• Advertisement

Връщане на здравните застраховки ?!

Кой каза "Наздраве"? :-)

Връщане на здравните застраховки ?!

Мнениеот gogo1979 » 3 Август 2018, 03:41:46

Здравейте.
Работя от около 6 месеца в Холандия и си плащам всяка седмица здравната застраховка на цена около 22 евро и нещо. Съвсем случайно разбрах ,че на някои служители им връщат парите платени за здравна застраховка през определени интервали от време по банков път. Това се било случвало в случай ,че не са ползвали болнични или мед. Услуги. Допитах се до офиса на фирмата за човешки ресурси към която работя , но там не ми помогнаха много , много с информация (извън рамките на тяхната компетентност , отношения между застрахован и застраховател ...и т.н.)
Можете ли да ми помогнете с инфо ,как стои въпроса за връщането на тези застрахователни премии?
Какъв е редът и процедурата?
Има ли последици ,които да засягат здравно осигурителния ми статус , след такъв тип връщане на пари и т.н?
gogo1979
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 5 Юли 2018, 01:37:49
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Връщане на здравните застраховки ?!

Мнениеот boyko123 » 3 Август 2018, 14:22:16

Здравей,

gogo1979 написа:на някои служители им връщат парите платени за здравна застраховка през определени интервали от време по банков път. Това се било случвало в случай ,че не са ползвали болнични или мед. Услуги

Според мен в цитата по-горе са смесени няколко неща.

1) "Болнични", в смисъл на "разрешено от лекар отсъствие от работа", в Холандия няма. Ти казваш на работодателя кога си болен и кога си се оправил, а той ти плаща заплата през това време :). Само ако отсъстваш много или дълго, могат да поискат от техен доверен лекар "bedrijfsarts" да провери какво става. Чувал съм че някои фирми дават бонус на служителите си ако не отсъстват по болест за определен период от време - да речем годишно. Но това е рядка практика; в Германия се среща по-често. По този въпрос може да питаш работодателя ти.

2) Удръжките за здравеопазване в Холандия са по два пътя:
а) Личната ти здравна застраховка "zorgverzekering". Премиите за нея плащаш директно на застрахователя, освен ако не си се включил в колективна здравна застраховка през работодателя; в този случай понякога премиите се удържат от работодателя.
б) Обществен здравен фонд, за когото се удържат пари от заплатата ти - bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).

3) По въпроса за личната здравна застраховка. Тя задължително включва самоучастие "eigen risico" от поне 385 евро годишно. Т.е. първите 385 евро здравни разходи си ги плащаш сам (без посещенията при домашен лекар), после се включва застраховката. Някои застрахователи понякога включват тези 385 евро в премиите (т.е ти не плащаш нищо ако влезеш в болница, да речем) и ако не ги използваш в рамките на календарната година, ти ги връщат (или само неизползваната част от тях). Това е най-вероятно случаят с колегите ти. По този въпрос можеш да се обърнеш към застрахователя ти.

4) В някои случаи може да се случи да са ти удържали повече от необходимото за Zvw (обществения фонд), но това е когато работиш на повече от едно място. В такъв случай можеш да си поискаш надвзетото от данъчните "belastingdienst". Ако подозираш такъв случай, пиши, ще ти кажа повече.

5) Накрая, за хора с относително ниски доходи държавата отпуска помощ за премиите за здравна застраховка. Казва се "zorgtoeslag" и се полага при бруто годишен доход под € 28.720 за сами и 36.000 за семейства (общо). В този случай можеш да си го поискаш от данъчните belastingdienst. Това няма връзка с (не)използването на здравни услуги. Писано е по въпроса из форума, потърси zorgtoeslag.

За други случаи на върнати пари за здраве не се сещам, но ако откриеш, казвай ;)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Връщане на здравните застраховки ?!

Мнениеот gogo1979 » 4 Август 2018, 04:50:24

Сърдечно благодаря за подробния отговор !
gogo1979
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 5 Юли 2018, 01:37:49
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement