• Advertisement

Испанските шофьори

ми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Испанските шофьори

Мнениеот bromma » 27 Октомври 2009, 14:37:10

Виртуози!
Така мога с една една дума да ги нарека. Наистина, на континента не съм бил, впечатленията са ми само от островите, но не мога да не оценя майсторството им при шофирането им из тесните завъртяни улички. Особено шофьорите на автобуси!
Уличките в Палманова са широки точно колкото две коли и около една педя между тях. За да имат поне тази широчина са "изяли" малко от тротоара, а от другата страна тротоар изобщо няма. В едната посока са паркирали коли и за движение е свободна само едната лента. Лента е силно казано, даже и в София е по-широко. И в тази единствена лента се движи автобус, често пъти двуетажен, накичен с купища огледала. Особено в старата част (напр. в Алкудия или в Пуерто де ла Круз) или по крайбрежната част няма права и хоризонтална уличка - въртят се като спирали със стръмни изкачвания и спускания.
Когато отивахме към хотела с автобуса, инстинктивно замръзвах в очакване на припряни маневри, нерви, псувни, клаксони ... нищо подобно, шофьорът си приказваше по мобилния и напълно уверено от раз вземаше всички завойчета из тесния лабиринт от полуулички, за да ни стовари точно пред хотела. След като слязохме, изчаках да изгледам как на близкото кръстовище - по скоро разделяне на уличката на две подобни, бусът изманеврира и се върна по същия път. Градският транспорт също минава из тези места.
А пък магистралите, едни такива тесни-тесни, а испанците си юркат със 110, че и отгоре. Лентите за засилване - по-къси и от българските такива.
В Магалуф пък, пътниците в туристическия автобус спонтанно изръкопляскаха на шофьора при поредното му промъкване из "пътчетата" - просто всички бяха впечатлени.
Разказвам основно за автобусните шофьори, но същото впечатление имам и от "бакшишите", а и от шофьорите на коли - страхотно майсторство и хладнокръвие! =D>
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот stela85 » 27 Октомври 2009, 18:26:49

Мисля, че това е възможно само по островите и шофьорите на автобуси. Да ги видиш какви "виртуози" са тук, направо [-o< А пък за паркиране и дума да не става. За някои знаци като "стоп", са сигурно онова червено нещо, след което ми бипкат. Или украшение на улицата. При ляв завой или необозначено кръстовище нямат никаква, ама никаква представа кой е с предимство. И се започва едно бипкане и свиркане... Иначе имат оргомно търпение. Спират двама насред кръговото или на двупосочна улица и си говорят половин час. Образува се една порядъчна колона от коли, обаче никой ни бип, ни гък. Седят и чакат. Пък ти ако бързаш за работа..., по- добре се обади на шефа.
Тук поне по-голямата част от ускорителни ленти са доста дълги, но обикновено се намира някой, който да реши, че няма да те пусне, въпреки че е длъжен ако не го изпреварват да се премсти в лявата лента.
При тесните улички обикновено се задира огледало, боя, тук-там броня... Ама те испанците не държат на тия работи. Няма кола, нито стара, нито нова, без значение евтина, или доста скъпа, която да не е позадрана поне на две-три места. А огледалата - задължително! Минава си нашия като пич, обърсва ти хубаво огледалото, оставя ти една прилична лента по боята и на двете врати, и си продължава. Това било нищо - как да не го удушиш такъв.
Влиза в кръговото на 4-та, при положение че вали като из ведро. Колата се поднася, стига до канафката, аха да се обърне. уж се поуплашва, продължава и на следващото вече се качва отгоре, но кмета е виновен, че ги е направил такива...
При два пръста сняг вече се обявява бедствено положение, следват купища верижни катастрофи по магистралите и в градовете. "Вуртуози" ама на блъскащи колички. Понякога ми прави кеф просто да ги гледам от балкона как се начукват един друг, голяма веселба е.
А пък за паркиране... Аууу.... Паркирането се извършва най-вече по слух. Дори на шофьорски курс им е забранено да си извръщат погледа на където и да било - трябвало задължително и само на огледала, независимо каква маневра трябва да направи. И като гледаш, направо жал му става на човек. Два пъти паркирам вече колата на един колега. А друг, всеки път когато трябва да включи задна - вика някой да му изкара колата. Не може човека, хич, ама никак. От години има книжка и не може, въпреки че няма нищо около него, не знае и как се включва (нямам представа как е взел книжка). Пак съм виждала с очите си човек, който има книжка от 7 години, да вади тефтерче със странни рисунки на елементарни пътни знаци с обяснение кой какво значи. Пък аз после се паля, че не спират на "стоп" и като им бипна, даже се зверят защо им бипкам.
Като взехме новата колица, се стараехме да си я пазим, да не се очуква. Обаче това тук е невъзможно. Още на първата седмица ни изкривиха номерата и отпред и отзад. За задирането на боята да не говорим. Испанеца докато кара, обикновено гледа навсякъде другаде, но не и в пътя. Бърка си в носа, чопли си радиото, зяпа витрините на магазините, заглежда се по разни сгради, жени... Един така "спря" в нас. И въпреки, че беше негова вината, моята застраховка се вдигна двойно.
Ама и аз започнах като тях. Като съм със старата каляска и видя, че са ме позапушили, въпреки че има място ТИР да спре, напред- докато се чуе, назад- докато се чуе по-добре, и си излизам вече удовлетворена за работа. Има място отзад да паркират още две коли, обаче той дава назад, докато ми тресне колицата и тогава се сеща да включи първа. Ако си там ти измърморва едно "но паса нада" и изчезва.
Няма да бъде зле испанците от континенталната част да отидат малко да се понаучат по островите. И да не станат толкова добри, поне най-елементарно разминаване да направят, без да следва "но паса нада". Че вече като го чуя ми излизат бели косми. Може и да съществува някъде на полуострова добър шофьор испанец, но до сега такова животно не съм срещала. И това е мнение всички българи, с които сме говорили по темата тук.
Дано един ден да решат да ги пращат на шофьорски курс на Майорка, значително ще намалеят катастрофите. [-o<
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот bromma » 28 Октомври 2009, 11:48:59

Ха-ха, развесели ме :) , явно много си им набрала =D> !
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот m11lena » 28 Октомври 2009, 19:29:06

Ами някой може ли да каже нещо за шофьорските курсове в испания за цени .. изпити ,колко време са ,трудни ли са ?
m11lena
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 24 Октомври 2009, 00:09:05
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот stela85 » 30 Октомври 2009, 12:56:22

Виж Тук Ако не ти е перфектен испанския, определено ще ти е трудно.
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот kokokoko » 10 Ноември 2009, 22:18:57

имам един въпрос..!Някой може ли да ми каже в Испания на колко години е възможно да се изкара шофйорска книжка???Благодаря предварително!!
kokokoko
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Ноември 2009, 22:17:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот stela85 » 11 Ноември 2009, 00:18:06

kokokoko написа:имам един въпрос..!Някой може ли да ми каже в Испания на колко години е възможно да се изкара шофйорска книжка???Благодаря предварително!!


18+

Ама като ги гледам как карат..... По-добре си изкарай книжката от БГ :-k
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот Mielikuvitus » 23 Януари 2010, 23:35:59

Вярно, по-добре си изкарай книжката в БГ. Тук признават нашите шофьорски книжки и автоматично ти я подменят с испанска. Е, "автоматичното" е автоматично по испанскому - искат ти снимки, медицинско свидетелство и не помня имаше ли още нещо, после ди вземат книжката и ти дават испанска такава, цялата работа трае около месец. Поне така беше в Мадрид преди 5 години, може вече да ми е остаряла информацията.

stela85, уви, колко си права! Тритомен труд може да се напише за дебелоочието и некадърността на мадридските шофьори... аз понеже имам такова работно време, че обирам каймака и на сутрешното, и на вечерното задръстване по М40, и ми призлява от селските хитрувания - ще профучи той, видиш ли, по банкета, и като му дойде момента да се отклони към друга магистрала, ще се натиска да се включи в редовното движение. И в града така - по-глупавите си чакаме на опашка в платното за ляв завой, по-окомуш момчетата профучават по дясното платно и като излязат отпред, започват да се ръчкат, мимоходом създавайки опасни ситуации... На моя съквартирант миналия ден, докато чакал на едно кръгово, му се натресъл отзад някакъв фолксваген, и обяснението било - извинявай, не те видях.... [-o< Добре, че е бил (съквартирантът ми) със служебната си фургонета, и че нищо му няма....

И при все това, колкото и да се горещя, само като си помисля за движението по пътищата в родната ни БГ, си казвам - е, не е чак толкова зле тук, и по-лошо има... :mrgreen:
Ich leide nicht an Realitätsverlust - ich genieße ihn! :D
Аватар
Mielikuvitus
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 23 Януари 2010, 22:38:27
Местоположение: Madrid
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот stela85 » 24 Януари 2010, 12:22:21

Здравей!
Първо искам да те приветствам във форума и да те поздравя, че се престраши да пишеш. Ще се радваме на още полезни мнения. Добре дошъл =D>
Mielikuvitus написа:Тук признават нашите шофьорски книжки и автоматично ти я подменят с испанска. Е, "автоматичното" е автоматично по испанскому - искат ти снимки, медицинско свидетелство и не помня имаше ли още нещо, после ди вземат книжката и ти дават испанска такава, цялата работа трае около месец. Поне така беше в Мадрид преди 5 години, може вече да ми е остаряла информацията.
Вече не е така. Сега като сме в ЕС става доста по-лесно и бързо. Вече не искат и медицински, поне за Б категория. За около две седмици ти пращат вече новата по пощата.
Иначе няма нищо по изнервящо от шофирането в Мадрид. Забелязала съм, че в други градове като Валенсия не е чак така. И там има някой друг тарикат, но Мадрид направо обира точките. Добре че рядко ми се налага да ходя до там и GPS-а има една много добра благинка да избягва задръстванията. Ама всеки ден.... ужас, не ти завиждам
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот Mielikuvitus » 24 Януари 2010, 23:28:06

stela85 написа:Здравей!
Първо искам да те приветствам във форума и да те поздравя, че се престраши да пишеш. Ще се радваме на още полезни мнения. Добре дошъл =D>

Мерси, мерси - ха добре заварили! Престрашаването трая само 10-15 минутки, докато се поогледам из сайта; не го познавах досега. Само, с позволение, нека да съм добре дошлА - от женски пол съм, имам си и и всичките му там атрибути: дълга до кръста коса и... други :mrgreen: . Вярно, че никът ми е малко подвеждащ, ама във финския няма родове :( ... иначе думичката означава "фантазия" O:) .


stela85 написа:Иначе няма нищо по изнервящо от шофирането в Мадрид.


Ааааа, има, има - шофирането в България! :mrgreen:


stela85 написа:GPS-а има една много добра благинка да избягва задръстванията.


Пък аз дори си нямам GPS.... :( Ама, да ти кажа, при положение че между 7:30 и 9:00 целият град е задръстен, не знам дали би помогнало ... просто няма откъде да минеш, без да налетиш на "трафико ленто".stela85 написа:Ама всеки ден.... ужас, не ти завиждам


Аз пък си завиждам :mrgreen: , щото сега където и да ида (в рамките на Европа), шофирането ми се струва песен на фона на тукашната лудница. Добре де, без Неапол - там не само няма да шофирам, ами и такси не бих хванала... ония са си вече баш луди за връзване.

Поздрави :flower:
Ich leide nicht an Realitätsverlust - ich genieße ihn! :D
Аватар
Mielikuvitus
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 23 Януари 2010, 22:38:27
Местоположение: Madrid
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот legasymen » 21 Април 2011, 22:05:46

Стига бе , вие ме убихте , апък аз се канех да идвам по Испания с мойта колица в която съм ''влюбен'' . По добре да си я оставя в България тогава . #-o =P~
legasymen
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 18 Април 2011, 22:39:25
Местоположение: България Пловдив
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот stela85 » 21 Април 2011, 23:34:28

Ако наистина държиш на колата си, по-добре я остави в България. Купуваш си от тука едно возило за 600-700 евра и си свиркаш.
Аватар
stela85
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 899
Снимки: 439
Статии: 15
Регистриран на: 24 Октомври 2008, 00:00:00
Местоположение: Испания
Благодарил: 141 пъти
Благодарено: 56 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот G36 » 24 Април 2011, 13:41:23

По мой наблюдения около 90% от колите които съм видял са ударени и надрани =D>
Понасяй ударите на съдбата и продължавай!
G36
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Януари 2009, 16:03:35
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Испанските шофьори

Мнениеот legasymen » 2 Май 2011, 22:15:49

stela85 написа:Ако наистина държиш на колата си, по-добре я остави в България. Купуваш си от тука едно возило за 600-700 евра и си свиркаш.

Май точно така ще направя . :mrgreen:
legasymen
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 18 Април 2011, 22:39:25
Местоположение: България Пловдив
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement