 2012, 15:18:57

Packo написа:Благодаря, на всички за активността и информацията :)

Благодарим ти Packo,
за съжаление, макар и налични, българите "датски", могат (явно) да четат, но по писането и споделянето хич ги няма.
Все пак, ако още 1-2 ма последват примерът ти, може и да потръгне.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен

Снимки: 392
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот Rodopeia7 » 2 Април 2012, 11:49:07

И аз благодаря за информацията, сега те виждам, щото не влизам често в този форум. Искам да те питам няколко неща: ако може, разбира се #-o ти къде се намираш в Дания??? Сега за острови няма да говорим [-( ама в кой град си? Работиш ли? Аз имам син, който следва в Орхус, сега вероятно следващата степен ще му бъде в Копенхаген и се колебая дали да хвана пътя за там, или за Холандия. Бях в Дания миналата година октомври, но ме потресе стандарта, имах намерение да отварям фирма. Ако е удобно сподели как върви при теб.
Rodopeia7
Нов потребител
Нов потребител

Благодарено: 0 пъти

Мнениеот onufriy » 2 Април 2012, 13:01:29

velingrad написа:
Packo написа:Благодаря, на всички за активността и информацията :)

Благодарим ти Packo,
за съжаление, макар и налични, българите "датски", могат (явно) да четат, но по писането и споделянето хич ги няма.
Все пак, ако още 1-2 ма последват примерът ти, може и да потръгне.

То и тея, дето сме благодарили, все в Дания живеем, ма айде...
onufriy
Златен писач
Златен писач

Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Мнениеот Packo » 21 Април 2012, 10:14:06

Изборът къде да живее човек си е само негов ! Аз просто се опитвам да дам малко информация на тези които са избрали Дания като мен . Ще се радвам ако мога да помогна на някой.
Информацията е най ценната стока ! А ние имаме възможността да я разменяме безплатно!

Потребители благодарили на автора Packo за мнението (общо 3):
nikotikoiniutaysmivka
Рейтинг: 13%

Packo
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот Miro70 » 9 Май 2012, 19:37:36

Здравейте всички българи в Дания!Естествено ми е нужна информация,какво ми е необходимо(документи и пари),ако реша да се местя в Дания.Сега се намирам в Кипър(от няколко години),но не ми е по сърце тази страна.Търся нещо по-човешко и нормално...Работя в чужбина не само за себе си,имам и хора зад гърба ми на които помагам.Затова не искам да рискувам,защото хората зад мен не заслужават да бъдат прецакани от решението ми.С две думи търся по-благоприятна страна за живот,както за мен така и за хората до мен.Смятам,че всеки човек го заслужава,но първоначално трябва да добие представа и помощ от друг,за да може да се реализира и да постигне някакъв резултат в опита си.Иначе се хвърля с главата в торбата и каквото стане.Не че не е невъзможно,но по-добре би било да е наясно какво има в торбата,за да е подготвен.Ще съм благодарен на всеки,който ми изясни какво ми е необходимо за преместването ми от Кипър в Дания! O:)
Miro70
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот feliche » 19 Май 2012, 16:05:32

Здравейте, искам да запиша магистратура в Дания. Как стоят нещата, ако заминем семейно обаче. Нямаме сключен брак, имаме дете на 4 години. Лесно ли се приемат децата в детските градини, целодневни ли са, какви са таксите? Как стои въпроса с настаняването- квартири, общежетия... Видях, че има ограничения в часовете за работа при студентите, доколко лесно е намирането на работа- знаем добре английски и двамата!
feliche
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот Bulgar » 11 Юни 2012, 01:20:58

За по-подробна информация потърси групата на българите в Дания във фейсбук. Тя вече наброява над 800 човека и постоянно се задават въпроси и се отговаря.
Bulgar
Нов потребител
Нов потребител

Благодарено: 3 пъти

Мнениеот СветРайз » 13 Септември 2013, 16:21:49

Привет,

Поради Политическата и Икономическа ситуация в БГ,мъчителния Комунизъм,липсата на реален пазар и възможности за хора с принципи и ценности,мисля да се насоча към Дания...иска ми се да ме посъветвате,като хора с опит - по коя добра пътека мога да мина или познавате ли хора стабилни,с обективно мнение които могат да предоставят информация и съдействие?
Споделете,ако имате възможност и в удобно за вас време, на e-mail:svetrise@gmail.com
https://www.facebook.com/svetlan.atanasov.3
СветРайз
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот James diaz » 4 Март 2018, 08:55:58

Hello!
I am James
From Bulgaria.
Искам да се преместя в Дания,да си намеря работа и да продължа живота си там.
ЗА сега все удрям на камък,казаха ме ,че трябва да имам 10000 евро в сметка в Дания.
Те са доказателство,че докато си търся
Работа в Дания ще мога да се издържам през това време.
Toва е не по- силно за мен.
Ако някои има по -надежда информация да пише....

Поздрави:James.....
James diaz
Нов потребител
Нов потребител

Мнениеот rikiking » 4 Март 2018, 15:48:15

James diaz написа:Hello!
I am James
From Bulgaria.
Искам да се преместя в Дания,да си намеря работа и да продължа живота си там.
ЗА сега все удрям на камък,казаха ме ,че трябва да имам 10000 евро в сметка в Дания.
Те са доказателство,че докато си търся
Работа в Дания ще мога да се издържам през това време.
Toва е не по- силно за мен.
Ако някои има по -надежда информация да пише....

Поздрави:James.....

Евалата James!

Три месеца никой не може да те пипне. Вкл. нямат право да ти искат даже здравни застраховки през този период. След това можеш да го удължиш с още три месеца, ако им покажеш поне една оферта за работа или поне кореспонденция с работодател, което едва ли е проблем. И след това, пак е почти невъзможно да те изкарат насила от държавата, тъй като си Европейски гражданин. Така че ако си решил , действай.

С парите много внимавай, защото като се регистраш в Дания ставаш данъчнозадължен там.Най-добре не кредитирай сметка в тяхна банка с повече от 990 Евро месечно по ред причини, които не искам да упоменавам тук. Не се изсилвай, че да не ти прицунят после бадева половината от доходите за годината под формата на данъци...

И помни , че в Европа е заложено и регулирано животът да бъде лек и безпрепятствен за мързеливите,неграмотните и некадърните, а са задължени да плащат и блъскат знаещите, трудолюбивите и можещите :mrgreen:
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка

Снимки: 1
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Мнениеот juventus » 4 Април 2018, 20:22:49

James ,ако нямаш предварително намерена работа там дори и да не си задължен да имаш 10 хил евро по сметка там,Дания е адски скъпа държава и поне 6-7 хил, евро трябва да имаш, ако си решил, че там на място ще си търсиш работа.Чувал съм ,че там си задължен да плащаш и данъци върху имоти в друга държава, ако имаш такива.Най-скъпите пътни данъци в Европа са именно в Дания.Там трябва да си доста сериозно подплътен с кеш за да живееш прелично.Това не са ти началото на 90-те години, когато имаше юруш на българите към Испания и с бране на малини хем там си купуваха имоти хем в България си строяха други.
juventus
Нов потребител
Нов потребител

Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 16 пъти

Назад към Общ форум