Makler написа:Формулярите с V са на Deutsche Rentenversicherung и нямат нищо общо с Е . От това което сте написали най-вероятно са ви пратили формулярите за изясняване на застрахователните периоди в България и Германия до момента, прави се с цел изчисляване на немската бъдеща пенсия. Това нещо се казва Kontoklärung. Най-добре си направете среща с някой от пенсионния институт в приемнното им време, тъй като някое неточно поставено кръстче, може да ви коства загуба на доста пари в бъдеще. А веднъж изпратени формулярите, не се променят вече или мнооого трудно. Пък и материята е доста специфична. Например формулярите V800, 810 са за Kindererziungszeiten, т.е. за всяко дете родено в Германия ви се полагат 3 години Beitragszahlungszeiten, все едно че сте работили като Otto Normalverbraucher и сте плащали вноски за пенсия. Отделно ви се полагат 10 год. на дете като Anrechnungszeiten или като години за пенсия без да сте плащали вноски.
В крайна сметка ви трябват години за пенсия, възраст и трудов стаж...има цяла тема във форума по тези въпроси.
Поздрави
Благодаря за информацията.Децата ми не са родени в Германия,а в БГ.В такъв случай трябва ли да попълвам тези формуляри,които се отнасят за децата?Разбрах,че материята е много сложна и наистина едно погрешно "да",или "не" може да ми коства много.Шефа ми е адвокат,но моя проблем е,че немския ми куца и не мога да разбера всичко ,което искат.В смисъл говоря горе-долу добре,но това не го разбирам. Но още веднъж благодаря за помощта.