Следвам в Бремен и живея заедно с приятелката си, наемът ни е около 400 евро с всичко. В договора фигурирам само аз, и тя ми дава нейната половина от наема на ръка всеки месец. Преди няколко дни отидох да подам документи за Вонгелд. Посрещна ме един доста неучтив служител (разбираемо, и аз с неговата работа сигурно щях да съм такъв)
Та въпросният неучтив служител хвърли един поглед на бланката, в която приятелката ми фигурира като съквартирант, т.е. не е част от финансовото ми семейство. Пита ме дали ми е приятелка, и като чу "Да", веднага ми каза, че тя трябва също да фигурира в "семейството" ми. Това е малко кофти, защото тя получава доста голяма стипендия (ех, Канада), но определено не иска да я дели с мен и да плаща и моята част от наема.
Всъщност, финансово с нея сме напълно отделни (включително и храна), така че по тези критерии тя ми е по-скоро WG-mitbewohner. Единственото, което си делим, е леглото

Разбира се, въпросният чичко не искаше да чуе обясненията ми и ме отряза доста грубо, взе ми документите, даде ми няколко допълнителни бланки да попълня и каза, че ще бъда известен от тях по пощата с по-нататъшни детайли.
Въпросът ми е: някой бил ли е в моята ситуация преди? Колко време горе-долу се чака докато се свържат с теб след подаването на бланката?
Иначе имам приятел българин, който е щастлив ерген и си получава Вонгелд в Бремен безпроблемно. Т.е. ако живеех в нормално ВГ, нямаше да има проблем.
Съвети и коментари са добре дошли.
Поздрави,
Милен