• Advertisement

Биха българи в Скопие

За политиканите, че се препълни общия форум.

Биха българи в Скопие

Мнениеот pim1985 » 13 Януари 2007, 22:29:32

Ето статията

Биха българи в Скопие:

Днес по обед в Скопие група българи - граждани на Република Македония и Република България, отбелязваха 79 години от гибелта на народната героиня Мара Бунева.

По време на честването, което се провеждаше в центъра на македонската столица, добре организирана с палки, тояги и камъни група от 25-30 човека нападна хората, събрали се да почетат подвига на Мара Бунева, съобщават от централата на ВМРО.

Инцидентът съвсем не е случаен, твърдят хората на Каракачанов, тъй като всяка година „неизвестни" лица чупят паметната плоча на Мара Бунева край река Вардар.
Тази година обаче се стигна до открит физически сблъсък.

След инцидента трима човека са постъпили в болница като сериозно са пострадали българските граждани от Скопие инж. Мирослав Ризински и Драган Попов, информират още от ВМРО.

Това е поредната престъпна проява под влияние на антибългарската политика, която водят управляващите в Скопие.

Става ясно още, че македонската полиция не се е намесила по време на инцидента.
Подобно нападение с димни бомби бе извършено в Хотел „Холидей Ин" в Скопие през 2000 г. при учредяването на сдружението на българите в Скопие „Радко".

Тогава полицията отново не се намеси, а в последствие бяха осъдени двама от потърпевшите - Алксандър Марковски и Йован Стояновски, които са български гражданин.

С оглед на това, че вече няколко месеца в македонските медии се води масирана антибългарска кампания и познавайки ситуацията и методите на работа на македонската полиция и специални служби, Националният изпълнителен комитет на ВМРО - БНД е убеден, че станалият инцидент е поредната организирана провокация срещу хората с българско национално самосъзнание в Р Македония.

В конкретния случай сред пострадалите има и български граждани. Затова НИК на ВМРО - БНД настоява българското правителство енергично да реагира против насилието срещу български граждани и граждани на Македония с българско национално самосъзнание.

Досегашната политика на българските правителства, да си затварят очите пред подобни инциденти в името на запазване на добрия тон в отношенията между София и Скопие, явно не дава резултат, а има точно обратния ефект - приема се от антибългарските кръгове в Скопие като нерешителност и незаинтересованост на България спрямо правата и интересите на нейните сънародници и граждани, живеещи на територията на Р Македония.

НИК на ВМРО - БНД настоява за твърда позиция на българското правителство и за издирване на подбудителите и организаторите на побоя, както и за тяхното подвеждане под съдебна отговорност.

Случилото се днес в Скопие е долна антибългарска провокация и става само няколко дни след приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз, коментират още от ВМРО.

Също така НИК на ВМРО - БНД настоява да бъдат преустановени всякакви разговори между българското правителство и властите в Скопие относно приемането на Р Македония в НАТО и ЕС.

Република Македония не зачита елементарните човешки права и правото на свободна проява на своите граждани, които имат българско национално самосъзнание. Държава, водеща такава политика няма място в евроатлантическите структури.

http://news.ibox.bg/news/id_1944704194

П.С.До кога питам,ще търпим да ни унижават и ние имаме ли си държава,която да ни защити :?:
Аман от сръбски национализъм :shock:
Oci, oci, tvoje oci
kao sjajni biseri u noci
oci, oci, kad me gledaju
mojoj dusi mira nedaju
pim1985
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 2 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: Kiel-Стара Загора
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот isisito » 13 Януари 2007, 22:36:10

За съжаление, в по-голям процент от случаите държавата изобщо не мисли за нас...Всеки трябва да се спасява по единично..А до кога? Ами от нас зависи...
Аватар
isisito
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 439
Регистриран на: 29 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот BG_Baj_Ganjo » 15 Януари 2007, 15:04:24

Еми Македония си е отделна държава, има си някакви закони и някаква полиция. Пък сега 4е законите не са закони или 4е полицаите си правят каквото си искат. На6те мом4ета кои ги е карал да ходят там? А пък сега България като държа и е най малки проблем да се меси в липсата на закони и организация на страна като Македония. НО това което могат да направят на6те политици е да се държат ве4е като хора и държава от ЕУ , т.е както Гърция се държе6е спрямо нас: ВИЗИ, строг контрол на границите, никакво разре6ение за работа и НИКАКВИ БГ паспорти. Ние на6те си 7 000 000 не можем да задоволим не ни трябват о6те, които даже не са и 4исти българи.
Македония трябва (според мен) да бъде популяризирана като една джунгла каквато си е в действителност.
4ел ли е някои немски Resiseführer за 4ехия например. Аз 4етох такъв (издание 2006) о6те на втората страница пи6е: ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ДЖЕБ4ИИ, НЕ обменяйте валута в 4ен4 бüра, таксито от лети6тето до центъра НЕ трябва де е пове4е от 10 евро.
Какво ни пре4и и ние да си направим такова не6то за Македония?
Аватар
BG_Baj_Ganjo
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 200
Регистриран на: 10 Януари 2007, 01:00:00
Местоположение: Franken
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 26 пъти

Мнениеот Yura » 15 Януари 2007, 19:01:30

Oтговор от българска страна:

С вербална нота до Македония искаме наказания за инцидента в Скопие

Директорът на дирекция "Европа-1" в Министерството на външните работи Косьо Китипов извика на среща извънредния и пълномощен посланик на Република Македония в София Абдираман Алити.
Повод за срещата бе инцидентът от 13 януари в Скопие, при който бяха нападнати български граждани, участващи в поклонение пред паметната плоча на Мара Бунева.
На посланик Алити бе връчена вербална нота, в която се настоява да бъдат предприети всички необходими мерки виновните за случилото се да бъдат наказани, а инциденти от подобен характер да не се повтарят.
Изразява се очакване, че македонската страна ще направи правилен анализ на инцидента, който доведе до ескалиране на антибългарски настроения и насилие срещу граждани на Република България.
В нотата се припомня, че в подписаната през 1999 г. от министър-председателите на България и на Република Македония съвместна Декларация, двете страни са се ангажирали да "предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции", както и да не "допускат дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между България и Република Македония".
Изразява се съжаление във връзка със зачестилите в последно време антибългарски прояви както в македонските медии, така и в изяви на публични личности и неправителствени организации, които са в нарушение на чл. 11 от Декларацията.
Припомня се също така, че през последните два месеца на срещи с македонския си колега, министърът на външните работи на България Ивайло Калфин е подчертал необходимостта от предприемане на ефективни действия за преустановяване на различните форми на антибългарски прояви с аргумента, че те не създават благоприятен климат за развитие на иначе отличните двустранни отношения.
В нотата на Министерството на външните работи се изразява желание за по-активен ангажимент от страна на Македония, изразяващ се в конкретни действия за изграждане на обективно отношение спрямо България и нейните граждани, за разбиране относно общия интерес от безпроблемно развитие на двустранните отношения и негативния ефект от провеждането на антибългарски прояви в самата Македония.
Подчертава се също така необходимостта от публично осъждане на подобен вид прояви. Заявено е и очакването за официална позиция от страна на властите в Скопие по този повод.
От страна на посланик Алити бе изразено съжаление по повод случилото се и бе обещано пълно съдействие от македонска страна за установяване на виновните.

news.bg
Аватар
Yura
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2084
Снимки: 287
Статии: 50
Регистриран на: 5 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: Deutschland
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 33 пъти

Мнениеот pim1985 » 21 Януари 2007, 16:04:34

Хакнаха сайта на македонския президент,ето това е нещо интересно

http://news.ibox.bg/news/id_1423539198

П.С.Браво на нашите хакерчета
Oci, oci, tvoje oci
kao sjajni biseri u noci
oci, oci, kad me gledaju
mojoj dusi mira nedaju
pim1985
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 2 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: Kiel-Стара Загора
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот kanchev » 21 Януари 2007, 16:10:10

Направо са им го начу.... много яко.Браво :lol:
kanchev
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 189
Регистриран на: 20 Ноември 2006, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот bgpower » 21 Януари 2007, 16:32:17

Баси якото...!И текста си е много интелигентно написан!Ще им увре и на тях акъла!
Изображение

Не се притеснявайте да ми пишете, що се отнася идеи и препоръки за форумите "Спорт" и "Парти".
Аватар
bgpower
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2807
Регистриран на: 5 Май 2005, 00:00:00
Местоположение: София / Мюнхен
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот pim1985 » 21 Януари 2007, 16:39:13

Ти остави,ами да не обявяват сега вонно положение в Македоние? :))))
Oci, oci, tvoje oci
kao sjajni biseri u noci
oci, oci, kad me gledaju
mojoj dusi mira nedaju
pim1985
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 2 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: Kiel-Стара Загора
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот DerWolf » 21 Януари 2007, 16:48:12

Въпросните бити българи, всъщност са македонци с българско гражданство. 8O
Това ми подшушна едно "пиленце".
Аватар
DerWolf
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 5 Юли 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот solay » 21 Януари 2007, 22:18:53

bgpower написа:Баси якото...!И текста си е много интелигентно написан!Ще им увре и на тях акъла!


я камилата я камиларя :)

инак респект

Изображение
Аватар
solay
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 883
Регистриран на: 3 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: където ми скимне
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот AnGeLy » 26 Януари 2007, 14:41:38

Как "бащата на македонизма" Кръстьо Мисирков се оказа чист българин

В София бе представен личният дневник на Кръстьо Мисирков

Смятаният за идеолог на македонизма Кръстьо Мисирков се оказа чист българин. Сам се определя такъв в личния си дневник, който беше представен в Главното управление на архивите в София вчера.

Дневникът е намерен преди месец в софийски антикварен магазин от историка Цочо Билярски. От Скопие веднага предложили на изследователя много пари, за да им предостави важния документ, но той предпочел да го продаде на български специалисти, за да остане в страната.

По този повод днес във в. "Труд" журналистът от БНТ Костадин Филипов, който беше близо десет години кореспондент в Скопие, пише:

"Интелигентните хора в България и в Македония намериха чудесен начин да отговорят на насилието от 13 януари, когато край Вардара в Скопие група македонци биха с палки и с камъни други македонци, които се чувстват българи.

Последователно, най-напред в Скопие, а след това и в София, бе представен оригиналният екземпляр от дневника на Кръстьо Петков Мисирков, определян като "баща на македонизма".

Дневникът бе открит неотдавна и откупен от историка Цочо Билярски. Представен бе от директорите на държавните архиви на България и на Македония Боряна Бужашка и Зоран Тодоровски, институции с чудесно партньорство през последните години.

Идеята е документът да бъде издаден на български, на македонски и на руски език, на който той е написан.

Във всяка държава, която е заявила своите евроатлантически стремежи, на това би трябвало да бъде погледнато като на достоен цивилизован акт. Но едновременното представяне на дневника на Мисирков в Скопие през миналата седмица предизвика такава буря, каквато въпреки драматичността си инцидентът край паметната плоча на Мара Бунева не успя, май.

Причината е известна и е проста - в дневника си, писан в Одеса през 1913 г., Мисирков дава да се разбере, че се чувства "македонски българин". И какво от това, и хиляди други македонци се чувстват българи, колкото на някои им се иска да не е така.

Но в случая става дума за Кръстьо Мисирков, обявяван за идеолог на македонската идентичност, като законодател и кодификатор на съвременния македонски език, като вдъхновител на самобитната македонска култура, а неговият труд "За македонцките работи", публикуван в София през 1903 г. - за библия на съвременния македонизъм.

Става дума за този македонизъм, който се опитва да утвърди отделността на македонците от българите, да представи езиковата норма, която се ползва в Македония като отделен от българския език, и т. н.

С една дума - да представи съвременните граждани на Република Македония като хора, които нямат нищо общо с истинския си корен. Спорният живот и дело на учителя в Карлово Мисирков бе глорифициран до такава степен, че днес някои го смятат за недосегаема икона на македонската идентичност, чиято монументалност в идеите и позициите не трябва да се поставят под съмнение.

И изведнъж - появява се автентичен исторически документ, в който иконата заговорва с човешки език, потвърждавайки, че се чувства българин. И в Скопие се започна: Как така дневникът се е озовал в ръцете на българите, които, както е известно, са се съюзили с дявола, за да минират македонската идентичност?

Втора реакция: А, това е фалшив дневник, не е този, който вече десетилетия търсят македонски и български историци!

Последваха масови медийни опити да се принизи значението на съдържанието на 380-те страници и да се оправдае тогавашната позиция на Мисирков, че е "македонски българин" с времето и епохата, които, нали знаете...

Да де, знаем и че с характеристиките на времето и епохата отричате и българската принадлежност на организаторите и ръководителите на Илинденското въстание, които се били чувствали така по "конфесионални", а не по национални причини заради Българската екзархия...

Знаем и че дневникът с "българското" признание на иконата е писан десет години след "библията на македонизма", когато, ако не друго, Мисирков е бил по-възрастен и по-зрял.

Като част от истерията бяха и обвиненията срещу директора на Архива на Македония проф. Зоран Тодоровски, който имал дързостта да се включи в антимакедонската кампания, участвайки в презентацията на документа и който имал намерението с парите на данъкоплатците да издава "съмнителни документи от България".

За това колко силно отекна ехото от откритието е съобщението, че екскомунистите от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония са поискали оставката на Тодоровски.

Причината е, че изнесъл на бял свят дневника, а близки до него издания вече започнаха да демонизират професора, обвинявайки го в най-черните лични и професионални грехове.

Разбира се, най-остро против обявяването на дневника на Мисирков реагира гуруто на съвременния македонизъм академик Блаже Ристовски. Той самият дължи научната си кариера на Мисирков и на неговите идеи за отделността на македонците от българите, Ристовски с огорчение призна, че в продължение на 4 десетилетия е търсил дневника, който в крайна сметка е попаднал в български ръце.

Ама защо тъкмо сега, сега ли му е времето, ама защо така, защо онака... И като не можа да намери нищо друго, Ристовски се хвана за някакви липсващи страници накрая на дневника, които - нали се сещате - може би крият сакралната истина за македонския характер на Мисирков.

Разбирам съжалението на академика, че няма монопол над историческите документи за своя герой, разбирам опасението му, че е хванат в лъжа, траяла десетилетия, но допускам, че истинското му намерение е било да има дневника и да го... скрие. Или да го промени, да не кажа фалшифицира. По същия начин, по който доста издадени в Скопие книги с научна претенциозност от първата си страница под черта препоръчват: "До края вместо българи и българско разбирайте македонци и македонско." Колко лесно.

Жал ми е и за Мисирков, чиито кости са в българска земя и може би вече се върти в гроба заради нещата, с които в Скопие го натоварват. В същото време си мисля, че след случая "Мара Бунева" нашето Външно правилно се ангажира с нотата до властите в Скопие, но че десет подобни ноти няма да имат този ефект, какъвто документ като този може да предизвика.

Като познавам обаче провинциалния манталитет на братовчедите оттатък границата - все пак живях и работих при тях десет години - ми се струва, че трябва да чакаме нови бухалки. Къде? Не знам. Някъде наблизо, може би...

И така ще я караме: те - с тоягите, ние - с хартията. Да видим кой ще
излезе прав."

