Да започна темата си оттам, че доскоро бях изключително върл противник на емиграцията, но напоследък цървулската действителност в милата ни родина взе да ми идва в повече и започнах да си променям възгледите. Та в тази връзка все по-често започвам да се замислям за преместване по посока Скандинавието. Да кажем, че ме интересуват опциите Швеция и Норвегия. Никога не съм ходил по тези географски ширини и в момента съм на етап събиране на различни впечатления "от извора". Ще съм ви много благодарен да споделите своето мнение по въпросите, които ме вълнуват.
1) Вярно ли е, че в големите градове в Норвегия и Швеция е пълно с гастърбайтери, най-вече от мюсюлмански произход? В една съседна тема прочетох, че в Осло има 1/4 арабски работници от различни националности. Имам позната в Швеция, която казва същото за Малмьо. Не, че съм нещо расист, но горната перспектива не ми се нрави особено. Просто тази гастърбайтерска действителност не се връзва с представите ми за ред, чистота и спокойствие.
А в по-малките градове как е?
2) Съществуват ли български общности в тези две държави? Интересно ми е дали Скандинавието е популярна дестинация за българите.
3) Как са местните хора като ... хора? Говори се, че били студени, резервирани, не умеели да се веселят. Доколко е вярно това? Или е въпрос на лично усещане за света? Личните ми впечатления са доста ограничени. Преди години имах честта да се запозная с шведи в Бг - едни от най-готините хора, които съм срещал. От норвежците впечатленията са ми от морските курорти главно:)
А по-специално жените как са? Като визия имам някакви бегли наблюдения, но като интелект и усещане на света представа си нямам.
4) Доколкото разбирам приказките за студа и мрака в тази част на света са доста хиперболизирани. Съвсем не било толкова студено и съвсем не било толкова мрачно, особено пък в южните райони. Вярно ли е това?
5) За работата. Далеч съм от мисълта, че в началото имам някакви шансове за реализация в моята област (масмедиите), тъй че какви са ми другите опции за работа на първо време. Приемаме, че знам английски на много добро ниво и шведски/норвежки на ниво "разбираме се"?
Това е основното, което ме интересува на този етап.
Благодаря ви

Balaban,
добре дошълпри нас, но въпросите ти в основни си части, са вече отговорени в Темите. Остава да се прочетат.
vel...