• Advertisement

Aнсамбъл Балкан представя българската култура във Финландия

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Aнсамбъл Балкан представя българската култура във Финландия

Мнениеот balkanfolk » 19 Октомври 2009, 14:29:01

Изображение

В периода 24.10. – 01.11.2009 г. фолклорен танцов ансамбъл “Балкан” при НЧ “Цар Борис ІІІ”, гр. София с худ. ръководител Кирил Чирпанлиев, ще вземе участие в Международния фолклорен фестивал “Hollo ja Martta”, който се провежда в гр. Холлола и гр. Лахти, Финландия.

Фестивалът е утвърден форум за интеркултурен обмен и установяване на трайни контакти и отношения между присъстващите фолклорни формации. Изпълнители от десетки страни представят през годините културното богатство на света, като помагат за съхраняване на фолклорните традиции и за създаване на приятелски връзки между нациите. В това издание на фестивала ще вземат участие и представители на Естония, Литва, Грузия, Испания, Шотландия и Финландия.

Поканата за участие във фестивала е получена от Националната секция на ЦИОФФ – България (към ЮНЕСКО), след проведен подбор между състави от цялата страна. Български ансамбъл ще участва за първи път на фестивала, който е единствен за губерния Южна Финландия и ще се представи с група от 23 изпълнители – танцьори и музиканти.

“Балкан” ще има възможността да представи българската култура в Европа чрез уникалния в целия свят български фолклор с програма, която включва танци от всички етнографски области. Освен изнасянето ежедневно на самостоятелни концертни програми, ансамбълът ще се включи и във всички съпътстващи дейности - пресконференции, семинари, социални визити, изложби на произведения на приложни занаяти и срещи с хореографи и диригенти. Специално място в програмата е отделено на преподаването на български народни танци на зрителите, в което ще вземат участие всички танцьори и музиканти.

Участието на ансамбъл “Балкан” в Международния фолклорен фестивал “Hollo ja Martta”, Финландия е организирано с участието и подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Борис Димитров
http://www.balkanfolk.com/bg Балканфолк Новини
Аватар
balkanfolk
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Октомври 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement