• Advertisement

Детски градини

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Детски градини

Мнениеот diamond_last » 13 Февруари 2012, 18:04:18

fasoncho написа:Благодаря diamond_last, отговорът ти ми беше много полезен.
Можеш ли да кажеш нещо за цени и достъпност на детски градини и бавачки?


Детските градини(на турски се наричат "креш") в Турция са частни - изключения правят само университететските(ако работите или учите в тях, можете да се възползувате от тях) и някои големи държавни учреждения.

Цените варират между 500 и 1500 лири на месец, в зависимост от качеството, квартала в който се намират и броят часове прекарани в градината(на ден и отделно ако искате да е в градина и в почивните дни(събота и неделя))

И двете ми деца ходиха на една и съща градина(останах доволен с големия ни син) след 3 годишна възраст(разликата във възрастта им е 7 години), като бях ги записал за 5 дена(работни), по 8-9 часа на ден.
Плащах 600 лири на месец, като в тази сума бяха включени прехраната им(3 пъти на ден и 2 междинни закуски) и превоза им от дома до градината и обратно до дома.

Квартала където живеем("Авджилар") е сравнително скромен и общо взето градините са по-евтини в сравнение с по-централни квартали.

За кварталите в азиатската част предполагам ще е два пъти по-скъпо, но съм сигурен че с повечко търпение и търсене, може да се намери нещо по-изгодно на прилична цена и прилично качество.

Внимавайте, градината да е регистрирана в Министерството На Образованието - важно е защото тези места се контролират често, служителите които работят в тях са квалифицирани кадри с необходимите сертификати и педагогически дипломи, храната която се дава на децата също е под контрол от съответните институции и съвсем не маловажното - имат си план-график на обучение, който са длъжни да спазват.

Желателно е да имат видео-камери в градината(в повечето има), от които ако пожелаете да можете по интернет да проследите децата как са и с какво се занимават(ще ви дадат необходимия интернет адрес от който ще можете да гледате на живо камерите на градината).

Заплащането за бавачка, също зависи от квалификацията и способностите - например владеене на чужд език, завършена педагогическа формация, по-ранен опит с тази работа и т.н.
След последните разпоредби в закона, излиза доста солено, тъй като трябва да се заплаща над най-ниския праг за страната(780 лири), да се осигури здравна застраховка и да се даде някакъв минимум от почивни дни на месец и почивни(свободни) часове на ден.
Бавачките се наемът предимно добре образовани млади жени от Балканите или от Тюркските Републики, най-вероятно поради владеенето на турски език и минималното заплащане на което турските гражданки трудно биха се съгласили.

Предполагам, че минималното заплащане за бавачка, ще е над 1000 лири на месец.
там където дребни хора имат голяма сянка - слънцето е в залез

Потребители благодарили на автора diamond_last за мнението (общо 2):
daisymmseli
Рейтинг: 8%
 
diamond_last
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Януари 2010, 10:53:49
Местоположение: Istanbul
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 9 пъти

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement