• Advertisement

2000 евро заплата, ако знаеш немски

Форумът, който касае всеки!

2000 евро заплата, ако знаеш немски

Мнениеот makeno » 27 Август 2007, 00:52:16

Ако знаеш немски, си ударил джакпота. Две хиляди евро заплата дават в Германия на българи, които владеят езика на Гьоте.
Агенцията ни по заетостта е залята с оферти, които ще бъдат официално обявени в близките дни. "Местата са толкова много, че всички българи с немски да кандидатстват, пак няма да ги запълнят", заявиха експерти. Малцина обаче се оправят с немския. Най-много са предложенията за болногледачи, които могат да печелят по 1700 евро на месец.
За медсестрите пък изобщо няма ограничение - Германия ще приеме, колкото й пратим. Заплатата за тях е 1900 евро. Търсят се още шофьори, строители, сервитьори, камериерки, готвачи и селскостопански работници. За работа на полето германците предлагат 9,40 евро на час.


Германия е мечтата на гастарбайтера. Там заплатите са най-добри, условията на живот са прекрасни, а измамите - несравнимо по-малко от другите държави. Даже самата дума гастарбайтер е немска. Но ситуацията с нашите кандидати за работа е доста абсурдна. Прилича на несподелена любов. Българите напират да работят в Германия. Немците също искат българи за работници. Двете желания обаче почти никога не се срещат. Причината е в желязното изискване за много добро владеене на немски език. А малкото българи, които го знаят, отдавна са се заселили в Германия.
В последно време страната обявява толкова много свободни места за българи, че квотата не се запълва дори наполовина. Тази година пък има такъв дъжд от оферти, че бихме си решили проблема с безработицата, ако успеем да се възползваме от тях. Но още отсега е сигурно, че няма да стане.
Заминаването на работа в Германия силно се различава от това за всички останали европейски страни. ФРГ е от държавите, които оставиха ограниченията за българи след приема ни в ЕС. Берлин дори намекна, че ще се възползва от тях в продължение на максималния позволен срок от 7 години. Но в същото време е подписал с нас не една, а цели 4 спогодби. И за разлика от подобните с други страни те действат.
Първият документ датира още от 1992 г. и е за заетост на работници за разширяване на техните професионални и езикови познания. Кандидатите трябва да са завършили специалността, по която искат да работят, и да имат много добри познания по немски език. Срокът на наемане е 12 месеца, с възможност за продължаване до общо 18 месеца. Квотата е 1000 души годишно от всички професии, но в последните години не се запълва. За 2007 г. в Агенцията по заетостта са получени само 52 договора, главно в гастрономията и селското стопанство.
Процедурата по кандидатстване по тази спогодба също е особена. Централната служба по заетостта в Бон заявява, че набира кандидати с определени професии и провежда индивидуални събеседвания с всеки от тях в България. Документите на одобрените кандидати се предлагат на германски работодатели, които при съгласие предлагат трудови договори.
Има и друг вариант - човек да бъде изискан поименно от германски работодател. Кандидатът, който сам си е осигурил трудов договор или предложение за работа на основата на лични контакти, трябва да отговаря на изискванията на спогодбата. Документите се изпращат без проверка на езиковите познания от техен представител в България.
Друга спогодба действа от 2005 г. Тя дава възможност за наемане на българи в Германия като сезонни работници в хотелиерството и ресторантьорството и като домашни помощници в домакинства с лица, нуждаещи се от грижи. Работи се на пълен работен ден. По спогодбата нашите могат да си вадят хляба до 4 месеца в календарна година в хотелиерството и ресторантьорството и до 3 години като домашен помощник. Годишна квота няма. Германският работодател изготвя поименен трудов договор по образец на Федералната агенция по труда. Той се депозира в компетентна местна агенция, а нашата Агенция по заетостта уведомява българския гражданин за получения от ЦСТП-Бон трудов договор, който се предава лично на кандидата.
При анонимните оферти процедурата е: Агенцията по заетостта получава от Централната служба за трудово посредничество - Бон, оферта с конкретни изисквания към кандидата за съответното работно място: възраст, специфични умения, опит в конкретна дейност, допълнителни изисквания (напр. да не е пушач, да има шофьорска книжка и др.). Агенцията предлага тази оферта на кандидатствали по процедурата на анонимния подбор български граждани и им съобщава условията: заплата, работно време, месторабота и др. Кандидатът може да откаже две предложени му оферти.
Слабият интерес към Германия през последните 2 години се дължи на изискването кандидатите да имат професионално образование с доказани добри познания по немски език, като не се гарантира получаването на трудов договор. Изискват се превод и легализация на документи, което допълнително оскъпява кандидатстването.
Все повече лица получават поименни сезонни трудови договори благодарение на вече създадени контакти. След 1 януари 2007 г. много граждани се насочват към свободния трудов пазар на Европа, за ФРГ действа двегодишен преходен период.


www.standartnews.com
Просто моите 2 цента...
В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й.
Аватар
makeno
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2132
Регистриран на: 29 Ноември 2005, 01:00:00
Благодарил: 51 пъти
Благодарено: 118 пъти

Мнениеот estira » 27 Август 2007, 10:43:27

Най-лесен гурбет за студентите
Приемат документите на кандидатите до 25 септември

Административни данни
Площ на Германия - 357 021 кв. км
Жители - 82 398 326
Столица - Берлин
БВП на глава от населениетo - 30,579 долара
Безработни - 10,6 на сто
Абонати към мобилни оператори - 86 на сто
Произведен боклук в кг на човек - 600

На 25 септември хлопва мандалото за кандидат-гурбетчиите за Германия. Тогава изтича крайният срок за приемане на документи в бюрата по труда в цялата страна. Офертите вече са обявени от Агенцията по заетостта. Само преди дни обаче са получени няколко нови предложения за много голям брой места. Едно от тях е за 400 болногледачи в старчески домове срещу заплата от 1700 евро. Друга оферта е за 65 сестри и болногледачки. Освен това има още няколко предложения за медицински сестри със заплата 1900 евро, като по тях няма ограничение за броя на кандидатите. Търсят се и работници в селското стопанство срещу 9,4 евро на час. Има глад и за български шофьори и строители. За всички професии обаче се иска много добро владеене на немски, само за строители и земеделски работници стандартът е средно ниво. За в бъдеще вероятността да предоставим на Германия още наша работна ръка, при това в квалифицирани дейности, е доста по-голяма.
Със сигурност се знае, че младите българи, които следват в Германия, след 1 октомври ще могат да остават на работа там за три години. В момента в немски университети учат около 15 000 наши младежи и повечето ще се възползват от офертата. Засилва се и търсенето на инженери, които ще бъдат наемани само срещу дипломата и познания по немски пак след същата дата.
Засега другите официално оповестени работни места от Бон, обявени и в бюрата по труда, са за:
1. Готвачи (30 души)
От тях се иска завършено професионално образование, придружено с документ. Желателно е да са завършили техникум или гимназия, а не едномесечен курс и да са работили поне три години по специалността, доказани с удостоверение за трудов стаж. Проверяват се и познанията по немски език, които трябва да са между добри и задоволителни. Работата е в семейни предприятия (малки и средни хотели и ресторанти) в западната част на Германия.
2. Келнери (30 души)
Условията са сходни - завършено професионално образование за сервитьор и съответен трудов стаж или завършен курс и трудов стаж по специалността през последните 3 години. Предпочитанията са към жени на възраст от 20 до 40 години. Нужни са ви много добри познания по немски език, а владеенето на английски е още един плюс. Работи се също в малки хотели и ресторанти в западната част на Германия, но най-добрите могат да бъдат преназначени в големи хотелски вериги.
3. Специалисти хотелиери (10) и администратори (2)
При хотелиерите дейността е смесена - от румсървиз и почистване на стаи до работа на рецепция. Предпочитанията са към жени на възраст до 30 г. За администраторите работата е предимно с документи и на рецепция, затова доброто владеене на компютър е задължително.
5. Специалисти в системната гастрономия (70)
Тези кандидати не могат да минат с тапия от кратък курс на обучение. Нужно е да имат диплом от техникум по обществено хранене или професионална гимназия по туризъм; може и по икономически специалности като управление на селскостопанско предприятие; икономика на туризма, икономика на търговията. Може да пробвате късмета си и ако сте изкарали в гастрономията или ресторант за бързо хранене последните 3 години (доказано с валиден документ за трудов стаж). Трябват ви средни познания по немски, а работата е предимно в Mc Donald`s ресторанти в Южна Германия.
6. Медицински сестри (40)
Трябват завършено професионално образование и поне 3 г. опит. Работата е в поликлиники, социални служби, социални и старчески домове.
7. Селскостопански специалисти (20) - растениевъди, агрономи, градинари, горски работници, механици на селскостопански машини; професионално образование или минимум 3-годишен професионален опит по професията (специалността). Работата е в частни малки стопанства.
8. Строителни работници (50) - зидари, бетонджии и арматуристи; електричари в строителни или индустриални предприятия; бояджии в строителни или индустриални предприятия; шлосери; заварчици; стругари (фрезисти с CNC познания). Работата е в малки и средни предприятия и концерни.
9. Колячи/месари (10) с най-малко 3-годишен стаж.
10. Продавачи (5) - хранителни стоки и търговия на дребно. Професионално образование; познания по немски език, свързани с работата.
Кандидатите с висше образование, които желаят да работят в заведения за бързо хранене, ще извършват обичайната работа по обслужването на клиенти. При изявена мотивация от тяхна страна и по преценка на шефовете ще им се даде възможност за придобиване на допълнителни познания чрез изпълнение на задачи в областта на организацията, хигиената, мениджмънта, маркетинга и др.
11. Помощен персонал (мъже и жени) - възраст от 20 до 50 години за работа в кухня (миене на съдове, почистване на зеленчуци и помещения, подготовка на салати, дребни ремонтни работи и др.), в хотел или семейно заведение. Трябва да са работили поне 6 месеца в хотел или ресторант.
12. Домашни помощнички - възраст от 35 до 60 г. Работата е свързана с грижи за възрастни хора. Трябват добри познания по немски език; практически опит в домакински дейности. Брутното възнаграждение обикновено е от 1100 до 1200 евро, като от него се удържат социални осигуровки според съответната провинция в Германия. Възможно е понякога да бъдат удържани суми за квартира и храна.
13. Монтьори - 25
Българските техници се търсят от средно голямо предприятие със седалище в провинция Нордрайн-Вестфален, но ще работят и на територията на цялата страна. Нашите специалисти ще бъдат ангажирани в поддръжката, поправката на измерителни съоръжения и уреди, както и в инсталирането на снабдителни съоръжения в отоплителната, климатичната и санитарната техника (електро-, водо- и газоснабдяване). Брутното възнаграждение съгласно тарифния договор е около 1450 евро/месец; има и премии според трудовите постижения.
Кандидатите трябва да са до 40 години; поне 1 година трудов стаж по специалността, доказан с официален документ (трудова или осигурителна книжка); шофьорска книжка категория "В".


standartnews.com
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот estira » 27 Август 2007, 10:56:16

Заявки от октомври за следващото лято

Наемането на студенти за работа през лятната ваканция става по договорка с Федерална агенция по труда - Нюрнберг. Могат да кандидатстват учещи в наши университети, отговарящи на следните условия: да са български граждани; да са студенти редовно обучение, без последен курс; възраст от 18 до 35 години; много добри познания по немски език. Заетостта е до 3 месеца и е основно като помощници в хотели и ресторанти, сервитьори в заведения за бързо хранене, работници в селското стопанство, чистачи на офиси. Документи се приемат от бюрата по труда след получаване на заявка от Бон. Обикновено се кандидатства през октомври/ноември за лятото на следващата година. Квотата е различна, като за 2007 г. е била 350 студенти. Набраните и одобрени за предлагане кандидати са били 329. От тях 71 все пак не са получили окончателно предложение за работа. 104 пък са отказали или просто не са потърсили получената оферта. Все повече лица се сдобиват с поименни сезонни трудови договори благодарение на вече създадени контакти.


standartnews.com

Приемат тапии само с нотариална заверка

Мераклиите да се пробват на работа в Германия трябва да подадат в бюрата по труда по местоживеене 2 комплекта на немски език със следните документи:
1. Формуляр за кандидатстване - образец на ЦСТП (Приложение 1).
2. Автобиография (Приложение 2).
Образците и на двата документа са публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта - www.az.government.bg, рубриката "Работа в чужбина", "Условия и ред за кандидатстване".
3. Нотариално заверено копие на диплома за завършено професионално образование с приложен превод на немски език, извършен от заклет преводач.
4. Нотариално заверено копие на документ за допълнителна професионална квалификация/специализация или курс (при наличие на такива) с приложен превод на немски език, извършен от заклет преводач.
5. Нотариално заверено копие на трудова/осигурителна книжка или Образец УП - 30 с отразен трудов стаж по професията/специалността с приложен превод на немски език, извършен от заклет преводач.
6. Копие на личната карта - 1 и 2 страница с лични данни.
Имайте предвид, че у нас няма оторизирани фирми посредници, които имат правото да сключват договори с немските работодатели. Всички легални уговорки минават през Агенцията по заетостта.
Подробна информация може да се получи от бюрата по труда, интернет страницата на Агенцията по заетостта и на тел. 02/980-87-19.standartnews.com
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот wifi » 31 Август 2007, 13:53:19

Германия - до €1900 евро за българи

31 август 2007 / News.dir.bg
Агенцията по заетостта у нас обяви, че набира работници по заявка на германски работодатели. В Германия има около 1 млн. незаети места, увеличено е и търсенето на квалифицирани кадри, каза вчера министърът на труда и вицеканцлер Франц Мюнтеферинг.
За работа в Германия се търсят медицински сестри, болногледачи и лица за обгрижване на възрастни хора, спедитори, работници в растениевъдството, зидари, мазачи и месари. Кандидатите трябва да са на възраст до 40 години, да имат завършено професионално образование по специалността, за която кандидатстват, да притежават минимум 1 година трудов стаж по специалността, доказан с официален документ (трудова или осигурителна книжка)и да владеят добре немски език. Офертите от Централата за международно и специализирано посредничество в Бон (ZAV) са за различни територии на Германия.
Болногледачи на възрастни хора и операционни медицински сестри се набират за Университетска специализирана клиника и Евангелска амбулаторна служба в Мюнхен; за Кьолн; за Кронберг; за Геретсрийд и Уинген. Заплащането варира от 1688 евро/месец до 1900 евро/месец в зависимост от мястото и естеството на работа.
Спедитори се търсят в Хамбург със заплата 1500 евро/месец с добавки по споразумение с работодателя.
Работниците в растениевъдството ще работат в Мюнхен във фамилни стопанства при заплащане 9.40 евро/час, при 40 часова работна седмица. Работодателят осигурява и безплатна квартира.
Зидарите и мазачите (вътрешно и външно измазване, сухо строителство и саниране, работа с вар и гипс) ще получават 1500 евро/месец във фамилни предприятия в Лиинен.
Месарите ще работят в специализирана месарница в Купферцел. Те ще получават по 9.20 евро/час, а работодателят им предоставя квартира срещу 150 евро/месец.
25-ти септември е крайният срок, в който желаещите да работят в Германия, трябва да подадат в бюрата по труда в цялата страна два комплекта съответните документи, определени в публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта, в рубриката "Работа в чужбина", "Условия и ред за кандидатстване". Повече информация може да бъде намерена в бюрата по труда.
Wein saufen, und Wasser predigen...
Аватар
wifi
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 218
Регистриран на: 18 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: Мюнхен
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот farwla » 31 Август 2007, 13:56:48

E, то така са го написали, все едно, че човек наистина ги взима тея пари чисто...все пак като смъкнат данъци и осигуровки...
farwla
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 233
Регистриран на: 29 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: BXL
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

  • Advertisement