• Advertisement

Признаване на българско висше образование в DE?

Информация за удължаване на международен паспорт, тарикатлъци със шофьорските книжки и др.

Признаване на българско висше образование в DE?

Мнениеот Petya_BG » 21 Октомври 2018, 11:47:23

Здравейте, съфорумци! :) Съвсем нова съм тук; регистрирах се заради проблем, с който се сблъсках при поредното кандидатстване за работа в Германия. Надявам се хора, минали по този път, да ми дадат някой съвет. И наистина благодаря!

Та, накратко - българка, учих, сега работя и живея в България. От известно време се опитвам да си намеря работа в Германия, свързана с квалификацията ми (магистър по биология съм, СУ). Кандидатствам от България, по обяви в сайтове (тип jobware). В поредната обява виждам това:

"Bei ausländischen Bildungsabschlüssen bitten wir um Übersendung entsprechender Nachweise über die Einstufung in das deutsche Bildungssystem. Weitere Informationen entnehmen Sie bitte der Internetseite der Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB) unter www.kmk.org/zab.

както и

"Fehlende Unterlagen (insbesondere erforderliche Nachweise) können zum Ausschluss aus dem Bewerbungsverfahren führen."

Бърза справка в споменатия сайт дава такса за Bewertung на 1 (един) документ 200 евро, + 100 за всеки следващ.

Въпросите ми са:

1) Необходимо/обосновано ли е изискването на този Bewertung, за да ми бъде признато образованието? Като член на EU, а вероятно и на други спогодби, с които не съм съвсем наясно?

2) Издадените от ZAB удостоверения за цяла Германия ли важат, или само за определени Bundesländer?

3) Имам диплома за бакалавър и отделно за магистър. И двете ли трябва да бъдат "преценени", или само магистърската ще е достатъчна?

4) От базата данни на anabin лесно се вижда, че бакалавърската ми степен се "приравнява" с Äquivalenzklasse "Entspricht" към 4г. бакалавърска степен в DE по съответната специалност. Мога ли да използвам този резултат (Ausdruck) като вид Nachweisung за бакалавърската диплома?

За магистратурата не намирам подобно "признаване", което безкрайно ме изненадва (диплома от СУ). Дали трябва да търся в друг масив? Има ли смисъл да питам по имейл в централата дали случайно са забравили да добавят тази информация? Има ли вариант просто да не са се сблъсквали досега с точно тази диплома от СУ и заради това да не са я добавили? (За съответната степен, "магистър по биология", под "verleihende Institutionen" е сложен само Пловдивския университет, и няма графа Bewertet със съответната Äquivalenzklasse). Изобщо всякакви предложения и разяснения по този въпрос ще са ми от помощ.

Дълго и сложно стана... Ще съм безкрайно благодарна на всеки, който може да ми даде съвет и насока къде/какво да търся. Знаете, че не мога да се откажа. Бъдете здрави и благодаря!
Petya_BG
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Октомври 2018, 10:57:23
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Признаване на българско висше образование в DE?

Мнениеот bknf » 24 Октомври 2018, 07:46:13

Petya_BG написа: регистрирах се заради проблем, с който се сблъсках при поредното кандидатстване за работа в Германия... българка, учих, сега работя и живея в България. От известно време се опитвам да си намеря работа в Германия, свързана с квалификацията ми (магистър по биология съм, СУ). Кандидатствам от България, по обяви в сайтове (тип jobware). В поредната обява виждам това:
"Bei ausländischen Bildungsabschlüssen bitten wir um Übersendung entsprechender Nachweise über die Einstufung in das deutsche Bildungssystem. Weitere Informationen entnehmen Sie bitte der Internetseite der Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB) unter http://www.kmk.org/zab, както и Fehlende Unterlagen (insbesondere erforderliche Nachweise) können zum Ausschluss aus dem Bewerbungsverfahren führen"
Бърза справка в споменатия сайт дава такса за Bewertung на 1 (един) документ 200 евро, + 100 за всеки следващ.
ми даде съвет и насока къде/какво да търся.

Ми освен, да установиш връзка и контакт с тая съответна фирма (човек), и (и писмено) да ги убедиш, че си за тая позиция. Ако е даден (само) мейл - то писмено. Ако има и телефон, обади им се там и говори със съответния човек.

С писмо и по пощата също може, но в случая по мейла е по- удобно.

Щом си в България, може да вземеш в скайп съответния продукт, да говориш "безплатно" с немски телефони - без значение, къде се намираш.

Дори и всичко необходимо да преведеш, напишеш и т.н. - то винаги може да има някой друг човек, който има съответните "документи" (не от друга страна).

Ако не знаеш как да формулираш някакъв текст, щото е на немски - пусни го тука, или на лични, ако трябва да е "тайно".

Както и (според мен) - трябва да видиш, къде има нужда от човек с твоите умения и знания. А не само формалните дипломи, които да се легализират и т.н.

Успех !)
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Признаване на българско висше образование в DE?

Мнениеот onufriy » 24 Октомври 2018, 12:53:35

Фромално дипломите от Европейския съюз не изискват признаване. На практика на биолозите тук не им е толкова лесно да си намерят работа, затова мнго от тях правят доктурантури.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Признаване на българско висше образование в DE?

Мнениеот Mony60 » 24 Октомври 2018, 18:52:17

onufriy написа:Фромално дипломите от Европейския съюз не изискват признаване. На практика на биолозите тук не им е толкова лесно да си намерят работа, затова мнго от тях правят доктурантури.

И аз разполагам с тази информация. Работя в болнична лаборатория и много момичета, завършили биология се хващат да работят като лаборантки, защото не могат да си намерят работа като биоложки. На практика имали шансове само в научно-изследователски институт, но..... и тук някой неща ставали само с връзки.
Успех на Петя и преодоляването на най-голямата спънка в случая е намирането на работа по специалността!
Аватар
Mony60
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 747
Регистриран на: 13 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Bayern
Благодарил: 147 пъти
Благодарено: 184 пъти


Назад към Документи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement