• Advertisement

Заминавам за Дания

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Заминавам за Дания

Мнениеот Kru4maria » 2 Октомври 2010, 22:38:23

Здравейте! Казвам се Светослав и съм нов във форума. Запазих си самолетен билет за Дания с надеждата да си намеря работа и да започна на ново! Изчетох повечето постове след като си запазих билета. Малко ме стресна това, че трудно ще си намеря работа, но аз трудно се отказвам. Летя за Копенхаген на 13.10 при 2 датчанки. Знам че е написно почти всичко(да не кажа всичко) което трябва да направя преди да замина, но повечето от постовете са преди 5-6 месеца(а много неща може да са се променили до сега). Ако някой знае нещо, ще го помоля кратко и ясно да ми напише какво да направя преди да замина(може и на Лично съобщение). Лична карта и паспорт- ОК... Ще си преведа акта за раждане и ще го легализирам(ако е наложително?).Относно Удостоверение за постоянен адрес в България, не ми е ясно дали трябва да го вадя(защото Лазар беше написал, че мога да плащам по-малко такси). Диплома имам(бакалавър по Международни икономически отношения) но нямам време да я легализирам и преведа(да я взимам ли с мен?).А за Европейската здравна карта, мисля че мога да мина на границата и без нея???? или не? Ако можете да ми дадете и малко инфо за "разрешението за престой" и датско ЕГН(дали още важи и т.н.). Също ми е интересно каква валута да взема със себе си и колко(престоя ми ще е около 2-3 месеца).Имам ли работа в Българското Посолството след като пристигна в Дания??? Те ли ми издават разрешението за престой или датчаните?
За момента само това се сещам.Много ви благодаря и извинявайте, ако ви занимавам с мойте глупсоти! Ако не ви се занимава ще ви разбера!
Благодаря!!!
Kru4maria
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Септември 2010, 00:01:50
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Заминавам за Дания

Мнениеот azazel833 » 12 Октомври 2010, 23:44:23

Здравей. Удостоверение за постоянен адрес вече бе ти трябва, отпаднаха данъчните облекчения за новопристигнали. дипломата ако можеш си я преведи чрез някоя фирма. ако имаш някакви сертификати за курсове задължително ги преведи и вземи със себе си. Работа в посолството нямаш. здравна карта не знам дали ти трябва, аз нямам. Ти нали уж наново, пък за два–три месеца ? Датско ЕГН ще ти дадат веднага след като получиш работа за поне 20 часа на седмица. Работа няма. Късмет.
azazel833
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 17 Януари 2009, 15:55:10
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Заминавам за Дания

Мнениеот azazel833 » 12 Октомври 2010, 23:46:29

Разрешение за престой не ти трябва.

Вземи си датски крони 27-28 стотинки за крона
azazel833
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 17 Януари 2009, 15:55:10
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement