• Advertisement

Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот onufriy » 28 Ноември 2013, 18:34:41

BG_Baj_Ganjo написа:
Тъй вярно! Не мене чичото ми рече, че са ме проверявали, учѝл съм бил на английски, та се явявах на DaF с дечурлигата. Да се смееш ли, да плачеш ли...


който е учил на английски може да мине с Übungsschein от уни-то, на който пише В1. Потърсете и вижте какво ви пише в малките листчета, които са ви ги давали ако сте ходили на курс по немски. Дават го след ниво Mittelstufe I. Оценката на него е без значение.

Т'ва е верно. Жената си намерѝ сертификата и минá по тънката лайсна. Аз отънéх със 175 кинта. Щот' университетът не пазеше никакви документи по въпроса и ми предложиха да мина през Фрайбург да ме препитат.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот бонджорно'принчипеса » 17 Декември 2013, 06:21:02

velingrad написа:
бонджорно'принчипеса написа:ci, да, проучила съм в детайл изискванията. Мерси много за линка и съветите. :)


"Прицеса", чилякът по-горце пита, щото сама бе споменала, че с немско-германският не си баш на "ТИ". Та ако смяташ да "вземаш" германското гражданство, то и знаеш, че за "оно" се изисква поне Б1- тоест малко повече от сричане.

Успех!


p.p. Апро-по: да има някой, който да е приел и немското такова (гражданство), само по убеждения (не заради привилегии-те) :mrgreen:

Първо, никът ми е бонджорно'принчипеса (мерси). Второ, аз съм със току що завършено B2.1 в момента, както казах, проверила съм изискванията. Макар, че наистина говоря доста зле и със сума ти грешки и нямам необходимия престой, се разбирам с околните(ако не говорят на диалект или на сленг). Трето, даже изкарах тези лекции от интеграционния курс.
Четвърто, аз няма да съм от тези с убежденията, за съжаление. Даже ме е срам да кандидатствам, ако трябва да съм честна. Не се чувствам дори 1% германка. Ще е леко странно да съм с гражданство. Но пък в крайна сметка, плащам данъци и пресичам само на зелено.

Пето, това за брака не е актуално в моя случай, защото новият ми приятел е от друга националност.
Шесто за да съм полезна на бъдещите поколения, а не само да занимавам хората със себе си както обикновено: питах, казаха ми, че трябват налични доходи и договор, може да не е постоянен. Но ми казаха минимум 8 години престой...което аз нямам и няма да имам скоро. Дано поне да е от помощ на някого.
бонджорно'принчипеса
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 333
Регистриран на: 13 Септември 2013, 17:04:27
Благодарил: 92 пъти
Благодарено: 71 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот Stojan » 23 Януари 2014, 12:33:02

Но ако замина, бз да имам гражданство, губя престоя си. Някой има ли опит с такава ситуация като моята ?

Мой приятел замина за САЩ за неопределено време, оценявано от него на "няколко години" - да преподава нещо на едни специалисти от АЕЦ, който престой в последствие се оказа само една година по здравословни причини.
Преди да замине се обърна към Ausländerbehörde и им обясни какво планува. Те не се учудиха изобщо и му поставиха някаква справка/отметка в паспорта с печат, дата и параграф. С което времето му в Германия преставаше да тече с напускане трайно на страната и започваше наново да тече с трайното влизане. "Трайното" трябваше да го съобщи устно на граничния полицай за да го отметнат.
Така той загуби една година, но не загуби предишните си години. (...които в същност не му трябват, защото той и сега не е поискал германско гражданство, но това е друга история.)
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 681
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 266 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот бонджорно'принчипеса » 24 Януари 2014, 12:45:52

Стояне, много благодаря за ценната информация!

Потребители благодарили на автора бонджорно'принчипеса за мнението:
Stojan
Рейтинг: 4%
 
бонджорно'принчипеса
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 333
Регистриран на: 13 Септември 2013, 17:04:27
Благодарил: 92 пъти
Благодарено: 71 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот Stojan » 24 Януари 2014, 13:31:34

Добра новина за всички които искат да кандидатствуват за немско гражданство и не искат да загубят билгарското - с приемането на новия Zuwanderungsgesetz,и ние българите имаме право безусловно да запазим българското си гражданство,

Пак малко със закъснение, но се чувствам задължен да кажа няколко думи. Радвайки се, че ще имате две гражданства, не забравяйте, че те са валидни само за съответните страни. Тоест - (1) в България имате само българско, а (2) в Германия само германско.
Ако в България почувствате нужда от германска консулска помощ, чувствайки се германци в България с двойното - същата няма как да ви се даде, защото за германското посолство сте само български граждани.
Примерно: Тръгвате си за Германия с кола и някой ви вземе за "муле" и ви набута в колата няколо пакета от нещото, което прилича на пудра захар и на границата ви спрат - с германското гражданство веднага получавате консулска помощ, преводач на български (не бързайте да настоявате - аз си го знам българския!). Ставате "консулски случай", с вас се занимава германският консул, той ви предоставя адвокат и въобще с вас се занимават сериозни хора. А ако имате, двойно тази помощ отпада. Избрах този доста драстичен, но не невъзможен случай, за да илюстрирам какво става ако човек много милее за някакво гражданство, което не променя нищо, а води често и до глупави въпроси за медицински застраховки, НОИ и пр. Разбира се, става дума за хора трайно установили се в Германия и западна Европа, а не такива, които още не знаят къде (ще) живеят.
---
поправени няколко грешки от неправилно натиснати клавиши
Последна промяна Stojan на 25 Януари 2014, 12:09:40, променена общо 2 пъти
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 681
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 266 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот juramann » 24 Януари 2014, 23:16:45

Stojan написа:
- с германското гражданство веднага получавате консулска помощ, преводач на български (не бързайте да настоявате - аз си го знам българския!). Ставате "консулски случай", с вас се занимава германският консул, той ви предоставя адвокат и въобще с вас се занимават сериозни хора. А ако имате, двойно тази помощ отпада.


Всичко това са пълни глупости!
1. В България не можеш да търсиш помощ от немското посолство и в Германия от българското - това е вярно, но ако те спрат примерно на румънската граница, тогава можеш да си избираш към кое посолство да се обърнеш.
2. Консулските представителства в чужбина не предоставят преводачи, а още по-малко адвокати или парична помощ.
3. Двойното гражданство с нищо не вреди, дори и на някого да не помага.
Аватар
juramann
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 72
Регистриран на: 8 Август 2004, 00:00:00
Местоположение: NRW
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот Stojan » 25 Януари 2014, 09:14:50

Консулските представителства в чужбина не предоставят преводачи, а още по-малко адвокати

Те преводачи за българската полицията не предоставят, ами в тежки случаи, като горния, ставаш Konsularfall и идва консулът или негов заместник с тяхната, консулската, преводачка - да говорят с тебе в следствения отдел.
И от кръга на техните, местни, адвокатски кантори, с които постоянно работят, ти препоръчват адвокат. За пари тук никой не говори, освен тебе.
А в определен момент може да се намеси и германската политка. Ако консулът сметне за нужно и обществеността научава за случая ти. Във всеки случай някой внимава какво ще стане с тебе. А и другата страна внимава да не пресоли манджата.
Bitte immer erst gründlich lesen.
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 681
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 266 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот Mishle » 20 Февруари 2014, 17:36:49

бонджорно'принчипеса, относно твоето питане - може да попиташ в АBH ili EB за "Beibehaltsbescheinigung".
(По принцип има "Beibehaltsgehemigung", но то се отнася за запазване на гражданство.)

Опитът ми с този Beibehaltsbescheinigung е от преди 2 години, когато работех с чужденци, предимно азиатци. Имахме случаи от рода на китайка, бременна, иска да роди в Китай и да остане там няколко месеца до японка, иска да живее след раждане в Германия с приятеля си англичанин в Швеция примерно.

Всички тези азиатки имаха договор за постоянна работа в Германия, Niederlassungserlaubnis (тогава нямаше още Blue Card) и не искаха да го загубят след престой, по-голям от 6 месеца извън Германия по различни лични причини. Процедурата беше, че те пишеха молби до съответното си бехъорде, и получаваха разрешение под формата на стикер печат в паспорта и лист хартия, от който ставаше ясно, че им е разрешено да са 1 или 2 години (от датата на подаване) извън Германия без това да им се брои като прекъсване по-късно за гражданство.

Интересното в случая е дали има подобна алтернатива за ЕУ граждани и дали академичното развитие би се приело като основателна причина. Както доста неща и това е Ermessenssache и зависи до голяма степен от службата където питаш.
Аватар
Mishle
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 636
Снимки: 0
Регистриран на: 18 Август 2005, 00:00:00
Благодарил: 19 пъти
Благодарено: 99 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот igi » 5 Май 2014, 19:25:07

daisy написа:И бракът с немец не е панацея. Ок, не се чака осем години, а три, но пак няма да се мине без тест за езика.

А ако имаш брак с немец, детето ти също е с немско гражданство, но не живееш в Германия .... може ли да се кандидатства, то може де, но какви са шансовете? ](*,)
Аватар
igi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 13 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Bregenz
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот annamaria » 5 Май 2014, 20:56:25

Не съм сигурна дали може да се кандидатства защото едно от условията е да си женен 2 години за немски гражданин и да имаш престой 3 години в Германия. Бракът с германец намалява само условието за престой. Но всеки случай е индивидуален и е добре да се провери...

Потребители благодарили на автора annamaria за мнението:
igi
Рейтинг: 4%
 
annamaria
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 27 Ноември 2009, 22:04:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот igi » 5 Май 2014, 21:46:02

благодаря ти аннамария, аз имам тези три години, но не последните три, а първите три от общо десет...., а къде трябва да се провери? кой може да ти каже?
Аватар
igi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 13 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Bregenz
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот annamaria » 5 Май 2014, 22:03:20

в общината. Ausländerbehörde ако не се лъжа.Там ще ти кажат и това което допълнително трябва, защото наистина всеки случай е индивидуален и наистина може да минеш само с 2/3 неща или да те разходят за 10 :)

Потребители благодарили на автора annamaria за мнението:
igi
Рейтинг: 4%
 
annamaria
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 27 Ноември 2009, 22:04:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот olga » 6 Май 2014, 14:42:14

А какви са привилегиите да имаш немски паспорт ?
Аватар
olga
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1500
Снимки: 1
Регистриран на: 12 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 213 пъти
Благодарено: 173 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот Stojan » 6 Май 2014, 15:14:16

А какви са привилегиите да имаш немски паспорт ?

Никакви. Освен, че никой и никъде не ти задава глупави въпроси. На българските граници вече престанаха да ги задават, но на сръбските не са още. Както и на някои унгарски.
А ако имаш само немски - никой няма да ти задава глупави въпроси за НОИ в България. И разни други.
---
Молбите за германско гражданство се подават в Standesamt-a. Там може и да се попита от кога си струва да се подаде молбата. Те знаят сроковете. Като дойде разрешението, т.е. гаранцията за предоставяне на гражданството, човек вече може да говори и за смяна на фамилното си име, ако българското му пречи на интеграцията. Малко хора го правят, но го има като възможност и е безплатно, в рамките на смяната (една такса за всичко). После е трудно. После трябва да решава съд и да има сериозен мотив налице.
На някого може да му се сторят странни подобни съобщения, но не са малко българските имена, които са трудни за произнасяне, особено ако човек е в банкова или друга сфера и има работа пофесионално освен с германци, и с французи или с английско говорящи. Името някои и на сън никой не можат да го произнесат (някои имена; мога да дам пример, но няма смисъл).
---
Службата по въпросите на чужденците се занимава единствено с чужденци, ябанджии демек. А такива са всички не-ЕС граждани. Българите с Ausländerbehörde работа нямат.

Потребители благодарили на автора Stojan за мнението:
igi
Рейтинг: 4%
 
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 681
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 266 пъти

Re: Zuwanderungsgesetz/ Двойно гражданство/ Немско гражданство

Мнениеот olga » 6 Май 2014, 15:37:16

"...човек вече може да говори и за смяна на фамилното си име, ако българското му пречи на интеграцията."


И на какво точно би си сменил българското фамилно име - на Мюлер, Шмидт или ?
Аватар
olga
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1500
Снимки: 1
Регистриран на: 12 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 213 пъти
Благодарено: 173 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement