от annak0nda » 15 Декември 2012, 23:28:13
Здравейте,
Изчетох доста във форума относно работни разрешителни и работа, но тъй като тази тема е прясна и видях,че пак се споменава това, което ме вълнува,реших тук да си задам въпроса.
На 23г съм и дойдох в Карлсруе да живея при приятеля ми, който все още е студент.Направих си адресна регистрация в края на октомври и след това почнах да пращам сивита по обяви от разни сайтове(имам предвид за чистачка и помощник в кухня), защото немския ми още не е на достатъчно ниво и успях да си намеря работа в един хотел като Aushilfe auf 400 Basis. Подписах договор и работодателят ми подаде документите за работно разрешително, като ми казаха,че наскоро са наели и друга българка в хотела и вече били наясно с процедурата по документите и при мен щяло да стане и по-бързо (4-6 седмици), но допълниха че и за Teilzeit ( а не на Vollzeit) по-трудно давали разрешителни, както е в моя случай. Сега чакам за отговор. Но изпитвам съмнения ,тъй като от приятели и тук във форума прочетох не на едно място, че по закон нямам право до 3 месеца след регистрация да кандидатствам за работно разрешително?! Т.е. сега моя работодател (явно не е запознат с този закон) като е изпратил договора ми в Arbeitsamt и могат да откажат работното разрешително?!
Предполагам скоро ще разбера какво ми е положението, но поне се успокоявам ,че скоро ще минат тези 3 месеца (до края на януари) и тогава спокойно ще кандидатствам отново.
А относно въпросът на алек_в - за смяната на работодател, също бих била благодарна, ако някой сподели опит и мнение.