• Advertisement

За Българския Език

Съревнования, мероприятия и културно-масови занятия.

За Българския Език

Мнениеот Stoychev » 23 Април 2009, 10:09:04

actualno.com
23.04.2009 10:02
Турската наглост !!! : Искат да отменят Българския Език като задължителен, т.е. държавата ни няма да изисква от гражданите си да знаят граматични и пунктуационни правила. Той пак ще се изучава, но няма да се изисква. "Няма държава, която да не изисква от гражданите си, които са минали българско обучение, да не знаят книжовен език. Няма значение турци, роми, африканци, араби. Щом са граждани не трябва да се съобразяват със законите и правилата на държавата, в която имат гражданство..." Това е предложено от председателя на Коми ията по образованието и науката господин Лютви Местан. На 20 март е прието на първо четене без възражение. Защо не е казано по новините никой си няма и на представа. Апелирам всички, които имат българско самосъзнание да подпишат петицията, защото иначе от България скоро няма да остане и следа. Това е скандално и не бива да се остави така. На по-долу посоченият електронен адрес можете да подкрепите българския език. Ако одобрявате петицията можете да я препратите на ваши познати.
= = = bgpetition.com/knijoven-balgarski/index .html
Stoychev
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Февруари 2009, 18:18:15
Местоположение: Пловдив и Приморско
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: За Българския Език

Мнениеот estira » 23 Април 2009, 10:15:11

Напълно съм съгласна, но

9. При грешка/непълнота на публикация използвайте бутон "промени" горе вдясно на Вашия пост, а не пускайте поредица от мнения. Такива мнения могат да бъдат директно изтривани. Забранява се публикуването на няколко поредни поста с идентично съдържание.


viewtopic.php?t=677
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Искат да отменят Българския Език

Мнениеот marion » 24 Април 2009, 17:58:48

Искат да отменят Българския Език като задължителен, т.е. държавата ни
няма да изисква от гражданите си да знаят граматични и пунктуационни
правила. Той пак ще се изучава, но няма да се изисква. "Няма държава,
която да не изисква от гражданите си, които са минали българско
обучение, да не знаят книжовен език. Няма значение турци, роми,
африканци, араби. Щом са граждани не трябва да се съобразяват със
законите и правилата на държавата, в която имат гражданство..."

Това е предложено от председателя на Комисията по образованието и
науката господин Лютви Местан. На 20 март е прието на първо четене без
възражение. Защо не е казано по новините никой си няма и на представа.

Апелирам всички, които имат българско самосъзнание да подпишат
петицията, защото иначе от България скоро няма да остане и следа. Това е
скандално и не бива да се остави така.
На по-долу посоченият електронен адрес можете да подкрепите българския език.

http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html
marion
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Април 2009, 17:24:29
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот monnika » 24 Април 2009, 18:13:49

от къде я имаш таз информация????
Пази боже сляпо да прогледа
Аватар
monnika
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 273
Регистриран на: 15 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Дортмунд/
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: За Българския Език

Мнениеот Stojan » 31 Декември 2014, 12:18:15

Може би и в България трябва да се прави разлика от една страна между задължително обучение до 8-и клас, вкл. по български език и литература, което не се променя и няма защо да се промени, и от друга страна задължително владеене на български език за български граждани.
В Германия владеенето на немски език за германски граждани не е задължително за разлика от задължителното образование, включващо немски и немскоезична литература, до 10-и клас. Тоест германските граждани не са задължени да владеят немски език, ако не са ходили на германско училище, дори и да са от германски родител(и), а са израснали, примерно, в САЩ, Австралия, Аржентина, Русия, Казахстан или другаде. На такива в съда им се дават преводачи за съответния език, който владеят най-добре за сметка на държавната каса и никой не ги лишава от гражданство.
Пренесено върху България е абсолютно същото - задължително обучение по езика на страната за хора, живущи в нея, независимо какво гражданство имат или от каква етния са и незадължително владеене на езика на страната, ако по една или друга причина са живяли като деца другаде и пр. Защо? Защото на повечето от българите, а те са над 2 милиона, децата им ще владеят неудовлетворително или никак български. Не казвам на всички, а на повечето, на масата. Какво сега - на тия деца-хора да им се откаже българското гражданство ли? Защото не знаели български език?
Владеенето на българският език и сега не е задължително по конституция, освен това в глава 4 от Закона за българския език пише:
т. 2) Изучаването на майчиния език се осъществява в семейството, а в училищата по учебни планове и програми, учебници и учебни помагала, одобрени от министъра на образованието и науката.

А ако в семейството се говори на друг език? И ако децата не са ходили на българско училище? Такива деца да се лишават от българско гражданство ли? Защото другата страна на задължението е предполага правото за индивида, като задължението е принуда по същността си и трябва да се санкционира с мерки от страна на държавата. Иначе става - задължени сме, ама никой не го е еня. Тоест нищо.
А то и да се говори на български, пак като имат две деца хората и децата се скарат нещо, си се скарват на испански, ако живеят в Испания. И на друг език - ако живеят другаде. Така че задължението, ако има елементи на такова (защото общо задължения няма), е логично да отпадне.
---
Единствената страна, която задължава гражданите си с владеене на един език на страната е Швейцария.
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 676
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 264 пъти

Re: За Българския Език

Мнениеот Franken » 31 Декември 2014, 15:14:22

Не знам за какво точно се спори по-горе, но когато ставах немски гражданин имаше изпит по немски. Вярно, не беше нужно да го владееш перфектно, но трябва да го знаеш. А какъв език ще говориш в къщи - това е друга история. Не като някакъво тъпо предложение от немските политици преди известно време, че чужденците трябвало да говорят и в къщи немски.

Всяка държава (все още - все пак сме Съюз) си има официалния език и на който това му пречи - айде чао, днес това не е особен проблем. В това число и на турците, които се водят български граждани!
Franken
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 262
Регистриран на: 23 Април 2006, 00:00:00
Местоположение: Mittelfranken
Благодарил: 49 пъти
Благодарено: 106 пъти

Re: За Българския Език

Мнениеот CHBG » 9 Януари 2015, 23:08:06

Stojan написа:

---
Единствената страна, която задължава гражданите си с владеене на един език на страната е Швейцария.


Позволете, но това изречение не е съвсем коректно по следните причини:

Най-малкото Швейцария, в която официалните езици са четири (немски, френски, италиански и ретромански), "задължава гражданите си с владеене на един език на страната". С много институции може да се комуницира и на английски, който не е официален за страната език, но поради силната й международна обвързаност все повече се налага в ежедневния живот. Шофьорски курсове в страната се предлагат и на турски, сърбо-хърватски, македонски и албански. Изпити за правоуправление на МПС също могат да се положат на един от гореизброените неофициални езици - просто явяващият се трябва да заплати много по-висока такса, ако предяви такова желание. Също така всички служби за обслужване на безработни и социално слаби разполагат със служители, владеещи горните неофициални езици.

Владеене на един от официалните езици се поставя като условие при кандидатстване за швейцарско гражданство по нормалната процедура. Има и т.нар. олекотена процедура, при която невладеенето на официалния за съответния кантон език не е пречка за придобиване на гражданство (напр. при изключителни заслуги към страната или при сключен дългогодишен брак с швейцарски гражданин).

При желание за обучение, при търсене на работа или при регистрация на фирма в страната владеенето нa един от официалните за страната езици е задължително, което обаче не е регламентирано със закон. Просто желаещият няма да получи желаното място за обучение или работа или няма да получи желаната регистрация на фирмата си, ако не може да комуницира на съответния език.

Потребители благодарили на автора CHBG за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Аватар
CHBG
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 327
Снимки: 7
Статии: 1
Регистриран на: 31 Август 2006, 00:00:00
Благодарил: 32 пъти
Благодарено: 119 пъти

Re: За Българския Език

Мнениеот Stojan » 10 Януари 2015, 14:27:36

Подробно, точно и ясно. Съгласен.
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 676
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 264 пъти


Назад към Конкурси и инициативи на Заедно

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement