• Advertisement

Брак между датчанин и българка?

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Мнениеот Mr.Bombastic » 28 Януари 2008, 11:58:43

Здравей didci,
Лично модерирах Аурио. Затова и отговора ти малко увисва, защото хората следящи темата ще се зачудят. Но Аурио с нищо не допринасяше за темата с тази си публикация. По-скоро обратното - затормозяваше я с граничещи с национализма лозунги и призиви, а това в Заедно не го допускаме (доколкото ни стигат силите).
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7122
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 462 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот Pizho » 28 Януари 2008, 12:20:23

Mr.Bombastic написа:затормозяваше я с граничещи с национализма лозунги и призиви, а това в Заедно не го допускаме


Не съм чел какво е писал въпросния форумец, но само от любопитство: какво лошо има в това да има национализъм? Тази аргументация може да се интепретира, че интернационалните лозунги са за предпочитане :roll:

П.С. Лично аз не бих ги кастрил мненията, освен ако не са обидни. Нали светът е шарен.


П.С2. Много е затормозяващо това форумно поле за писане. Незнам каква е причината, но пишейки с моя кирилица (не с вградената), запетайки и други пунктоации не излизат, copy&paste също, таг-овете също не стават ... с други думи мога да пиша само изречения без обосновки.
Горния постинг примерно size не работи ... Както и да е, вече писах относно, но явно съм единствения с такива проблеми. Принудждавам се да пиша в нотепад и след това да прехвърлям ... .

Mr.Bombastic: да, единственият си и затова е редно да пишеш на модератор с това оплакване, а не да го смаляваш до нечетливост, което за да прочета, трябваше първо да модерирам твоя пост. Освен това сайтът има ясни правила какво е позволено и какво не. В конкретният случай ставаш дума да не сме си смесвали кръвта с чужденци и т.н. Това е лично решение на всеки човек и да се изтъква, че един вид да се влюбиш в човек от друг народ и да имаш деца от него е нещо неправилно е меко казано не на място в тема, в която се пита за информация за брак между българин и датчанка. Ако искаш отворена дискусия си я направи в друга тема, но не и тук!
Pizho
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 173
Регистриран на: 3 Януари 2005, 01:00:00
Местоположение: Ostwestfalen-Lippe
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

:)

Мнениеот didci » 28 Януари 2008, 15:59:25

Здравей Mr.Bombastic,

мерси че ми каза, аз малко се удудих, защото тъкмо почнах да му пиша и като изпратих го нямаше мнението, и малко се по чудих ;) дали не съм сънувала :)
Забавно ми стана ;)

Поздрави :)

Mr.Bombastic написа:Здравей didci,
Лично модерирах Аурио. Затова и отговора ти малко увисва, защото хората следящи темата ще се зачудят. Но Аурио с нищо не допринасяше за темата с тази си публикация. По-скоро обратното - затормозяваше я с граничещи с национализма лозунги и призиви, а това в Заедно не го допускаме (доколкото ни стигат силите).
Аватар
didci
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 19 Януари 2008, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот karrol » 3 Октомври 2009, 20:25:47

Здравейте.Въпреки,че виждам че темата е от 2006 година,не мога да се въздържа и да не напиша.Преди една година се омъжих за датчанин.Просто срещнах най-лъчезарното и усмихнато момче,което няма нищо общо с датчаните. :razz: И никога няма да съжалявам,че го направих.Съпругът ми е най-удивителният и истински човек,когото някога съм срещала.Но не за него ще пиша сега.Имам си друга тема на размисъл.И много ще се радвам ,ако някой от вас знае какво да ме посъветва.Или има информация към кого да се насоча.От една година се въртя в кръг с датските закони.Такива правила са направили,че незнам колко хора и колко време им е отнело да ги измислят.Сигурно са ги мислели векове наред.Простете ми,но съм много ядосана и ми идва да си хвана мъжа и хайде в България.!!Значи ето какъв ми е проблема:
Преди една година ,както вече споменах се омъжих в България.Три седмици по късно с мъжът ми си дойдохме в Дания и започнахме да изпращаме документи,че сме се оженили .Има две места в който се изпращат документи от този сорт.Едното е в Олборг,другото е на емиграционните.Като гражданин на ЕС ,не би трябвало да изпращам документи на емиграционните.Но се получи някакъв омагиъосан кръг в който двете организации само ме препращаха една на друга 7 месеца.Да,за 7 месеца ,най накрая успях да получа заветното датско егн.Дания е държава,която си изпълнява законите много стриктно(за разлика от България).Оказа се,че въпреки,че сме в Европейския съюз тук никой не дава и пет пари за това.Аз съм просто едина чужденка и не мога да остана тук,ако не работя.Няма значение,че съм омъжена за датчанин,аз нямам право на престой повече от 6 месеца,освен ако не работя или не уча.Не мога и да си намеря постоянна работа,заради финансовата криза.Цяло лято работех в един хотел.Живеем в малко градче,което е туристическа дестинация.Лятото е пълно с курортисти и не е проблем да си намериш работа.Тъкмо започнах работа и фирмата в която съпругът ми работеше фалира..Днес той работи в хранителен магазин на минимално заплащане,а аз си седя в къщи.Пиша ви това защото получих отговор от емиграционните.От едни господин,очевидно с малко арабско име и фамилия.Та той ми пишеше как е нямало проблем да остана да живея тук,ако господин съпругът ми преведе на моя сметка(която аз няма да мога да използвам!) 60 000 дкк и как след 6 години съм щяла да получа датски паспорт..Сещате се как целият ни ентусиазъм се изпари...Като цяло ,са го измислили много добре от гледна точка на многото емигранти от близкия изток.Обаче Аз не съм емигрант от Африка или Тайланд или някоя арабска страна.Не искам да звуча като расистка.Моля не ме разбирайте погрешно.Не влагам нищо лошо в това.Дори се сближихме доста с едно момиче от Тайланд...Та питам аз ,не им ли стига на датските власти ,че съм от ЕС?Не им ли стига,че съм омъжена за техен гражданин?Не им ли стига,че когато работя аз си плащам данъците на тяхната държава?Явно не.И какво ще стане,когато мъжът ми не може да им плати тези 60 000 дкк?Защото аз не се омъжих по сметка ,а по любов,и защото мъжът ми не е богат. За мен това си чист рекет.А аз все още така нямам разрешително за престой .Не се и надявам да го получа.Както казах,въртя се в един кръг..Значи разрешение за престой,само ако работиш.Моето изтече миналия месец,когато спрях работа. А за нова работа ще има да почакам. 6-7 месеца...Ако до тогава не ми почукат датските власти да си ме депортират в България..А най -смешното е,че никой от чиновниците.. не знае отговорите на въпростите ми..Значи хем ,се ядосвам,хем се "забавлявам"..Простете ми за дългият роман,който ви изписах,но не ми останаха нерви вече да си търся правата..Дано някой от вас знае какво да ме посъветва. :???:
Аватар
karrol
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 6 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот derdiedas » 4 Октомври 2009, 00:44:23

Същият случай има един мой колега от работа, той е Датски гражданин, но жена му не е , тя от Босна и Херцеговина- май така се водеше.. та и те не могат да живеят в Дания и за това са в ДЕ.. дастките власи искат да има на една сметка определена сума която не може да се пипа- гаранция за нещо си за жената, после спруга Датчанин трябва да докаже че може да издържа жена си - семейството си - осигуровки , храна , подслон и какво то се сети човек, и тогава тя получава за 1 год разрешително за пребиваване, след тази една година господата от емиграционите правят справка кое и как е, на ново цифри и пари се смятат и декларират и ако всичко е изпълнено получава съпругата ново разрешително за пребиваване. Ако след първата година по време на справката излезе че не са изпълнение или не могат да бъдат изпълнени някои точки , депортират Съпругата обратно в родината й.
Моят колега си е решил проблема така- идва в ДЕ и документите на жена му се уреждат за работа и пребиваване веднага, и двамата работят и живеят в ДЕ.. сега чака след година и нещо жена му да получи немски паспорт и тогава и двамата ще се върнат в Дания да живеят за напред..
Това е опцията - вратичката .
Съпруга ти ако говори немски , може да си намери работа в ДЕ или евентуално с Английски език, второ в Германия ще е по лесно и за тебе за работа и пребиваване.
Помислете и може да опитате този вариянт.
Аватар
derdiedas
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 181
Регистриран на: 3 Юли 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот Wotch » 4 Октомври 2009, 20:14:51

Не сте единствената двойка от смесен брак с такива проблеми. Имала съм лекция по темата :D Колкото помня ще напиша, а ако не съм сигурна за нещо, ще го отбележа.
Един вид датчаните много са си 'изпатили' от начина, по който законите им са били преди.
НАпример едно емигрантско семейство (няма значение откъде), си омъжва децата на по 14-15 години за хора, които дори на се виждали преди (от родната им страна, разбира се), те свободно си получават документи тук. Според закона за събиране на семействата (май?), идва и тяхното семейство и оттук нататък историята вече я описах.
Сега тук имат най-строгите закони, заради които са доста критикувани от ЕС, доколкото знам.
И така.... заради браковете на деца едно от правилата е да сте над 24. След това - тези пари в сметката. Доколкото помня имаше и изискване за притежаване на апартамент в страната. Да не е под наем или да е на родителите му и т.н., а да си е ваш. Може би това спада към доказването на възможността за издръжка на семейсвото или е отпаднало, не знам. И след това идва неизпълнимото: да докажете (мисля, че това е за чужденеца повече, не знам), с какво ви е близка на вас Дания?
Освен това, да вметна, че Дания не признава двойно гражданство.
Не знам колко е точна информацията ми, отпреди 2 години е.
Ако имаш желание, можеш да станеш студент, например? Така ще имаш разрешително за престой за още няколко години, а ако изпълняваш критериите дори да получаваш СУ-то.
Аватар
Wotch
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 31 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: Copenhagen, Denmark
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот karrol » 5 Октомври 2009, 20:26:02

Да.Благодаря и на двама ви за изчерпателните отговори:).Ами май ще си остане вариянта с парите..Колкото и да си се ядосвам на законите. Смешното е,че на една моя приятелка сестра и се омъжи за американец 3 месеца преди нас и си има разрешително за престой,а след 3 години ще стане и жител..Не знам..А за университета Wotch,май вече ми е минало времето:). На 32 години съм.Но живеем в Скаген ,а най-близкият университет ми е в Олборг.По скоро може би някакъв курс или нещо подобно.Но първо да си оправя нещата ,ако изобщо успея...Благодаря ви отново:)
Аватар
karrol
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 6 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот Wotch » 5 Октомври 2009, 22:34:33

А, бих желала да те попитам, дали са ти искали това доказване на връзката с Дания? Един вид като сте смесена двойка (знам, че звучи смешно, но не знам как иначе да го нарека), защо сте решили да живеете в Дания, а не в България?
Аватар
Wotch
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 31 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: Copenhagen, Denmark
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот karrol » 6 Октомври 2009, 12:01:22

Ами както вече написах "се качвам много бавно по стълбичката",aко мога така да нарека всички тези бюрократщини.Все още не съм стигнала до този момент.Имам приятел италианец обаче.Той е женен за датчанка и отдавна има датски паспорт.Та той много се забавляваше като ми разправяше през какви перипети е преминал преди години.Най-смешното е било,че даже е имал въпрос от сорта дали знае на кое място са се калсирали датчаните на последното световно първенство..!!!??Предсатви си.Но все ми повтаряше когато стигна до този момент да твърдя,че Дания е много красива страна и затова искаме да живеем тук.Ама аз си мисля,че тези който твърдят това май не са посещавали България:))Имах въпроси, обаче от сорта на "имаше ли много хора на сватбата ви?,""Получихте ли много подаръци и какви?"..Изобщо много смешни въпроси..Най-лошото е,че има хора който не са сключили фиктивен брак.И точно тогава тези въпроси са много обидни.Сякаш се чувстваш някак разголен пред тях,бъркат и ровят във всичко.А не си дават сметка ,че не е лесно да си зарежеш семейството и приятелите и да отидеш някъде,където всичко ,освен мъжа ти е чуждо.Снощи четох че ЕС настоява всеки един случай на брак да се гледа като отделен.И че никой няма право да ме депортира от страната,освен ако не съм заплаха за обществото.Защото ,ако го направят ще нарушат една от директивите на ЕС.Незнам Wotch,може някой ден да ме видиш в новините:))Незнам какво ще стане,но ще ви държа в течение.Хайде,че май пак започнах с романите :)
Аватар
karrol
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 6 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот ellissa » 7 Октомври 2009, 13:31:37

Да,вярно е че са много усукани законите им. :kuku: Но хората си ги спазват, за разлика от нашите. Аз доколкото помня, когато попалвах формулярите за да ми се издаде първото разрешително за престой, не съм отговаряла на подобни въпроси. Всъщност, кой ви ги задава? Мъжът ми/датчанин/, влезе в сайта на емиграционните, разпечата необходимите документи, попълнихме ги и след известно време пристигна по пощата разрешителното ми. Преди това обаче помня че ходихме в полицията да се регистрирам и да ми издадат временно разрешително. Не е нужно да живееш във собствено жилище, може и под наем, но колкото по/добри са условиата, толкова по–добре за теб. Едва ли може се избегне въпросът за паричната гаранция. Тези пари трябва да се внесат и това е направено с цел ако съпругът един ден реши да изрита жена си, тя да бъде осигурена по някакъв начин. Но мисля че може той да ги вземе като кредит, ако ги няма в наличност. Разрешителното се издава за срок от 2 години, след което се кандидатства за ново за още 2г.,след което може да се кандидатства за постоянно такова. Аз в момента получих второто си разрешително и това е което си спомням че правихме в началото. Надявам се да съм била полезна :)
ellissa
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Септември 2009, 13:19:44
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот karrol » 10 Октомври 2009, 01:21:40

Привет Ellisa.Благодаря ти за изчерпателният отговор.Въпросите от типа на "колко хора имаше на сватбата ви и какви подаръци получихте ?"ми бяха на същите тези документи ,който мъжът ти е изтеглил от емиграционните.И моят ги издърпа от там:).И бяха непосредствено след въпроса "кога е бил сключен гражданският брак?Въпросът за световното първенство по футбол на моят приятел италианец е бил на интервюто преди или след ( само да не те излъжа)изпитът по история на Дания..Имал е и други такива абсурдни въпроси.Дори е бил във един вестник,именно заради една бюрократична нелепост.Това е било преди повече от 5 години..
Аз обаче имам няколко въпроса към теб.И ще ти бъда много благодарна,ако ми дадеш малко повече разяснения.Когато съпругът ти преведе на твоя сметка 60000 дкк какво се случва след това с тях?Доколкото разбрах нямаш право да ги пипаш ..колко години?Пределно ясно ми е за какво ги внася в твоята сметка,но не разбирам защо не можеш да ги ползваш.Наистина ,много са объркващи датските закони.Хем са много умни,хем са много тъпи.И къде в полицията си се регистрирала?Мен ме регистрираха в общината.Трябва ли да ходя и в полицията?Благодаря ти предварително.:)
Аватар
karrol
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 6 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот ellissa » 11 Октомври 2009, 12:07:06

Тези пари,60000дк, не е задължително съпругът ти да ги има в наличност. Той трябва да отиде в неговата банка, да обясни какъв е случаят и банката ще стане гарант с тези пари заради него. Те се превеждат по отделна сметка, която не може да се пипа от вас. Парите са просто гаранция. Тя ще е нужна докато ти си получиш постоянното разрешително за престой, което нормално е 7 г., но може при опр.условия да е и по/малко.
В полицияата доколкото си спомням ходихме за да ми издадат временно разрешително и то бе някаква хвърчаща бележка докато ми се обравотят документите от емиграционните. Но най–добре е да отидете и да питате.
Нито аз нито мъжът ми си спомняме да са ни питали подобни въпроси,но не бих се учудила ве4е и да питат какво ли не.
Но аз бих те посъветвала да действаш по въпроса с документите си и да не отлагаш, че току виж са изтълкували забавянето като “нежелание“ да се интегрираш #-o
Това е от мен, ако имаш др.въпроси питай.
ellissa
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Септември 2009, 13:19:44
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот deyan » 11 Октомври 2009, 14:42:12

Просто от чисто любопитство ми стана интересно колко би му струвало на съпръга това да получи тази 60-хилядова гаранция от банката.
deyan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 695
Регистриран на: 14 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Heidelberg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот karrol » 11 Октомври 2009, 17:43:08

Aми заедно със наема,сметките по апартамента и някои други около 10 000-11 000 дкк месечно. За следващите незнам си колко години напред .И няколко побелели косъма.Разбира се,правя съвсем " груби сметки"..
Аватар
karrol
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 6 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Брак между датчанин и българка?

Мнениеот deyan » 18 Октомври 2009, 23:43:43

Аз имах впредвид колко цапцаросва банката...
deyan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 695
Регистриран на: 14 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Heidelberg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Предишна

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement