Само че има и друг аспект на "загърбването" и той е, че има в живота само едно "тук и сега". Хазяинът ти (ако има такъв) вероятно е немец и за наема важат немските правила. Като се подуеш от зъб посред нощ, търсиш тукашния зъболекар. Повечето ти колежки са германки и сплетничат по немски - за примери виж из форумите

Има и "паралелни светове". Българи на работа в холандски оранжерии, настанени по 2-3 в стая, шефът на смяната говори български (в конкретния случай български турчин, тук от 90-те). Българска телевизия през чиния на покрива на блока, телевизор в общата кухня. Бира от магазина, в неделя може вкупом на кръчма. Като се подуеш от зъб, антибиотици от "домашните запаси" и първия микробус за България. Лично наблюдение. Поразпитах хората от какъв живот "там" бягат, че приемат този "тук". Разказаха ми. И се съгласих се, за тях си струва. Ще ѝ се не види и държавата. Българската

Та затова казвам, зависи какво е "всичкото" което загърбваш. От моя гледна точка си струва, ако в нормалния, реален свят тук се чувстваш по-добре отколкото в България. Има много аспекти
- материално - обикновено по-добре тук, отколкото в България. И поне отначало по-зле от "тукашните" подобни на теб. На изключенията от последното - честито

- ред и спокойствие - ред тук има повече. Доста повече

- среда и приятели - трудно е. Въпрос на късмет е да срещнеш хора с които да си паснеш, но самотата тежи. Колко точно, зависи от човека.
- и още много неща които са важни точно за вас. И които може тук да са по-добри (обикновено) или по-лоши (по-рядко), но най-вече непознати.
Повечето хора в тази тема казват просто "струва си". Аз не съм толкова категоричен. Видях отблизо поне 2 случая в които сравнително интелигентни хора просто не успяха да "паснат" тук. И то не от липса на желание. Върнаха се след години в България. Но за мен лично си струваше. И продължава да си струва.