• Advertisement

Здравно обслужване

Кой каза "Наздраве"? :-)

Здравно обслужване

Мнениеот valjo » 5 Март 2004, 17:58:36

Необходима е здравна осигуровка. За доходи над определна сума (не зная колко) може да се избира между частна осигуровка или общите здравни каси. Частните са по-добри, но са изгодни само за несемейни. Ако веднаж се мине към частните, е много трудно да се прехвърлиш към касите (ако не и невъзможно). Касите могат да се сменят с едномесечно предупреждение, но не преди края на тримесечието, и то ако вече си регистриран поне от 18 месеца в тази каса. Има сайтове за сравнение на цените между касите. Аз съм ползвал BARMER и ALLIANZ. Нямам оплаквания. Като ходя в България си правя допълнителна застраховка за чужбина – струва около 12 евро и важи за цялото семейсто, за цялата година. Ползвах я – възстановиха ми всички разходи за прегледи и лекарства от България.

Сегат текат неспирни реформи в здравното осигуряване. Добре е да се съветвате със здравната си каса, ако нещо не е ясно, особено по финансовите въпроси (например. Профилактичните прегледи, лекар / зъболекар, са безплатни, т.е. не се плащат 10-те евро на тримесечие)

С лекарите имам достатачно опит - мого съм доволен и от домашния лекар, и от детските лекари, и от зъболекаря, и от болницата, в която лежах. И то с обикновена (задължителна) здравна застраховка. Но общо взето, според опита и на други, зъболекарите са мърлячи – препоръчително е да се ходи при българи (!) или сърби.
Добре е, преди да се решите на някакво важно лечение, прим. операция, да искате домашния ви лекар да ви прати и при други специалисти за консултация. Защото и тук има некадърници.

Потребители благодарили на автора valjo за мнението:
marchet0_
Рейтинг: 4%
 
Аватар
valjo
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 172
Регистриран на: 3 Март 2004, 01:00:00
Местоположение: Frankfurt
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот Gybaria » 22 Март 2004, 21:55:33

Евалата, Вальо!
Едно голямо благодаря за полезната информация, която реши да споделиш с нас!

Продължавай в същия дух! :D
Аватар
Gybaria
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 61
Регистриран на: 13 Март 2004, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Dopulnenie

Мнениеот pinokio » 8 Април 2004, 10:07:33

Здравната застраховка е задължителна само за тези които работят по трудов договор но като се имат предвид цените на обслужването тук мой си е желателна във всички случаи. Тези които взимат под 46350 Евро годишно(т.н. Beitragsbemessungsgrenze, която се променя (вдига се де) всяка година) нямат голям избор - кранкенкасите. Предимства: таксата е според доходите, неработещите членове от семейството са застраховани автоматично и без добращане. Недостатъци: таксата е според доходите (като са високи излиза солено - особено неприятно за тези, чиито доходи са над максималната сума но под тази за частна застраховка), поемат само абсолютния минимум, останалото си го плащаш като поп ако го искаш, плащаш 10 евро на тримесечие на всеки лекар, за който нямаш направление, повечето от добрите лекари или не работят с касите въобще или си избират само тези случаи, от които ще изкарат добре. За тези които взимат малко повече (повечето "зеленокартовци" например:) има вариант частна застраховка - Предимства: за сам човек и същата осигуреност както при "държавната" се плаща три пъти по-малко а пък който не ходи много на лекар (профилактичните прегледи не се броят) може да си вземе до три месечни вноски обратно, недай си боже се наложи да отидеш на лекар няма опастност да ти дадат час за след 1 месец - причината е че частните застраховки поемат по-висока тарифа на лекарите, лекарствата се поемат в повечето пакети. Недостатъци - плаща се на калпак, за семейства с повече от едно дете не си струва, плащат само това кето е уговорено в конкретния пакет, така че човек трябва да си прави сметка като сключва договора, казват че е кофти да си пенсионер с частна застраховка именно защото вноските не зависят от дохода, застрахователните компании могат да откажат на старите и болните пък и такава застраховка е добре да се сключи между 20 и 30 години за да са ниски вноските.
Аватар
pinokio
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 7 Април 2004, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот bgmazka » 25 Февруари 2006, 21:13:47

Незнам дали тук му е мястото, но имам въпрос, свързан с касите. Има ли някой недоволен от АОК-то? Не са му уважили някакво искане, не са му разрешили самолетен транспорт, транспорт с хеликоптер, някой медикамент, зъбна протеза или...не са му финансирали цанспангето на детето...КАКВОТО и да е.
Знам, че към АОК-то има много безработни и студенти, но броя на членовете е доста внушителен. Бях фрайвилиг и сега обмислям смяна на касата или частна...имам много за и против.
Мерси предварително за информацията!
Аватар
bgmazka
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 11 Декември 2005, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот mileng » 21 Март 2007, 17:06:28

да ви кажа най-доволен съм от ДКВ. Според мен са перфектни. винаги ми връщат парите, които съм дал по лекари/зъболекари в кратък срок и до стотинка. Всичките зъби си оправих в БГ и с фактути от там нямамх никакви проблеми. Освен това когато идеш на лекар дори и без уговорен час влизаш без проблеми, тъй като лекарите вземат повече пари от часно осигурените лица.
Само една малко уговорка- за да бъдеш при тях мин. доход е 3900 еуро месечно.
Аватар
mileng
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 18 Януари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот estira » 21 Март 2007, 23:39:41

Чакай сега, първо не е 3900 месечно, а 36 000 годишно, което прави по 3000 на месец. Второ това ограничение е само за Arbeitnehmer. Ако си частник може да се осигуриш и на 1000 евро без проблеми. А за това, че DKV и ERGO като цяло са най-добрите просто спор няма.
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот mileng » 22 Март 2007, 16:21:49

Да, наистина възможността частна/държавна каса не се определя от месечната запалата, а от годишната, но като разделиш на 12 става към 3900. Три хиляди не е вярно, защото ако беше така половината колеги тук щяха да са при ДКВ (DKV) и нямаше да мрънкат от държавните каси.
Аватар
mileng
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 18 Януари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот estira » 22 Март 2007, 18:40:37

Отворих, прочетох, моля за извинение - Versicherungspflichtgrenze. Странно къде съм бляла като съм чела...
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот nurito » 26 Октомври 2008, 12:23:42

здравейте .бих се радвала ако някой ме посъветва ,бремена съм в 4 месец в момента ми престои завръщане в Германия там съм с адресна регистрация от една година ,тук в БГ се осигурявам имам евр .карта но бих искала да знам в Германия как мого даси плащам здравните осигуровки които да покриват разходите по раждането, а също така дали ще мисе полагът детски или майченски
Аватар
nurito
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Здравно обслужване

Мнениеот Puch2004 » 30 Май 2010, 12:15:10

Здравейте !

Нужна ми е информация по следния въпрос. Работя в Германия и съответно сам тук здравноосигурена, имам и Ehik- карта.Знае ли някои при ходене в BG ако се наложи ползване на лекарска услуга, нужно ли е да се вземат предварително от Германия някакви формуляри за попълване там,зачитат ли там немска здравноосигурителна карта и изобщо подробности в тази област ако някой е минал вече по този път.
Аватар
Puch2004
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 3 Юни 2008, 00:00:00
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Здравно обслужване

Мнениеот ydddet » 3 Август 2014, 12:19:12

Здравейте,
като един новобранец искам да попитам няколко неща:
1) освен ставането на член на някаква карнкенкаса, в случая - ТКК, трябва ли да правя още нещо??? Да си търся ли семеен лекар, да го уведомя ли, че съм го избрала? Подлежа ли на някаква профилактика или задължителни прегледи? Ако дай Боже съм си здрава и не се налага да ходя на лекар, трябва ли да се регистрирам още някъде или просто да си плащам осигуровките??? ;) т.е. да си ги дърпат всеки месец :flower: ?
2) ако някой (мъжътми например, който следва да дойде тук до няколко месеца за постоянно) е хронично болен, кой и как ще му назначи лечението в Германия, като дори имената на лекарствата са различни. Имаше в България някакъв шум неотдавна за нови форми на рецептите и бла-бла-бла... после всичко потъна.
3)Как стои въпроса с децата? Те трябва ли да имат постоянни педиатри или като преди демокрацията в България, могат да се водят при нужда при случаен лекар педиатър стига да има договор с касата???
Благодаря предварително
ydddet
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 13 Януари 2014, 14:58:03
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Здравно обслужване

Мнениеот bknf » 3 Август 2014, 14:45:33

(1) Не е необходимо нищо допълнително да правиш. Не е задължително да имаш свой собствен личен лекар, може да идеш където си поискаш. Трябва обаче предварително по телефона или лично да получиш час за преглед (Termin).
Ако не е спешно, може и месец и повече да мине, в зависимост от това къде си, и какъв вид кабинет. Ако си си избрала някой си лекар, отиваш там и казваш, че искаш да ти е личен лекар. Взимат ти данните и т.н. Няма задължителни прегледи или профилактики. То има, ама никой няма да те бута да се явяваш там насила.
(2+3) Вие имате ли сключен брак? На теб каква ще ти бъде застраховката? Работиш ли в Германия? Ако на първия и третия въпрос е да, то тогава може да направиш Familienversicherung, същото ще важи и за децата. Касата не е една, а май бяха 10, и по принцип всеки един лекар има сключен договор. с тях. Или е централно през тяхното kassenärztliche Vereinigung. Детайлите по тоя въпрос не ги знам - как и какви договори има между лекарите и касите - но прочети всички дискусии за здравните каси тука и ще разбереш повече.
Има 2 системи в Германия, privat и gesetzlich, за да ти дам насоката за четене.
Кой и как ще му назначи нещо си? Отива на лекар, там го преглеждат, дават мy рецепта и с нея отива в аптеката.
(4) Какъв шумове е имало в България - за формата на немските рецепти?

Потребители благодарили на автора bknf за мнението:
ydddet
Рейтинг: 4%
 
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3815
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Здравно обслужване

Мнениеот Stojan » 4 Август 2014, 15:45:47

Касите това тримесечие са 131 на брой. Миналото тримесечие бяха 132. Преди 10 години бяха 300. Преди 45 почти 2.000.
ТКК е една от най-добрите каси изобщо. Тази година имаше връщане на вноски. Може и при други каси да е имало.
Никой никъде не те прикачва към някакъв кабинет или (независимо как и какъв) практикуващ лекар и касата не плаща нищо за тебе, ако не си отишла на лекар. Тоест никой не може да се обяви за домашен лекар и да получава пари то касата без твоето знание.
Личните данни са ти на здравната карта, която е със снимка. Само като се въведе картата в четеца на практиката, всичките ти данни са на екрана.

Потребители благодарили на автора Stojan за мнението:
ydddet
Рейтинг: 4%
 
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 681
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 266 пъти

Re: Здравно обслужване

Мнениеот ydddet » 9 Август 2014, 08:26:02

Благодаря за поясненията. На въпросите:
1) да семейни сме, само аз съм в Германия и да работя. Когато и семейството ми дойде ще направим семейна застраховка.
2) по повод рецептите - в България неотдавна ставаше въпрос, че ще се издават рецепти, които могат да се изпълняват навсякъде в ЕС. Но както всичко там и това потъна в небитието. Виждате какво е положението с управление, политика и управляващи. Да са ни честити новите! [-o< Идеята бе, че лекарствата се изписват с търговското си наименование и така имат безброй имена в зависимост от фирмите и държавите. А когато се изпишат с наименованието на основната им съставка и концентрацията й, рецептите могат да се изпълнят навсякъде. Прост пример - в България се доверявам на хомеопатия произведена в Германия и от много време успешно лекувам семейството си с нея - е да, ама тук в Германия тези чудотворни хапчета "made in Germany" от "DHU" при това са непознати и неоткриваеми. Нямам си на идея как е възможно това.
ydddet
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 13 Януари 2014, 14:58:03
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Здравно обслужване

Мнениеот zlateto » 9 Август 2014, 09:39:10

ydddet написа: Прост пример - в България се доверявам на хомеопатия произведена в Германия и от много време успешно лекувам семейството си с нея - е да, ама тук в Германия тези чудотворни хапчета "made in Germany" от "DHU" при това са непознати и неоткриваеми. Нямам си на идея как е възможно това.


Ако става дума за Schüssler Salze има ги на DHU и Bombastus в аптеките ;-)
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Следваща

Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement