• Advertisement

Книжка от БГ!

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот juventus » 14 Април 2017, 21:54:01

Книжката ще ти е валидна,но ако имаш адресна регистрация в Германия до 6 месеца можеш да караш с нея, след това ако те спрат лесно могат да те проверят от кога точно ти е адресната регистрация и ако караш повече от 6 месеца с нея такива проблеми можеш да си навлечеш че и при арменския поп да ходиш да се оплакваш и това няма да ти помогне.Ако някой са го спряли и е ,,минал метър,, било е чист късмет поради факта че някои несмки ченгета и те не са точно наясно как седят нещата по този въпрос,но повечето са много наясно и дето има един комарджийски лаф: ,,не си насилвай късмета да не те насили той,,След 6-тия месец трябва да си извадиш немска книжка и чиновника който ти приеме запитването няма да ти ,,чопли книжката и да гледа да ли е фалшива,, а ще направи запитване до регистара в бг в кат за да бъде отписана и тогава вече ти издават немска книжка,за да се избегне номера на много нашенци от едно време,вземат му бг книжката в Германия или Испания и той се пребира в бг и казва че я е изгубил или са му я откраднали и му издават нова, или не му я взимат ама пак го прави за да има две книжки,или пак го прави с цел заменянето на фалшива бг книжка с истинска немска или испанска примерно...да ама не... точно с по горе описаната процедура се избягват подобни тарикатлъци...ако имаш адресна регистрация в Германия и възнамеряваш да останеш повече от 6 месеца отиди да си смениш книжката и да спиш спокойно.Успех и умната!
Последна промяна juventus на 14 Април 2017, 22:08:20, променена общо 2 пъти
juventus
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 13 Януари 2017, 22:09:10
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 16 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот zlateto » 14 Април 2017, 22:06:03

juventus написа:Книжката ще ти е валидна,но ако имаш адресна регистрация в Германия до 6 месеца можеш да караш с нея, след това ако те спрат лесно могат да те проверят от кога точно ти е адресната регистрация и ако караш повече от 6 месеца с нея такива проблеми можеш да си навлечеш че ...


Имам чувството, че бъркаш карaне с бг номера/регистрация на автомобил в ДЕ и валидност на бг книжка. В началото изяснихме, че може да сe кара с нея до изтичането и. Тук дискутираме при обичайно пребиваване в DE дали е редно да изкара шофьорските курсове в БГ и дали въпросното СУМПС е rechtsgültig ?!
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението:
Nikore
Рейтинг: 4%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот juventus » 14 Април 2017, 22:37:35

Здравейте имам следния въпрос :
В Германия съм от 2014.края на 2015 изкарах книжка в БГ. Въпроса ми е валидна ли е в Германия защото може казаха че след повече от 6 месеца в Германия трябва да извадя книжка в DEТова е въпроса на автора и аз съм му отговорил точно и ясно.А ти май бъркаш валидност на шофьорска книжка със срок който тя е валидна в страна от ЕС от която не е издадена.Пример: книжката е валидна до 02.06.2020,собственика на книжката пребива в Германия със адресна регистрация от 02.06.2018,полиция го спира на 02.06.2019,книжката е валидна дефакто още една година ама това няма никакво значение ако той кара с нея повече от 6 месеца в Германия и все още не я е заменил.А колкото до така наречения ,,туризъм за книжки,, ако има двойно гражданство примерно Немско и Българско и няма книжка а иска да си изкара такава едва ли има сила която да го накара да я изкара в Германия.Познавам такъв случей но в Холандия,отиде да си я изкара в бг защото са по ефтини курсовете прибра се и никакви ядове.Съмняваме в Германия някой да ти направи проблем за това.
juventus
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 13 Януари 2017, 22:09:10
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 16 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот Nikore » 14 Април 2017, 23:09:17

bknf написа:Злате, тука става въпрос за нещо друго. Туй c тия 185 дена е за това създадено, ако немци решат да си вадят книжка например в Полша (или в България). Има да речем - много минус точки (карал пиян и т.н.) и трябва да си върне немската книжка. А той отива в Полша, и си вади нова - полска.

Ето примерно, тука подробно
http://www.mpu-kosten.org/eu-fuehrersch ... umzugehen/
http://www.ra-hartmann.de/der-eu-fuehre ... rtner.html

А на него като българин, никой не може да му забрани - да си изкара книжката в България.
Точно това мисля че основния мотив за този закон . Плюс факта че няма пострадали Българи ме навежда на мисълта че не е насочен към нас чужденците а към германците. Наистина не съм чувал за санкционирани сънародници. Максимум да ги накарат да сменят книжката с немска
Nikore
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 19 Януари 2015, 10:46:47
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот zlateto » 15 Април 2017, 08:31:58

Нямате право на участие в движението по пътищата в Германия с чуждестранна шофьорска книжкаШофьорски книжки, издадени в чужбина... или това е насочено само към българите в Бавария :silent: ...
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот rikiking » 15 Април 2017, 09:04:14

juventus написа:След 6-тия месец трябва да си извадиш немска книжка и чиновника който ти приеме запитването няма да ти ,,чопли книжката и да гледа да ли е фалшива,, а ще направи запитване до регистара в бг


E тука си в грешка, вуйче. За Испания съм чувал наистина, че бавят подмените по няколко месеца, защото чакат отговор от регистАра в бг. Но не и в Бундесрепубликата. :mrgreen:

Немците не съм чул да правят, както и в моя случай не правиха. Каката не само че чопли продължително книжката ми, ами и си изкара на лаптопчето един manual със всички тайни и явни отличителни знаци и белези на българските документи и грижливо ги свери .

При получаване на немската книжка,предадох българската,след две седмици я проверих в сайта на мвр бг и се оказа, че е още валидна. Даже ме хвана яд, че не я обявих за загубена.Тоест - никаква комуникация от страна на немците с българите и са прави - явно са наясно че и регистАра в бг може да се манипулира от ушева, сульо и пульо... :mrgreen:
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan

Потребители благодарили на автора rikiking за мнението:
novia
Рейтинг: 4%
 
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот onufriy » 18 Април 2017, 13:12:42

rikiking написа:Обаче ако имаш С категория и нагоре, какъвто беше моят случай, се налага да представиш медицински свидетелства, че си годен от общопрактикуващ лекар и очен специалист. Прегледите са сериозни и действително се извършват,не като подпечатването на бланката в България. Докторът ми взе четири епруветки кръв, прави ми пълна кръвна картина, урина, бактериална посявка,холестерол,белтъци,дупчи ми ухото за диабет, прави ми ехограф на сърцето и дробовете, кръвно,ЕКГ итн...все едно че кандидатствам за НАСА, не за подновяване на шофьорска книжка. Два прегледа и чак като излязоха всички резултати от изследванията и установи, че са нормални ми издаде медицинското. Очният преглед е 45 минути, минаваш на десетина апарата за пряко, периферно , нощно зрение, астигматизъм, далтонизъм, святкат ти в очите , натискаш бутони итн. Струва около 80 Евро.

Като се сдобих с медицинските, след един месец получих и картичка да ида да си взема и немската професионална шофьорска книжка, барабар с включени и новите подкатегории, които не бяха отразени в българската :mrgreen:

Ако погледнеш, ще видиш, че С-категорията е ораничена на пет години. После пак трябва медицинско, смяна на докумшнта, демек 100-150 евра профунда...
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот majorski » 3 Май 2017, 11:16:35

задравейте
имам един интересен въпрос :
а български гражданин живеещ в Германия притежава българска и немска книжка (изкарани в Германия и в българия поотделно)..... какъвто съм аз например (2002 година не признаваха българските книжки и трябваше да изкарам опростени германски)

ако в Германия му отнемат книжката (германската) независимо по какъв повод ...алкохол, произшествие съдимост...

валидна ли е българската му книжка ?
може ли да кара с нея в Германия ..България Австрия ?
може ли да си издаде чрез българската книжка нова (в Германия във Австрия в Италия )?

занае ли някой как стоят нещата ?
majorski
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 3 Май 2017, 11:07:39
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот ysmivka » 3 Май 2017, 14:34:39

majorski написа:2002 година не признаваха българските книжки и трябваше да изкарам опростени германски

Искаш да кажеш, че немците не са ти прибрали българската като са ти давали немската?
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1879
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 364 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот rikiking » 3 Май 2017, 20:16:17

Българска книжка можеш да си извадиш в България или в посолство на България в държава извън ЕС .
Ако си имал преди българско СУМПС,се попълва декларация, че нямаш и не ти е отнета книжката в друга държава от ЕС.
Тоест ти декларираш обстоятелствата и носиш наказателна отговорност за това, ако те хванат.

Ако решиш да си ползваш българската книжка със здраве,гледай да е извън територията на Бундесрепубликата, щото ако те спрат и проверят полицаи, цол итн, гориш със сигурност. Щом са ти отнели немската книжка, си въведен в системата и ще те гепят задължително при проверка./Аз затова за всеки случай си извадих нигерийска книжка,понеже мога да карам 6 месеца с нея законно ,дори ако ми вземат европейската случайно/ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ако ще влизаш в подобни въртележки, поне се отпиши адресно от Германия , да не се води че си им резидент и живееш там и по-добре не стъпвай там в близките няколко години с новата българска книжка в джоба. :-k
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan

Потребители благодарили на автора rikiking за мнението:
majorski
Рейтинг: 4%
 
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот majorski » 4 Май 2017, 13:23:39

здравейте
благодаря ви за отговорите ...
немската ми книжка е абсолютно легално изкарана ...с немски шофьорски курсове в германия (изд. 2004)...и няма нищо общо със изкараната ми преди това в България българска книжка . Нея я изкарах в България 3 години преди това (изд. 2001) ...

Срокът на Българската ми книжка е изтекъл .... ползвам си немската и нямам проблеми нито в БГ нито където и да е ...

Въпросът е ако ми отнемат немската книжка (без значение за какво !) ... обикновенно ги взимат за 3-месеца до 1 година в зависимост от произшествието ... дали мога спокойно да отида в България и да си изкарам нова българска книжка (тъй като моята е с изтекъл срок ) .... след което с нея бих могъл да си изкарам ..например Испанска, или Италянска.... Разбира се в Германия няма да имам право да карам или да я ползвам противозаконно е .....но в Италия, Испания, Холандия ...защо не !!!??

Виждам нещата така ...
всяка шофьорска книжка издадена от една държава удостоверява, че държавата дава право на дадено лице да управлява МПС с определена категория ....

това че Германия ми отнема това право не означава автоматично, че правото дадено ми от България да управлявам МПС отпада ....
освен ако няма някакви спогодби между тях ...

например знам че ако извърша нарушение в Австрия ....Австрия не може да ми отнеме немската книжка.....Дори ако нарушението е свържано с отнемане на книжка ...те просто ме глобяват уведомяват немските власти за това и точка , ако ми отнемат книжката на австриййска територия я изпращат на немските власти !!! От там немските властио се оправат с мен !
Благодаря ви предварително
majorski
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 3 Май 2017, 11:07:39
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот zlateto » 4 Май 2017, 14:17:18

Край на измамите с две шофьорски книжки

Bсеки гурбетчия, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава [би следвало да получи ...] отказ от МВР, ако той има "обичайно пребиваване в друга държава от ЕС", притежава друга валидна книжка в страна от съюза или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира !

Европейско законодателство за шофьорските книжки
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот rikiking » 4 Май 2017, 15:53:44

zlateto написа:
Bсеки гурбетчия, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава [би следвало да получи ...] отказ от МВР, ако той има "обичайно пребиваване в друга държава от ЕС", притежава друга валидна книжка в страна от съюза или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира !


Точно така,абсолютно правилно, само че в страната на чудесата КАТ проверява обичайното ти пребиваване , както и факта дали притежаваш друга книжка в ЕС, точно като те карат да попълниш и подадеш декларация по въпроса ...
и толкова...:mrgreen:

Щом имаш българска лична карта с вписан в нея български адрес и попълниш декларация, нямаш никакъв проблем да си извадиш и книжка в България , ако ще да имаш и петдесет други.
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот zlateto » 4 Май 2017, 16:08:51

Затова и с право Брюксел ще ни съди ...

Процедурата за нарушение засяга прилагането на директива 126 на ЕС от 2006-тa година. Европейската комисията иска България да се свърже с европейската мрежа за свидетелства за правоуправление (RESPER). Чрез нея националните власти обменят информация, така че едно лице да не може да има повече от една шофьорска книжка. Системата служи да предотвратява случаи, в които водач, чието свидетелството е отнето в една страна, да си извади такова в друга.
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2825
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Книжка от БГ!

Мнениеот majorski » 4 Май 2017, 17:49:26

с две думи става ...може да си извадя книжка .... ама не би трябвало да може !

определено обаче би имало проблем, няма да стане, да си извадя чрез новата българска книжка ...книжка в Испания ,италия или холандия или Австрия ! Тези държави определено са свързани помежду си и ще засекът че немската книжка е отнета !
majorski
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 3 Май 2017, 11:07:39
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 0 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

  • Advertisement