от PhilM » 27 Май 2015, 19:36:44
Здравейте!
Форумите в "Заедно" ми помогнаха много за подготовката ми за преместването в Германия на мен и семейството ми.За което бих искал да благодаря на всички, писали някога в тези форуми , във всяка тема.
В момента имам следния проблем:
От моето "кранкенкасе" ми пратиха чек за 80Е , който се полагал на всеки здравноосигурен през 2014 в тази каса.
Аз осребрих чека , да кажем между 10 и 20.12.2014.
Но в писмото , придружаващо чека се казва , че трябвало да намаля в данъчната си декларация с тази сума годишната сума за удържаните здравни осигуровки.
В Германия живея от 10.07.14 , първото си жилище намерих на 23.07.14, и съответно-първата ми регистрация е от тази дата . Тоест живял съм в Германия по-малко от 183 календарни дни през 2014.
Естествено , до идването на семейството ми през 02.2015 , бях Данъчна класа 1.Осигурен съм съгласно всички законови изисквания , работя с трудов договор , получавам детски за двете си деца.Имам софтуер за данъчан декларация (Steuer 2014) , и всъщност данъчната ми декларация е готова , но...
Много бих се радвал , ако мога да получа отговор поне на някой от следните въпроси:
1.Задължен ли съм да подам данъчна декларация в Германия за 2014?
Живял съм под 183 календарни дни в DE , но заради този чек...
Променя ли това обстоятелство сериозно нещата?
В България не съм подавал данъчна декларация за 2014.
2.Програмата ми пресметна , че за 2014 не съм unbeschraenkt steuerpflichtig в DE за 2014 , а съпругата ми е unbeschraenkt steuerpflichtig (програмата смята паралелно всички варианти за декларацията , накрая си избираш).Това може ли да се отрази неблагоприятно на детските?Все пак откакто съм в Германия , съм unbeschraenkt steuerpflichtig.Нали точно това гледат , за да отпуснат детски.
3,Ако не съм задължен , но все пак искам да подам (с цел евентуално връщане на данъци за миналата година) , имам ли време в рамките на цитираните 4-5 години назад (да изпипам нещата)?
В този случай вероятно и аз , и съпругата ми трябва да си изкараме Bescheinigung EU/EWR за доходите ни в БГ , преди да дойдем в DE.Има ли шанс с тези документи да бъдем третирни в ДЕ като unbeschraenkt steuerpflichtig за 2014?Съответно-да ползваме данъчните облекчения и връщане на данъци.
4.В БГ имаме имот , изплащан с ипотечен кредит , който даваме под наем(недеклариран в БГ).Трябва ли да го декларирам в DE (при подаване на данъчна декларация), и има ли в такъв случай шанс лихвите по ипотечния ни кредит да се приспадат от данъците ни в DE , поне частично?Или е по-добре да премълча тези факти?
Благодаря предварително на всеки , отзовал се.Ще се радвам , ако и аз успея да помогна на някого.
Поздрави и приятна вечер.