• Advertisement

Училища / Училищна система / Германия

Напред, науката е слънце!

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот boyko123 » 9 Февруари 2017, 12:20:28

Хайде обратно към темата за училищната система в Германия.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот onufriy » 9 Февруари 2017, 16:54:10

olga написа:
onufriy написа:
olga написа:
ScheissMannn написа:olga или pinco , не знам от къде да започна :-s Мойто момиченце , 9 клас сами може да се гледат, само мама и тати да изпращат парички ;-) pinco , щом се засегна явно се чувстваш вече германец ми се струва :-k Идеята ми беше , детето да отиде в Германия подготвено , а не да гледа като теле като отиде . Ако имате нещо да пишете по темата споделяйте , не се отклонявайте . Бис бай :-s


Я пак. 14 годишни деца могат сами да се гледат ?
Пак ще те попитам, ти имаш ли деца ?

Малко или повече. На 14 в България постъпват в гимназиите, мнозина са на квартира и трябва да се гледат сами...


Тотални глупости. Липсата на родителски контрол в най-критичната възраст м/у 14 и 18 години може да е пагубна. Не става въпрос някой да му маже филиите сутрин за закуска, а за контрол !

Може. А деца под тотален родителски контрол понякога не могат да се отделят от родителите си и след като се оженят. И същите себеотрицателни родители съсипват и семействата на децата си. Средният път не е широк и равен, а тесен, каменист и лъкатушещ. Много често се губи. Jesper Juul има писания по въпроса откога и колко самостоятелност.

И за да има и нещо по темата: и аз имам разногласия с учителката на моя, кой точно трябва да отговаря за домашните му. Пък после се чудят, що родителите трябвало да учат заедно с децата си уроците от гимназията...
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот ScheissMannn » 9 Февруари 2017, 17:57:06

onufriy написа:И за да има и нещо по темата: и аз имам разногласия с учителката на моя, кой точно трябва да отговаря за домашните му. Пък после се чудят, що родителите трябвало да учат заедно с децата си уроците от гимназията...

onufriy ,за домашните отговарят учителите и вашето дете . Родителите отговарят за учебните помагала как и от къде да му ги осигурят . Вашият син , сигурно е споделил в къщи как минават часовете ?
Аз съм само един "Приятел на Мъдростта"
Аватар
ScheissMannn
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 97
Регистриран на: 28 Юли 2016, 08:03:01
Благодарил: 10 пъти
Благодарено: 11 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот onufriy » 10 Февруари 2017, 11:25:10

Моят хубавец не споделя нищо. Учителката беше в последната си година преди пенсия и с наченки на деменция. Това беше и мотивът ми да не съдя училището:
1. Веднъж го беше задържала след училище 4+ часа, щото домашното му не било чисто написано, без да информира хорта или нас. Накрая детето се беше прибрало с рев директно вкъщи, там естествено не е имало никого и накрая за една бройка да вдигнем полицията.
2. Втори случай: в понеделник аз обсъждам с нея, как искам детето само да си носи отговорност за домашните, респективно последствията за ненаписването им. Тя ми кима и вика да, да, да... В сряда вечерта звъни телефонът на жена ми и тя отнася викане от учителката, как, видиш ли, ние сме били законово задължени да се грижим домашните му да бъдат написани.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот olga » 10 Февруари 2017, 15:13:16

Какво ти пречи да се оплачеш в училището, въпреки, че учителката е с деменция?
Аватар
olga
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1500
Снимки: 1
Регистриран на: 12 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 213 пъти
Благодарено: 173 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот onufriy » 11 Февруари 2017, 20:10:45

olga написа:Какво ти пречи да се оплачеш в училището, въпреки, че учителката е с деменция?

Нищо. само че проблемната случка беше юни на последната година на въпросната учителка. Аз лично не исках да я изпращам по този начин в пенсия...
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот Роза Спирова » 27 Февруари 2017, 06:17:48

Здравейте,
Въобще не мога да се ориентирам в сроковете и училищните истории. Моля за помощ. Става въпрос за Донавюрт Бавария.
Синът ми дойде юни месец и изкара юни и юли на миналата учебна година в 3 ти клас /той завърши ден преди това 3ти в БГ/. На 13 септември казаха, че нямало смисъл да повтаря - учителката вече имала наблюдения и била сигурна, че ще се справи чудесно. Първият срок завърши с 2ки по всичко, освен по немски и ХСУ /по ХСУ имаше текст с 1, проект с 3 и един тест без оценка и го оставиха без оценка/. В момента е 4ти клас и съответно трябва да го изпратят в ново училище... Точно тук идват и въпросите ми.
Януари ходихме на среща в гимназията. Казаха, че ще го приемат с 2ки по мате и ХСУ и няма да му търсят оценка по немски или трябва да го изпратя на тестовете в гимназията, които се провеждат 3 дни във втората половина на май. Аз реших, че до тогава трябва да имаме яснота от училището му дали ще получи заветния документ за гимназия или не, но сега се оказва, че в училище това решение се взема края на юли, когато тестовете вече ще са минали... Аз ли нещо не разбирам, аз ли нещо пропускам - тестовете са месец и половина преди решението на учителката. Как сте процедирали вие.
Роза Спирова
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 13 Февруари 2017, 16:42:22
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот Митака ФУ » 27 Февруари 2017, 21:48:18

Сегинка, да ви кажа нещо, което не е свързано с определен случай, но е хубаво да го знаете! А, то е:

- Имайки директен контакт от години, с колежките от основните училища в Източна Гермнаия, доста сме си споделяли и мнения помежду си... След Обединението, промените, които настъпват в системата на образование са доста зле, и напаснати на Западната Германия... Бяха възмутени, как може да се върне толкова ниско, цялото ниво на обучение... Но, си мълчат, че ще има здраво репресии... А, и последвалите промени в годините, направиха нещата още по-зле.

В последните 10 години, забелязвам едно непрекъснато влошаване в характерите, качествата и мотивацията на учениците с които имам досег... А, работя в среда на семейства от средната класа и нагоре... Работя и с много деца, които след това попaдат и в добри гимназии, и ми споделят доста, пък и имам директни впечатления от тяхното развитие...

Та, да не забравя най-важното за вас, родителите на българчета! - Дръжте ги здраво във вкъщи, и не разчитайте на ,,доброто" училище! Дисциплина и обич, похвали и наказания... Редовно се интересувайте, как са в училище, искайте да видите домашните им...?! Забранете им да си играят по цял ден с телефоните! Не им угаждайте за всичко, нека познаят и вкусът на недоволството и фрустрацията... Не всичко се подарява в този живот! Научете ги да четат книги... Научете ги, че имат и задължения( сега ги учат само, че имат права) ! Оставете им достатъчно време да бъдат деца, а не да имат по 4 и нагоре извънучилищни занимания- ТОВА Е ГОЛЯМА ГРЕШКА!

надявам се да ВИ помогна малко, в тази враждебна среда за възпитание :rr:
Аватар
Митака ФУ
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 181
Снимки: 0
Регистриран на: 19 Септември 2016, 21:11:18
Местоположение: BERLIN
Благодарил: 107 пъти
Благодарено: 46 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот marina_y » 8 Април 2018, 13:35:39

Здравейте на всички!

Много хубава тема.
Аз съм майка на момченце което навършва 6 години края на Април. Ходи на детска градина в България.
От около месец работя в Берлин, таткото и малкият са си в България. Ще дойдат тук след около месец и ще опитаме да запишем детето на училище или на градина - това не ми е ясно - как става... синът ни още не знае немски, знае само малко английски. Към кого трябва да се обърна първо? Ще ми обърнат ли внимание с детенце, което не знае изобщо немски.... Някой, който е бил в моята ситуация - ще съм благодарна да дадете идеи, и да споделите опита си. :) Благодаря!
marina_y
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Февруари 2018, 11:41:56
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот Cebo » 24 Август 2018, 14:10:02

zlateto написа:Училищната система в Северен Рейн-Вестфалия (Nordrhein-Westfalen)

NRW.jpg


Grundschule (Primarstufe) [Начално училище (Oсновно образование)]

Образователният път на детето започва в началното училище. То обхваща от 1-ви до 4-ти клас. Децата получават индивидуална подкрепа от самото начало, като се съобразяват техните персонални способности и интереси. Предават се основни познания, способности, умения и ценности.

Sekundarstufe I [Cредно образование I степен]

Основата за средно образование I степен е началното училище. В Северен Рейн-Вестфалия средно образование от I степен дават следните типове училища:

▸ Hauptschule [Oсновно училище] (5-10 клас)
▸ Realschule [Pеално училище] (5-10 клас)
▸ Gymnasium [Гимназия] (5-9 клас)
▸ Gesamtschule [Oбединено училище] (5-10 клас)
▸ Sekundarschule [Cредно училище] (5-10 клас)

:arrow: Hauptschule [Oсновно училище]

Основното училище дава на учениците основно общо образование. Занятията са силно ориентирани към практиката, давайки най-вече подготовка за професионално обучение. При стажа учениците се запознават с изискванията на работната среда. Освен това стажът и трудовото обучение дават подготовка за избора на професия и професионалното обучение.

:arrow: Realschule [Pеално училище]

Реалното училище дава разширено общо образование и създава основата за по-нататъшното професионално и училищно обучение. При занятията в еднаква степен се стимулират способностите и уменията по теория и практика. В съответствие
с това обучението е ориентирано към практиката, но предлага и научни гледни точки.

:arrow: Gymnasium [Гимназия]

Гимназията дава задълбочено общо образование. Учениците добиват знания и умения, които са необходими за следване във ВУЗ или качествено професионално обучение. Тя обхваща в непрекъснат курс на обучение както средното образование I степен (5-9 клас), така и следващата тригодишна горна степен на гимназията (средно образование II степен).

:arrow: Gesamtschule [Oбединено училище]

Обединеното училище дава подготовка за професионално образование и следване във ВУЗ чрез диференцирана система на обучение. В него могат да учат заедно ученици с различни способности. Не се извършва разпределение на учениците по курсове на обучение както в основното училище, реалното училище и гимназията. С цел да се отговори на различните знания и способности на учениците, по някои предмети се предлага обучение на две нива (основно и разширено ниво). Обединеното училище обхваща средното образование I степен (5-10 клас) и следващата тригодишна горна степен на гимназията (Cредно образование II степен).

:arrow: Sekundarschule [Cредно училище]

В средното училище ученици с различни знания и способности могат да учат по-дълго заедно. То подготвя учениците както за професионално образование, така и за преминаване към горната степен на гимназията. Обучението предлага и гимназиални стандарти от самото начало и обхваща випуските от 5 до 10. Всяко Cредно училище е задължително
съвместимо с поне една горна степен на гимназията.

Sekundarstufe II [Cредно образование II степен]

Средното образование II степен продължава и разширява образователната и възпитателна работа на образованието от I
степен. То се разделя на общообразователен клон (горна степен на гимназията) и професионален клон (професионален колеж).

:arrow: Gymnasiale Oberstufe [Горна степен на гимназията]

В горната степен на гимназията учениците продължават своето общо училищно образование. В Северен Рейн-Вестфалия горната степен може да се посещава в гимназия, обединено училище или професионална гимназия. С издържането на матура в края на горната степен на гимназията се придобива общо свидетелство за средно образование. Получаването на общо свидетелство за средно образование от професионална гимназия е възможно и във връзка с професионална квалификация. Матурата дава възможност за записване по програми на обучение в специализирани ВУЗ или университети.

:arrow: Berufskolleg [Професионален колеж]

В професионалните колежи учениците могат да посещават курсове на обучение, които дават:

▸ професионална ориентация,
▸ подготовка за професия или следване,
▸ професионална квалификация или
▸ професионално усъвършенстване

Паралелно с това във всички курсове на обучение на професионалния колеж до матурата е възможно придобиване или приравняване на общообразователни дипломи.

Förderschule [Помощно училище]

Ученици, които поради увреждания или ограниченa способност за учене се нуждаят от специална педагогическа помощ, могат да се обучават в помощни училища по желание на родителите. В подпомагането има седем различни акцента:

▸ Учене
▸ Говорене
▸ Емоционално и социално развитие
▸ Гледане (възприятие)
▸ Слушане и общуване
▸ Интелектуално развитие
▸ Физическо и моторно развитие

:arrow: Тук ще откриете лицата за контакт във Вашата община: http://www.kommunale-integrationszentren-nrw.de

:arrow: Подробна информация за учебната система в Северен Рейн-Вестфалия има на: http://www.schulministerium.nrw.de

https://broschueren.nordrheinwestfalend ... m/msw/1956

Добър Ден! Аз съм момче на 16 години, от провинцията на Германия в Rheinland-Pfalz. Когато дойдох бях за 7ми клас, без да знаем грам немски заедно с родителите ми. Наш познат ме записа в Hauptschule директно и малко по-късно разбрахме каква голяма грешка бе това. Сега съм 9ти клас последна година, и единственото което научих е разговорно немски език. Образователната система в Hauptschule не ми позволява да се развивам. За тези 4 години не научих нищо ново, от това което вече бях научил в България. Учителите ми често ме демотивират, че няма да се справя с по-нататъшното образование и че нямам шанс да продължавам да уча. Стигнах до извода, че те искат да ни направят просто едни добри работници.
Моят въпрос е как бихте ме посъветвали да процедирам за напред за да продължа с образованието си и да завърша първо средно образование, защото Hauptchule ми дава само основно? Благодаря предварително.
Cebo
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Август 2018, 13:38:29
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот bknf » 24 Август 2018, 21:13:52

Cebo написа: Аз съм на 16 години, от Rheinland-Pfalz. Когато дойдох бях за 7ми клас, без да знаем грам немски заедно с родителите ми. Наш познат ме записа в Hauptschule директно и малко по-късно разбрахме каква голяма грешка бе това. Сега съм 9ти клас последна година, и единственото което научих е разговорно немски език. Образователната система в Hauptschule не ми позволява да се развивам. За тези 4 години не научих нищо ново, от това което вече бях научил в България. Учителите ми често ме демотивират, че няма да се справя с по-нататъшното образование и че нямам шанс да продължавам да уча. Стигнах до извода, че те искат да ни направят просто едни добри работници. Моят въпрос е как бихте ме посъветвали да процедирам за напред за да продължа с образованието си и да завърша първо средно образование, защото Hauptschule ми дава само основно?

Въпроса ти е напълно правилен, и според мен сигурно има някакво (правилно) решение. Освен писмено да обясниш какво е положението, че си дошъл в Германия от България и че се е получило така, както се е получило. След което си избираш някакво учебно заведение, което ти допада - отиваш там и отиваш при директора/ - ката му. Или и в някакво там, училищно Behörde (засега, не знам точно - къде).
Целта е - да продължиш там, въпреки че си бил записан в туй Хауптшуле - когато си дошъл в Германия.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3815
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот onufriy » 24 Август 2018, 22:28:02

Значи в десети клас ти трябва Mittelschule Klasse 10 Typ B, което се брои за Realschulanschluss. После можеш да направиш Fachabitur за Fachhochschuke или +1 година, allgemeine Hochschulreife за университет.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... m-quer.svg
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот zlateto » 25 Август 2018, 09:45:41

Hauptschule в Rheinland-Pfalz = Realschule plus (Haupt- + Realschulen)

:arrow: Abschlüsse

> Berufsreife (Hauptschulabschluss) - nach Klasse 9
> qualifizierter Sekundarabschluss I (Mittlere Reife) nach Klasse 10

:arrow: Тук може да прочетеш за възможностите след Realschule plus.

Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот bknf » 29 Август 2018, 16:40:07

Cebo написа:Когато дойдох бях за 7ми клас, без да знаем грам немски заедно с родителите ми. Наш познат ме записа в Hauptschule директно и малко по-късно разбрахме каква голяма грешка бе това. Сега съм 9ти клас последна година, и единственото което научих е разговорно немски език. Образователната система в Hauptschule не ми позволява да се развивам...

Има ли някакво развитие в твоя случай?
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3815
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Училища / Училищна система / Германия

Мнениеот Etaniel80 » 3 Февруари 2020, 14:42:45

Здравейте, имате ли актуална информация в какво училище трябва да запиша дете за 6ти клас при преместване в Германия-Бавария-Алгой? Детето е учило немски от 1 клас, но нивото му е не повече от А1. Какви са сроковете и документите? Благодаря
Etaniel80
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 3 Февруари 2020, 14:31:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

  • Advertisement