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=995281
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот blag009 » 2 Февруари 2007, 21:03:27

Като за начало виж тук: http://www.monitor.bg/article?sid=&aid= ... =1&eid=968
И кой защитава македонските интереси!!!!Хехехе тия наистина плачат да ИМ остане само БЕОГРАДСКИЯТ САНДЖАК!!!!!!
нО ВСЕ ПАК НЕ ЛЬОШО И ДА ГО ПРОЧЕТЕШ:
-"До 15-20 години ребългаризацията в съседна Македония ще приключи окончателно и това е съвсем нормален процес. Това изявление на историка Божидар Димитров стана причина за нов скандал, провокиран от агент на белградските тайни служби в Скопие.
Всъщност той е сърбин с македонско гражданство - Драган Павлович Латас, който е и главен редактор на скопския вестник "Вечер". Той обаче, не разбрал добре думите на проф. Димитров. Поради трудности с т.нар. македонски език Латас разбрал друго - според него Димитров бил казал, че Македония ще престане да съществува и, че всички балкански народи имат по две държави.
"За мен това е съобщение, че България също така трябва да има втора държава на Балканите и че това е предявяване на териториални претенции, изречени от функционер на българската държава и призоваване към насилствено сриване на установен порядък", заяви Латас, цитиран от агенция "Фокус".
"Изключително се радвам, че европеизацията засяга и хора като Латас. Както се вижда, той вече се е ориентирал към подаване на жалби до съда. Това е добре, тъй като само преди 10 дни призоваваше за убийството на Каракачанов насред София.
Промяната е очевидна", коментира по този повод Божидар Димитров пред "Монитор" вчера. Според него обаче обстоятелството, че Латас е сърбин не му е позволило да научи добре вардарския български диалект, който се говори в Македония.
"Поради това той не е разбрал, че аз не искам да унищожавам държавата Македония, а искам да си съществува в сегашните си граници и се надявам Албания да не откъсне част от нея. В същото време обаче това не може да се случва на базата на фалшивата македонистка доктрина. Македония трябва да е държава на българското й население.", коментира още проф. Димитров.
Той отново повтори казаното пред скопската телевизия А1 - че след 15 - 20 години ребългаризационният процес, който тече в Македония, и засяга дори бивши министър-председатели на въпросната държава, ще бъде завършен. При това без никакво насилие и дори - без да бъде стимулиран от страна на българската държава.
Димитров визира бившия македонски премиер Люпчо Георгиевски, който вече е български гражданин.
Изявлението на Божидар Димитров е публикувано в македонска медия и има основания да бъде съден в Македония, продължи обаче Латас. Той се закани да подаде жалба и против Зоран Тодоровски, директор на македонския архив, тъй като имал основания на базата на негови изявления да го смята за съучастник на Каракачанов и Димитров. Също щял да помисли и за Доста Димовска, тъй като честването на Мара Бунева можело да се третира и като призоваване към тероризъм. Латас заяви още, че България никога не е имала демократичен капацитет за политически диалог с Македония, а нямала такъв и сега. "
Макар и комунист и ченге яяяя БЛАЖЕ окам: "Дай боже повече такива ченгета и комунистите БЪЛГАРИ!!!!
blag009
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 78
Регистриран на: 1 Февруари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот stereo_girl » 4 Февруари 2007, 22:34:08

На какво интересно клипче попаднах... БРРР.... Тея макета явно са дълбоко убедени в правотата на историята си...

http://www.youtube.com/watch?v=VZF83Wuwgvg
Аватар
stereo_girl
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 312
Регистриран на: 21 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: Arnhem. NL
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот lili_vlaeva » 6 Февруари 2007, 00:59:31

Мен това филмче ме кара да се замисля каква история учат хората в тази държава, ако учат изобщо такава. :x
I hope life isn't a big joke, because I don't get it. ~Jack Handey
Аватар
lili_vlaeva
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1196
Регистриран на: 2 Декември 2006, 01:00:00
Местоположение: не където трябва
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти


Назад към Политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement