lazar_lulchev написа:Ами не съм чул такова нещо. Аз предпочитам да имам международен паспорт. Може да се наложи да излизам от Европейския съюз, но в никакъв случай не е задължителен за каквато и да е било карта. Сега на мой ред да попитам каква е тази зелена карта ??? В САЩ ползват такива, но за Дания не съм чувал. Интересно ми е също от къде ги намираш тези информации ?

Надявам се да съм ти бил полезен/а

Поздрави!

Не знам от кога, но Дания в момента предлага "зелени карти" по примера на Германия за квалифицирани специалисти с висше образование. Възможност да кандидатствуват за такава имат хора, които са си намерили потвърдена оферта от работодател, който им гарантира поне 375 000 крони годишна заплата. Повече може да се научи от Датското посолство в България.
В момента са подлудили хората с "Европейската здравна карта" , която трябвало да имат, за да напуснат БГ. Вчера писаха по вестниците, че няма да се иска при напускане на страната след 1 ви Април 2010. Можете да подадате заявление за издаване на такава карта, но получаването става след най-малко 30 дни. За тези като мен, които им трябва за вчера ми казаха, че в здравната каса по район можело да ми издадат в рамките на 24 часа удостоверение, което я заменя за определен период, ако вече съм подал заявление за издаване на самата карта. Следващата седмица ще отида в здравната каса да проверя дали точно така стоят нещата.