klatilina написа:да, имаш право. грешката е моя - пише се наистина гуру.
по български е корифей.
ако е класически концерта, зависи кво свирят все пак може и да го посетя.
виж сега, темата не е по етимология, но не мога да не се изкажа и тук. корифей е гръцка дума, разбира се, от старогръцки κορυφη. означава връх. българското значение е преносно. думата не е синоним на гуру, което значи учител.
кръстницата ми е хоров диригент, който беше принуден, след 30-тина годишна практика, да разтяга локуми и да пише разни научни разработки, за да може да продължи да си преподава на студентите, щото такива били изискванията на университета. за това я задължаваха основно хора, които не биха могли да се хванат на малкия й пръст по творчески принос и понятие си нямат от това как се прави музика, но виж теорията супер я умеят. оттам и изказванията й за музико-еди/еби-те. слава богу дойде им акъла и й предложиха да й присъдят титлата за творческа дейност, без локуми, та сега продължава просто да си върши работата жената, за голяма радост на студентите си.
следващият й концерт е в петък и май е първият след дълго прекъсване поради счупване на крак, което я прикова на легло за една година. предполагам, че не можеш да го посетиш, но при следваща възможност, моля. тя между другото работи и с актьори (които трябва да се учат да пеят освен всичко останало) и беше запалила и тях по хоровото изкуство, макар и да е толкова специфично и привидно далеч от техните занимания.
за доброто и лошото изкуство съм съгласна с Люба и също мога да кажа, че чувам примерно в оперното пеене неща, които повечето хора не забелязват. но няма да започна да плюя хората затова, че не разбирали. даже си мисля, че най-добрият тест както за хората на изкуството, така и за деятелите в други области (науката!) е това дали могат да заинтригуват точно лаиците с това, което правят. един колега историк ми казваше, че си давал писмените работи на майка си да ги чете, за да е сигурен, че не е писал на някакъв непонятен отвратителен език и че и на неспециалист написаното може да бъде полезно.
все пак това, което правим, трябва да има смисъл за хората, а не само за нас. иначе се затваряме в егоизма и консуматорството, от които си имаме достатъчно в западното общество, и освен да започнем и ние да се хвърляме от ненам кой си етаж, не виждам какво ни остава.
"Недостаток оригинальности...считался всегда первым качеством и лучшею рекоммендацией человека дельного, делового и практического."