• Advertisement

Документи за внос на кола от Дания

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

Документи за внос на кола от Дания

Мнениеот hol1gans » 12 Август 2011, 14:31:59

Купйх си кола от Дания, но се оказа че колата няма застраховка. Някой знаели кой ще е най евтиния вариант да докарам колата?
hol1gans
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Август 2011, 14:15:57
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Документи за внос на кола от дания

Мнениеот mart1nn » 16 Август 2011, 22:45:38

Не се е оказало че колата няма застраховка - застраховката е на водача и винаги като си купиш кола няма да имаш застраховка докато не си направиш такава. Иначе по темата не съм много запознат, но освен да си направиш на месечни вноски и да платиш само една вноска.
mart1nn
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 28 Ноември 2010, 12:20:53
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Документи за внос на кола от дания

Мнениеот Nordic » 20 Август 2011, 19:00:08

Всяка кола с датски номера има застраховка 2 седмици след покупката, й. Покрива се от държавата. С други думи, ако удариш някой има кой да плати. :)
Изображение
Nordic
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 71
Регистриран на: 14 Юли 2009, 09:40:39
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Документи за внос на кола от дания

Мнениеот mart1nn » 21 Август 2011, 02:07:31

Това за което говориш е Forsikringsbevis и ти го изискват при смяна на собственост или вземане на нови номера. Не ти го дава даржавата а застрахователя защото това е бележка че си в процес на сключване на полица със застраховател.
mart1nn
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 28 Ноември 2010, 12:20:53
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Документи за внос на кола от дания

Мнениеот dzverot » 19 Януари 2013, 20:39:53

Купих си кола в Дания. Нямам датски номера и ме интересува как мога да я докарам в България? Какво ми е необходимо , за да мина всички рганици нормално?
dzverot
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Януари 2013, 20:27:32
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Документи за внос на кола от дания

Мнениеот l0wrider » 24 Септември 2014, 18:13:35

Малко стара темата, но да я съживя. Мен също ме интересува как най-безболезнено може да се докара кола от Дания. Да кажем, че няма номера. Гледах в СКАТ, че има временни номера лепенки, които включват застраховка в ЕС, но също така пише, че Дания няма сключена спогодба с други държави освен Германия. Това как да го разбирам, че ако ме спрат и се заядат в някоя друга държава може да ми лепнат солена глоба и да ми свалят номерата? Някой по-запознат по темата?

@dzverot ти какво направи по въпроса?
l0wrider
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 27 Март 2010, 12:59:28
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Re: Документи за внос на кола от дания

Мнениеот daisymm » 25 Септември 2014, 08:39:43

l0wrider написа:... Гледах в СКАТ, че има временни номера лепенки, които включват застраховка в ЕС, но също така пише, че Дания няма сключена спогодба с други държави освен Германия...

Какво се е случило всъщност. Превишил си допустимото време за престой с български номера и полицията ти ги е свалила ли? Не се притеснявай да споделиш с нас

Освен това, правилно ли разбирам, че към застраховката на датските транзитните номера няма да получиш "Зелена карта"? Т.е. застраховката е само един вид, покрива само територията на Дания и Германия и няма други опции за застраховка + Зелена Карта. Ако е така, тогава се сещам само за следните два варианта:

(1) Датски транзитни номера към които сключваш Гранична застраховка "Гражданска отговорност" със застраховател в България. Повече подробности не мога да ти дам, но всяка една застрахователна компания с удоволствие ще те информира за детайлите по процедурата. Имай предвид, че за Гранична застраховка трябва да контактуваш директно със застраховател, а не със застрахователен брокер.

(2) Ако си близо до Германия може да си вземеш т.нар. жълти номера. Преминаването с тези номера през Унгария и Румъния си е авантюра, но не е невъзмознно. Ако решиш да го правиш, непременно прегледай подробно темата Новости около жълтите номера, особено последните 2-3 страници.

Като приключи всичко не забравяй да споделиш с нас кое и как е станало.

Успех :thumbleft:
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Документи за внос на кола от Дания

Мнениеот l0wrider » 29 Септември 2014, 21:21:08

@******

Всъщност нищо подобно .. имам предвид не са ми свалили номерата. Питам понеже ме интересува при закупуване на кола от тук, която е свалена от регистрация за експорт, намират се добри оферти от към цена, и си мисля, че ще ми е една идея по-лесно да се разправям с датчани и с датските власти, от колкото с германци, като се има в предвид на какво ниво ми е немския, но и северна Германия не съм изключил като вариант за намиране на кола все още.

Всъщност тази идея с немските транзитни ми дойде на акъла, след като прочетох във форума на Нисан мисля беше, за някакво момче, на което именно му свалили номерата от СКАТ и си взел немски транзитни, в КАТ в БГ ги писал изгубени неговите и така. Но точно това се учудих, как може да се сложат немски транзитни номера, при все че колата не е била регистрирана в Германия... СКАТ не дават транзитни номера, ако колата по ВИН не е била регистрирана в Дания, т.е. не може да се купи кола от Германия и да и залепиш датски.

Относно застраховката, СКАТ пишат, че покриват застраховката в страните от ЕС, но пише че няма сключена спогодба за тяхното признаване с други държави освен Германия, което е доста странно като идея и точно това не мога да си обясня какво се има в предвид. Демек аз го тълкувам, ако стане инцидент, СКАТ те покриват, но ако полицаи се заядът, че не са ти истински номерата е твой проблем.

Друго, което ме интересува и не мога да намеря за момента еднозначен отговор е, дали кола с изтекъл технически преглед (сюн), може да се изнесе на собствен ход. Един човек ми каза, че не може, но така и не можах да го намеря черно на бяло написано. До колкото знам в Германия кола с изтекъл ТЮВ може да се изнесе на собствен ход, или бъркам?

Някой ще си каже абе тоя защо направо не им се обади на СКАТ и не ги пита всичко това? :) Повечето хора предполагам, които са имали досег с датска администрация им е ясно, че ако питам 3ма различни служители, ще получа 3 различни отговора.
l0wrider
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 27 Март 2010, 12:59:28
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Re: Документи за внос на кола от Дания

Мнениеот daisymm » 30 Септември 2014, 10:07:20

l0wrider написа:...Но точно това се учудих, как може да се сложат немски транзитни номера, при все че колата не е била регистрирана в Германия... СКАТ не дават транзитни номера, ако колата по ВИН не е била регистрирана в Дания, т.е. не може да се купи кола от Германия и да и залепиш датски.
При заявката за покупка на временни номера (5 дневни жълти номера) в Германия чиновника не се интересува къде е била регистрирана последно колата и дали те ще се сложат на автомобил с или без валиден технически преглед. Покупката им става само с лични документи. Но тези номера са различни от номерата за експорт (т.нар. червени номера), при които се иска талона на колата и валиден TÜV (немски технически преглед).

Според мен с немските жълти номера не може да управляваш колата в Дания. Т.е. трябва да я докараш по някакъв начин до границата и там да й сложиш немските жълти номера. Но пък после може да я караш с тези номера в рамките на 5 дни през половин Европа. През кои страни можеш да минеш безпроблемно и през коинеофициално е описано в темата за жълтите номера, която ти посочих в предишното си мнение.

l0wrider написа:Относно застраховката, СКАТ пишат, че покриват застраховката в страните от ЕС, но пише че няма сключена спогодба за тяхното признаване с други държави освен Германия, което е доста странно като идея и точно това не мога да си обясня какво се има в предвид. Демек аз го тълкувам, ако стане инцидент, СКАТ те покриват, но ако полицаи се заядът, че не са ти истински номерата е твой проблем.
Немските застрахователи правят застраховка "Гражданска отговорност" и на автомобили с жълти номера. Дават дори и "Зелена карта". По този начин може да си сложиш номерата, да си платиш застраховката и да си караш спокойно от Германия до България през страните, в които немските жълти номера се приемат. И тук идва големия въпрос - кои са тези страни? За Франция, Холандия, Дания, Унгария, Чехия и др. е известно, че не приемат жълтите номера. Но например, когато колата е закупена от Германия и има застраховка, на теория с нея можеш да преминеш през Италия (Deutsche Kurzzeitkennzeichen und italienische Behörden). На практика има много форуми, в които потребители се оплакват от своеволия на италианската полиция. В подобна ситуация, дори и правото да е на твоя страна, разправията е голяма.

l0wrider написа:Друго, което ме интересува и не мога да намеря за момента еднозначен отговор е, дали кола с изтекъл технически преглед (сюн), може да се изнесе на собствен ход. Един човек ми каза, че не може, но така и не можах да го намеря черно на бяло написано. До колкото знам в Германия кола с изтекъл ТЮВ може да се изнесе на собствен ход, или бъркам?
Така е, когато се купуват жълти номера никой не пита за технически преглед. Отговорност за техническото състояние на автомобила, на който се слагат жълтите номера, носи купувача.

С отговорите си вероятно не съм ти помогнал много, но цялата тази история/истерия с валидността на немските жълти номера в другите страни от ЕС е много мътна и дълбока. На теория е едно (виж Registrering af motorkøretøjer fra en anden medlemsstat), но на практика е трудно да защитиш правото си ](*,)
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Документи за внос на кола от Дания

Мнениеот l0wrider » 30 Септември 2014, 15:53:35

Смятам, че полезна дискусия се получи и твоето мнение определено допринесе за някои добри насоки за размисъл, а в главата ми е малко като разпръснат пъзел, на който не мога да му намеря някои липсващи части. :)

Това с ходенето до Германия с датски транзитни и после жълти немски е добро като идея. От другата тема обаче останах с впечатление, че става все по-рисковано да се движиш из Европа с жълти номера (които и аз доколкото съм чел преди, са за предвижване само в Германия), щом и румънците са почнали да правят проблеми... някой беше писал в другата тема, че и с подкуп нямало оправия...

Да обобщя и още малко информация, която изрових из нета. Мисля че датски транзитни може се слагат и на кола без или с изтекъл технически преглед (сюн), логиката е, че ако току що си внесъл колата, трябва някакси да може да я закараш на преглед. Също намерих мнения на хора, които са го правили този номер с датски транзитни от Дания към България, като цяло не би трябвало да има проблем, ако не се заядат някъде по пътя полицаи - имам предвид Унгария, Румъния или Сърбия (тук предполагам по закон не те покрива застраховката на СКАТ, понеже не са ЕС, т.е. е по-рисковано от Румъния), и отново в краен случай и тук старата схема може да проработи с 10 - 20 евра в документите.

Но предполагам имайки в предвид, че няма такъв голям трафик на автомобили с датски транзитни номера и сигурно нямат строго изградена процедура или наредба в повечето държави, е по-вероятно да се мине метър ако се стигне до скандал и се упорства повече, ако се сравнява с жълтите немски. Основния проблем с датските транзитни е, че са хартиени лепенки и са доооста съмнителни, освен че има и риск да се отлепят или да се прецакат по пътя. :)

Погледнах и този линк към сайта на ЕС.. да ти кажа честно толкова разминавания и неясноти съм виждал по всякакви въпроси, когато съм търсил из датското и европейското законодателство, че просто не е истина. :)

Ще видим в близко бъдеще какво ще стане, ако има развитие ще драсна 2 реда.

Потребители благодарили на автора l0wrider за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
l0wrider
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 27 Март 2010, 12:59:28
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти


Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

  • Advertisement