• Advertisement

Паркиране

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Паркиране

Мнениеот seli » 9 Юли 2011, 23:52:52

Мисля, че това е една важна тема за всички новодошли шофьори от Бг.
Първото, с което трябва да се снабдите е P-skiva. С нея можете да се сдобиете безплатно от всяка бензиностанция и маркет.
Изображение

Тя трябва да лежи по този начин на таблото пред водача.
Изображение
Това е важно, защото веднъж на паркинга на старият ми адрес бях захвърлил скивата на по неутрална позици на таблото, но все пак с актуален час. Гледам след няколко часа навита 50-смова навита квитанция с глоба от 500 крони. Звъняхме на сладурите от europark да ги питаме защо стана така. Ами служителят им снимал и на снимката не се е виждала скивата. Изглежда имат задължения да изпълнят някакъв месечен лимит от глоби и въпросният не е пожелал да я види както се казва и от подходящ ъгъл се е постарал изобщо да не се забележи на снимката. Важен фактор тук бе и Бг регистрацията на автомобила.

Всеки паркинг има информативна табела, кое, кога и как.
По принцип в жилищните зони има отсек с наети места и такива за посетители, като предстоят става с скивата:
Изображение
На тази табела престоят е 2 часа, като след вторият час трябва или да сте напуснали паркинга или да актуализирате часа за още два напред. Като това ограничение важи от 8 до 17 часа. След това паркингат в предвидените за посетители места е свободен до 8 сутринта.
Трябва да се внимава задължително на кой номер свършват наетите места и от кой започват тези за посетителите, защото грешката ще коства 500 крони.

Та пак на старият ми адрес бяхме питали да наемем място за колата на паркинга, но опашката бе много дълга и трябваше да чакаме да се освободи място. През това време постояно актуализирах часа на скивата при посетителите, като престоят с нея там бе 4 часа. Тук отварям скоба...престоят със скивата може да варира от 30 минути до 6 часа в зависимост от натовареноста на зоната, в която се намира паркинга, като всичко това е инструктирано с табели!
Бях решил да карам така докато ми излезе място, но постепено засичах на няколко пъти служители на фирмата протектор да записват старателно номерата на автомобилите намиращи се на паркинга и бе само въпрос на време да забележат, че моята всъщност никога не излиза от там и да отнеса глобите. Намерих алтернатива паркирайки на една улица на три преки от нас където паркирането не става със скива, а с по-различни условия.
В началото на улицата и на интервали по нея имате информативна табела с деня, в който улица се почиства и трябва да я освободите, часът в който важи забраната, а най-долу периода, в който забраната се отменя.
На улицата, в която паркирах най-често бе така: Четвъртък, 8-16 часа, 1Май - 5Октомври. В четвъртък сутрин просто премествах колата на друга улица с различен ден за почистване от посоченият на първата.
Накрая ми се обадиха, че се освободило място и дали искам да го наема, но на мен ми се досвидяха 300 крони за открит паркинг с отопление на месец, закритият с отопление струваше 500. Досвидя ме и продължих да си паркирам на улицата.
Обаче трябва си, понеже през последната зима само веднъж не припалих колата за ден и половина и после се дави 20 минутки докато запаля, да не говорим що гориво съм изразходил докато отмразявам колата с климатик настроен на максимум и я направя годна за каране. Аз лично по-миналата зима отчетох веднъж температура от -26 градуса с домашният термометър, а през последната -23. Тъй, че паркинг с отопление си трябва ако иската да имате сигурно превозно средство по всяко време.

Понякога се случва на паркинга за посетители да няма места, а наоколо да няма свободна улица за паркиране, и тогава искате или не паркирате в паркинг с табелка Avgift и купувате билетче от машина, като цената може да варира от 2 крони на час до 80 крони на Арланда например. Важно е да се знае, че на някои места престоят не може да е повече от 1час. Така, че макар да сте си платили за още един, някой служител може да забележи, че колата е там вече за втори час и тогава сте отворен за глоба.

В някои платени паркинги паркирането е свободно след определен вечерен час или целодневно през уикенда, а на други такса се плаща 24 в денонощието, всичко това се определя от натовареноста на зоната в района на паркинга. Трябва внимателно да изпиете информацията на табелите около паркингите до запетайка ако не искате жълта навита бележка на предната чистачка.

Това е за сега, ще допълня още утре, че сега съм на 5 бири вече и много ме домързя да пиша. :maratonki:
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот seli » 13 Юли 2011, 09:03:58

Паркингът до новото ми жилище е малко по-особен.
В продължение на 72 часа може колaтa да стои там, като хуива не е нужна за това. След тези 72 часа е достатъчно само да преместите колата и тези 72 часа започват отново. Впрочем ми се струва, че дори да сте преминали мнооого тези 72 часа дълго никoй няма да забележи защото има 900 места в четири сектора, освен ако някой съсед не уведоми за това q-park, под чиято протекция се намира паркинга. Между сградата и паркинга имаме улица, по която няма указания за начин на престой, но старият собственик ни усведоми, че паркиралите след 16 часа могат да останат там до 9 на следващият ден, а тези от 9 до 16 часа. Питах го какво правел, когато излиза в отпуска за няколко седмици и пътува за някъде без колата. Ами човекът пишел съобщение и го оставял на таблото на автомобила, че живее в този район и в продължение на еди си колко време няма да го има, но...аз съм расал в други ширини и за нищо на света няма да оставя бележка в автомобила си, че живея на еди си кой адрес и няма да ме има две седмици.
Днес ще се обадим на фирмата протектор да питаме какво е решението на проблема.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот onufriy » 13 Юли 2011, 16:24:41

Изображение

В Германия тая убавиня се намира и с малка пружинка отзад, дето върти часовника вместо теб. Номерът съществува от над 20 години, съответно политесите са съвсем наясно с подобен род устройства и глобите варират в диапазона от доста солени до към леко горчиви...
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот seli » 13 Юли 2011, 18:25:56

И тук съществуват разновидности на хуивата, аз посочих най-разпространеният.
В крайна сметка трябва да седна и да прочета и да си преведа някои основни моменти от шведският правилник за движение по пътищата, понеже често ми се случва: Гледам свободно местенце на тарикатско място, обаче улицата нерегламентирана, по някои коли има от въпросното картонче, а по други няма, по трети някави службени пропуски. Мен ме обхваща страх и паркирам някъде доста по-надалеч с ясни за мен правила и условия. :-k
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот VooDoo-36 » 25 Септември 2011, 18:51:50

За 18 месеца откакто съм В Швеция имам 3 глоби на стойност 1600 крони. Първата получих въпреки , че имах валидно билетче. Просто не съм обърнал внимание на един знак,който казва, че един ден в семицата от 08.00 до 10.00 е забранено паркирането. Втората глоба получих защото съм бил без билет. Но аз всъщост имах билет, но за мое съжеление беше попаднал навътре между стъклото и арматурното тъбло, и от вън не се виждаше. Обжалвах тази глоба и се надявам да ми върнат 400-те кроно. Последната глоба беше защотo , съм бил паркирал повече от 10 минути на една бензиностанция. Заредих гориво и паркирах на паркинга за клиенти и отидох до най-близкия FOREX да изпратя пари до БГ. Да съм се забавил най-много 20-25 минути.
VooDoo-36
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 23 Април 2010, 12:00:42
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот bromma » 26 Септември 2011, 11:28:19

Не се надявай. На паркерингавтомата пише билетът да се постави на видно място и никого не извиняват за "паднало, духнал го вентилатора или друго".
Пуснали са за Iphone нов АРР с който да си сигнализират хората, като видят че на определен паркинг шетат вактарета. От тяхната служба обаче отговарят, че не се притесняват за приходите си от глоби, защото за да се опази човек от тях, би трябвало да тича нон-стоп до паркинга, щото те били наводнили целия град със служители.
И още нещо: Ако едно платено влизане в ситито не се плати в срок, идва напомняне за 500 кр. допълнително!

Потребители благодарили на автора bromma за мнението:
cvetix
Рейтинг: 4%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот cvetix » 25 Март 2014, 00:48:20

Чудесна тема,но не става ясно-къде може да си паркираш колата за цял ден(да кажем от 08.00 до 20.00) без да се плаща?
Става въпрос за Стокхолм.
Лятото искам да пообиколя любимата Швеция с кола и ще ми се налага да я оставям за през деня някъде в Стокхолм,пък и да е близко до някой автобус или трамвай пътуващ до центъра.Бих бил благодарен ако някой ме упъти.
А в другите градове как стоят нещата?
Бях в Гьотеборг в хотел близко до центъра и ми направи впечатление,че всеки си паркира без проблеми на улицата,но може би хората са си имали някакви разрешителни.
Аватар
cvetix
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 29 Май 2010, 15:36:14
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот dimadoctor » 25 Март 2014, 10:56:45

Най-добрият вариант за безплатен паркинг е до някой голям търговски център, примерно паркингът на Kungens Kurva. Понякога оставяме колата на и на паркинга на Икеа. Иначе може да се търси паркомясто до някой жилищен блок, обозначен с "besökande", но такива места се намират по-трудно.

Потребители благодарили на автора dimadoctor за мнението:
cvetix
Рейтинг: 4%
 
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот seli » 25 Март 2014, 11:29:34

cvetix написа:Чудесна тема,но не става ясно-къде може да си паркираш колата за цял ден(да кажем от 08.00 до 20.00) без да се плаща?
Става въпрос за Стокхолм.
Лятото искам да пообиколя любимата Швеция с кола и ще ми се налага да я оставям за през деня някъде в Стокхолм,пък и да е близко до някой автобус или трамвай пътуващ до центъра.Бих бил благодарен ако някой ме упъти.
А в другите градове как стоят нещата?
Бях в Гьотеборг в хотел близко до центъра и ми направи впечатление,че всеки си паркира без проблеми на улицата,но може би хората са си имали някакви разрешителни.


http://www.stockholmparkering.se/

Стокхолм е обширен град, правилата за паркиране - също. Никой не може да даде правилен съвет, който да работи на 100%.
Винаги разглеждай подробно табелата, която регламентира паркирането за конкретното място.
Подготви се и да плащаш - неизбежно е!

Потребители благодарили на автора seli за мнението:
cvetix
Рейтинг: 4%
 
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Паркиране

Мнениеот seli » 25 Март 2014, 19:26:19

Лек майтап за всички, които малко от малко отлепят езика. :)

Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

  • Advertisement