minimax_bg написа: ...Искам да попитам следното, трябва ли ми някакъв документ за трудов стаж и/или трудова книжка, които да са ми от полза там? И след като ще работя до деня преди да тръгна ще е проблеми ли ако ги извадя 1-2 седмици по-рано, т.е. данните които ще са нанесени там ще са без последните ми няколко работни дни, това проблем ли ще е? Другия вариант който виждам е след като замина да оставя тази работа на пълномощника ми. Мнения, препоръки?
Българската трудова книжка няма никаква стойност за сферата ти на реализация в Германия. Прибира се като му дойде времето (след като се приключат взаимоотношенията с работодателя) и се пази в личния архив заедно с УП-2.
minimax_bg написа:П.п. Проблем ли е че удостоверението по чл.275 е за 4-и годишен срок на зад, т.е. от 2009 до 2013 вкл. като за поселдната година 2013-2014 не съм извадил, защото имам 1но виновно причинено ПТП, да вадя ли и за нея или да пропусна?
Удостоверенията за 4 години ми се струват недостатъчни. При предварителния договор може и да ти направят добра оферта (например SF3 или SF4), но при окончателния договор ще ти изискат справка и за периода от началото на 2014 г. Наличието на нарушение в този период, ще вдигне твоята
SF-Klasse например на SF1, като по този начин намалението с удостоверения за предишния период на практика ще изчезне. Тези мои разсъждения са доста оптимистични и числата може и да бъдат по-неблагоприятни за теб.
При описаната от теб ситуация, без да се занимаваш с каквито и да е удостоверения, може да получиш директно
SF-Klasse 1/2. Но от друга страна е добре да имаш удостоверенията, не се знае дали няма да успееш да договориш в крайна сметка
SF-Klasse < 1/2. Все пак, всичко около гражданската отговорност е въпрос на пазарлък
Ако не ти е станало по-ясно, дано поне не те обърках повече.