• Advertisement

Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Напред, науката е слънце!

Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот profesora » 17 Май 2010, 10:33:59

Привет искам да отправя едно предложение към хората с повече опит от мен.
Във форума се дискутират сякакви теми свързани с кандидетстването в Гермяния. Отговарят се на частни вапроси ,но те винаги са сварзани с някой от компонентите при кандидатстването. Винаги сам бил любител на системи като Wikipedia ,които се стремят да съберат цялата полезна информация на едно място.Наскоро попаднах на една книга която разказваше различни истории на българи ,които са кандидатствали в чужбина и имаше бая инфо отделено на Германия. ИСториите описваха нещо от рода как са тръгнали и как са се спрявали със студентския живот в около 3 страницки.
Исползвам това като прелюдия към истинското предложение.Да исползваме тази тема за съсдаване на един ГИД споделящ цулото необходимо Know-haw за един бъдещ кандидат в Германия.
Гида може да вклучва следните компоненти:
#####################################################################################
- Необходими испити
- Искарване и легализиране на документите
-ИЗбор на град и университет (полезни линкове)
- Вече съм приет опаковане и подготовка за път
- Най-удачния транспорт Влак Самолет Автобус Кола Колело и прочие
- Вече съм на гарата Първи стапки в Германия - документи записвания и прочие.
- Общежития как се намарит, алтернатива на общежитията и прочие.
- Студентски живот и финансирания
- Работа
-usw

Под всяка точка може да се посоцат и линкове кадето тази тема е била доста обсъждана.
#######################################################################################

След като се направи един такав подробен гид може всеки от вас който желае да разкаже неговата история като посачи
- ГРАДА в който учи и съответно УНИВЕРСИТЕТА.
- Да каже как се е преборил с предрасъдаците на новата цивилизация
- Да сподели впечетления от университета като така ще помогне и на бъдещи кандидати.


Надявам се ако се откликне темата да стане полезна. Неискам да се натрапвам. Бог ми е свидетел ,че ако имах знанията ,щях лично да го направя. Ще тръгна по този път догодина и затова една подобна тема щи ми бъде полезна и на мен.

Благодаря
profesora
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 2 Април 2009, 15:50:29
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот velingrad » 17 Май 2010, 19:07:25

profesora,
"Заеднопедия" се прави лесно, въпреки, че още не си "минал пътят". Просто намери сили и време, отсей просото от плявата във вече познатите ти Теми (и Виртуална библиотека), и дай пример, като започнеш /продължиш Темата. Информациите (тук) са повече от достатъчни, но трябва да се конкретизират. Успех.

п.п. ако ще е конкретно инфо, полезно и намирано от всеки търсещ, то обръщай повече внимание и на правописа- моля.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот affetto » 31 Юли 2010, 17:08:50

Като начало, ето един сайт, в който може да се намери информация за всички университети в Германия и съответно за специалностите, които предлагат:
http://studieren.de/

След като си изберете университет и специалност, проучете какви са условията за кандидатстване, дали се изискват някакви по-конкретни умения и квалификации.
В общия случай всеки кандинат се нуждае от сертификат за владеене на езика- немски или английски( ако сте решили да следвате специалност, която се преподава на английски). Хубаво е, курсът да бъде изкаран предварително. Ако не сте в Leistungsklasse и нямате DSD Stufe II, има и други варианти DaF или DSH. Повече информация за тези два изпита, а и не само, може да откриете на следните адреси:
http://www.goethe.de/ins/bg/sof/bgindex.htm
http://www.daad.de/deutschland/deutsch- ... 74.de.html
Дори де сте решили да кандидатствате с TOEFL или SAT, не подценявайте необходимостта от немския език! По-късно ще са ви необходими познания, най-малкото за да си намерите работа.

Следващата стъпка е да подготвите всички необходими документи. По принцип всеки университет има различни изисквания, но като цяло може да ви трябват следните неща:
- диплома за завършено средно или висше образование(ако кандидатствате за Master-Studium) - тя е задължителна за всички + заверено при нотариус копие
- академична справка - от 8 до 12 клас, или за годините, който сте учили в университет- не е необходима навсякъде + заверено то нотариус копие, което не е задължително, но ако е оригиналът на акад. справка, не се връща
- ако имате само диплома за средно образование, може да ви трябва и служебна бележка от училище, която удостоверява, че сте завършили 12-годишен курс на обучение, съответно 5 години в гимназия и 7 основно образование - не е необходима навсякъде - само оригинал
Това са документите, които трябва да се преведат и легализират. За целта трябва да си изберете фирма, която се занимава с преводи и легализации. Ако не ви се разкарва, подписвате при нотариус едно пълномощно, което ви дават от фирмата. С него куриерът на фирмата ви представлява в МОН и в Консулския отдел.
А сега малко отклонение от темата, за да разясня как става легализацията на документите, ако някой реши сам да се справя. Първо оригиналите и заверените копия се отнасят в МОН. Там престояват задължително 5 работни дни. След което се занасят във фирмата, там се превеждат от оторизиран преводач. После се занасят в Консулския отдел на МВнР. Там стоят взависимост от поръчката( обикновена, бърза или експресна) от 3 дни до 1 час.
Вече преведените и легализирани документи се копират. Броят на копията зависи от броя на университетите, в които се кандидатства. Тези копия, заедно с копията на сертификата за езика са отнасят в Немското посолство за заверка. Там остават 1 ден. За да не плащате за всяко първо копие по 10лв и за всяко следващо по 5лв, трябва да отнесете кореспонденцията си с университетите. Това може да са имейли, в които им задавате въпроси от общ характер. Нищо конкретно, просто, за да докажете, че наистина сте заинтересовани.
Нещо от сорта на:
Information über ein Studium an Ihrer Universität

Sehr geehrte Damen und Herren,

über ein Studienmöglichkeit, die Ihre Universität bietet, bin ich sehr interessiert. Ich habe Abitur von Name der Schule (Bulgarien). Meine gewünschte Studienrichtung ist ...
Schicken Sie mir bitte:
- einen Antrag auf Zulassung zum Studium, sowie alle anderen notwendigen Bewerbungsunterlagen;
- Informationen über den Studiengang in der Universität u.s.w.;
- Alle übrigen Informationen , die ich bei der Bewerbung brauchen werde.


Ich bedanke mich im Voraus auf Ihre Bemühungen.

Mit freundlichen Grüssen: .......(Unterschrift).......

Ако кандидатствате през Uni-Assist ще ви е необходимо само едно копие от всички документи, но за всеки случай е хубаво да имате по един комплект за всеки университет. За кандидатстването през ZVS не съм запозната, така че, ако някой знае може да разясни по-подробно.
Забравих да спомена, че в Немското посолство имат ограничено време, когато приемат такива документи. За повече информация: http://www.sofia.diplo.de/Vertretung/so ... seite.html
Засега толкова, защото нямам повече време. Ще продължа по-късно. Ако някой има нещо да допълни дотук, да заповяда!
Последна промяна affetto на 31 Юли 2010, 21:50:01, променена общо 1 път
Аватар
affetto
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 159
Регистриран на: 9 Юни 2010, 16:05:49
Благодарил: 7 пъти
Благодарено: 13 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот ChaotiX » 31 Юли 2010, 21:10:36

В МВнР бърза поръчка е 24 ч. и струва 50 лв., а нормална - 4 дена, и струва 35 лв.
Писмото на немски е с грешки.
След 10 дена очаквам отговор от ZVS (вече hochschulstart.de) и ще напиша подробно всичко. :)
Аватар
ChaotiX
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 334
Регистриран на: 2 Януари 2008, 01:00:00
Благодарил: 1 път
Благодарено: 5 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот affetto » 31 Юли 2010, 21:48:26

Извинете, че писмото е с грешки, но то е само примерно, за да се добие някаква обща представа, копирах го от един сайт, в който също е обяснено, как се кандидатства и там информацията е наистина остаряла. Още веднъж се извинявам.
[-X Но според сайта на МВнР http://www.mfa.bg/content/2010/4/21/tak ... ove1v2.pdf сроковете и цените са други. Аз обаче не съм сигурна.
Е, разногласия винаги ще има, на нали сме затова, да се поправяме, така че, ако още някой открие някаква неточност, моля, да се обади!
Аватар
affetto
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 159
Регистриран на: 9 Юни 2010, 16:05:49
Благодарил: 7 пъти
Благодарено: 13 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот affetto » 31 Юли 2010, 22:24:09

E, размитите срокове всеки ще ги усети на свой гръб, а сега продължавам по същество, откъдето бях стигнала.
След като сте приготвили гореспоменатите документи, трябва да проучите, дали университетът ви изисква Motivationsbrief или Lebenslauf. Това, как се пишат, може да откриете в други теми.
Ако кандидатствате през Uni-Assist трябва да се регистрирате за Online- Bewerbung в следния сайт : https://www.uni-assist.de/online/index. ... r&assist=2
След катo го направите, попълвате електронния Antragsformular и го отпечатвате. При регистрацията си получавате Bewerbungnummer, който е важен за по-нататъшната кореспонденция с фирмата. И така за всеки университет попълвате отделен формуляр с вашите желания. Подписвате ги и пишете датата.
С тези формуляри и с един комплект от останалите документи(както вече написах не е необходимо копие за всеки университет), отивате в централния клон на пощата и с куриер ги изпращате на фирмата в Берлин. Една такава пратка струва 55лв, но може да я проследите във всеки момент от придвижването й. Така след като писмото пристигне, в рамките на няколко дни ще получите имейл, че трябва да преведете дадена сума пари. Най-добре това ще стане, ако имате познати или роднини в Германия, защото преводите от България се бавят: http://www.uni-assist.de/ueberweisung.html
Забравих да кажа, че онлайн бевербунга е само формален. Там може да качите някои документи, за да бъдат проверени, но задължително трябва да ги изпратите на хартиен носител до края на срока.
И така, след като получите писмо, че парите са преведени, не ви остова нищо друго освен да чакате да получите следващ имейл, в който ви уведомяват, че всички документи са редовни и са изпратени да университетите.
И следващага стъпка е отново чаканее да научите дали сте приети, този път обаче писмото ще пристигне по истинската поща. Ако имате познати в Германия е хубаво да посочите в Antragsformular-a техния адрес като Korespondenzadresse, за да научите по-бързо резултата, тъй като международните пратки се бавят повече, а и понякога изчезват.

Дотук мога да бъда полезна. По-нататък нямам си и представа какво ще правя, ако ме приемат, естествено. Нека продължи някой с по-голям опит, някой, който вече се е сблъскал с немската бюрокрация.
Аватар
affetto
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 159
Регистриран на: 9 Юни 2010, 16:05:49
Благодарил: 7 пъти
Благодарено: 13 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот ChaotiX » 1 Август 2010, 16:46:37

Отново вмъквам нещо - при DHL пратката ми от В. Търново до Дортмунд (ZVS) струваше 43 лв. и стотинки, като пристига за по-малко от 24 ч. и може да се проследи по интернет. Така че си преценете дали си струва по български пощи или DHL. :mrgreen:
Аватар
ChaotiX
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 334
Регистриран на: 2 Януари 2008, 01:00:00
Благодарил: 1 път
Благодарено: 5 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот affetto » 2 Август 2010, 10:56:46

В сайта на Немското посолство открих ощо систематизирана информация: http://www.sofia.diplo.de/Vertretung/so ... udium.html
Аватар
affetto
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 159
Регистриран на: 9 Юни 2010, 16:05:49
Благодарил: 7 пъти
Благодарено: 13 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот mupi » 17 Март 2011, 01:49:09

Уха, благодаря на добрите хора, които така подобробно са описали стъпките!
Само последна питанка ще добавя към цялостната картинка - един път ти пращат университетите Zulassungsantrag и втори път към униасист попълваш такъв..съответно и двете заявления ли се пращат към-то Берлин с всички останали легализирани помаги или само този от uni-assist, иииииили пък само този от уни-то?
mupi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Март 2011, 01:43:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот affetto » 17 Март 2011, 13:35:30

Всички документи се изпращат на Uni Assist, доколкото си спомням. ;-) :mrgreen:
Аватар
affetto
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 159
Регистриран на: 9 Юни 2010, 16:05:49
Благодарил: 7 пъти
Благодарено: 13 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот Patchev » 20 Март 2011, 00:51:49

Зависи за кой университет кандидатстваш. Има такива, който не минават през уни асист
Patchev
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 206
Регистриран на: 24 Август 2010, 12:51:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 27 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот jvarsano » 22 Март 2011, 16:22:58

А за uniassist кой е срокът - този, който е посочен в сайта на университета като deadline, или трябва да си сметна нещо като допълнително време? Т.к. срокът на университета, в който искам да кандидатствам, е до 15 юни, а кой знае какво ще ми стане с дипломата и ако трябва да минава през uniassist и те съответно да им я изпратят до 15 юни, просто нямам никакъв шанс :/
jvarsano
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 9 Март 2011, 19:16:08
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот jvarsano » 3 Юни 2011, 12:48:16

А сега малко отклонение от темата, за да разясня как става легализацията на документите, ако някой реши сам да се справя. Първо оригиналите и заверените копия се отнасят в МОН. Там престояват задължително 5 работни дни. След което се занасят във фирмата, там се превеждат от оторизиран преводач. После се занасят в Консулския отдел на МВнР. Там стоят взависимост от поръчката( обикновена, бърза или експресна) от 3 дни до 1 час.

Тъй като от тази година направиха да се подават документите за МОН и МВнР на едно гише, някой знае ли какво точно трябва да им занеса - смисъл диплома, заверено копие на дипломата и превод ли? Тоест знаете ли дали превода трябва да го направя преди да отида в София да си подавам документите? :(
jvarsano
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 9 Март 2011, 19:16:08
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот Patchev » 3 Юни 2011, 14:24:09

jvarsano написа:
А сега малко отклонение от темата, за да разясня как става легализацията на документите, ако някой реши сам да се справя. Първо оригиналите и заверените копия се отнасят в МОН. Там престояват задължително 5 работни дни. След което се занасят във фирмата, там се превеждат от оторизиран преводач. После се занасят в Консулския отдел на МВнР. Там стоят взависимост от поръчката( обикновена, бърза или експресна) от 3 дни до 1 час.

Тъй като от тази година направиха да се подават документите за МОН и МВнР на едно гише, някой знае ли какво точно трябва да им занеса - смисъл диплома, заверено копие на дипломата и превод ли? Тоест знаете ли дали превода трябва да го направя преди да отида в София да си подавам документите? :(Абе аз доколкото си спомням първо им предадох на МОН дипломите в оригинал и нотариално заверени копия. След това ги пуснах за превод и легализация.
Patchev
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 206
Регистриран на: 24 Август 2010, 12:51:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 27 пъти

Re: Целият процес на кандидатстване стъпка по стъпка

Мнениеот jvarsano » 5 Юни 2011, 14:05:49

Да, и аз прочетох, че предишни години така се е действало, но сега с това едно гише не знам каква е разликата. Вижте и вие статията и кажете какво мислите. Благодаря предварително :)
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=768819
jvarsano
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 9 Март 2011, 19:16:08
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта

  • Advertisement