Тук може да споделите опита си в правенето на декларацията за данаци (Steuererklaerung). Има доста възможности за възстановяване на известни суми. Прим. от разходи за транспорт, покупка на компютър или литература, работни дрехи, извънредни медицински разходи, издръжка на роднини в БГ (значителна сума !), допълнителни застраховки.
Аз в началото сам си попълвах декларацията. Но се опитах да изчета всичко възмозжно. След като не останах доволен от върнатото от финансамта, се обърнах към бератер. Той направи възражение и ми взе 130 евро, но ми възстановиха всичко - особено важно е признаването на издръжката на родители в БГ (за 2 души ти приспадат около 4000 евро от прихода). Тази година попаднах на един много добър софтуер - WISO Sparbuch 2004 (в AMAZON.de струва 30 евро). Освен простото попълване и калкулиране на данъка включва още маса неща: съвети и правни основания по всяка точка, вкл. необходимите документи; електронно изпращане на декларацията до финансамта и получаване на уведомлението през Интернет (Елстер); печат на декларацията и приложенията във форма, призната от амта; генериране на съпровождащи писма и възражения; проиграване на варианти; он-лайн актуализация на софтуера; добър сервиз (открих грешка и те бързо я отстраниха); и т.н. С много добри отзиви. Ще го пробвам тази година и ще ви дам информация.