Здравейте,
имам малък проблем. Не знам дали ще можете да ми помогнете, но все пак ще попитам.
Февруари месец се преместихме с приятелката ми в Папенбург, Германия. Аз започнах работа тук като консултант. Съответно се регистрирахме в Ратхауса. В средата на Март разбрахме, че приятелката ми е бременна. Тук трябва да спомена, че не говорим немски. (работата ми не го изисква главно е на английски)
Разбрах, че може да излязат пречки след като се роди бебето от това че не сме женени. И затова май месец се върнахме до България за някои документи. Но чак в края ни казаха че точно за Германия ще ми трябва някакъв документ т.н. Образец 5. Който образец трябва да се преведе и да му се постави апостил. Но нямахме повече време в България, отпуската ми свърши.
Така останахме със следните документи:
Многоезични актове за раждане (приети в Германия и България)
Удостоверение за гражданско състояние (или както там се казва документа, който удостоверява че сме неженен/неомъжена) (за съжаление нямаше време и този документ да се преведе на немски и да се сложи апостил).
Върнахме се в Германия с ясната идея, че няма да можем да сключим брак в Ратхауса в Папенбург. А вместо това ще отидем в най-близкото консулство. Да ама НЕ, свързах се с Консулството на България във Франкфурт (чрез имейл). Те много любезно ми отговориха, че те не отговарят за бундесланде Долна Саксония (Niedersachsen), където се намираме, и че трябва да се свържем с Посолството в Берлин. Изпратих имейл до Посолството, но явно както всяка българска администрация те са там само за паричките, никой не ми отговори. А и ходенето до Берлин е невъзможно поради напредналата бременност на приятелката ми и не може да се пътува.
Днес, ходихме до ратхауса, да попитаме за документи, те горките бъкел Английски не знаят. Искат да отидем там с преводач, който говори български и немски.
Както и да е, искам да попитам дали документите, които имаме ще ни свършат работа. Намерих оторизиран преводач
https://www.europa-translate.de/bg/bulgarski-prevodi-i-legalizacii.html, който евентуално ще преведе и легализира документите които имаме.
Благодаря предварително.