• Advertisement

Работа и заплащане

Форумът, който касае всеки!

Работа и заплащане

Мнениеот seli » 8 Юни 2009, 21:45:21

Малко информация за заплащането на различните професии в държавните учреждения на Турция(работи се 8 часа). За по-разбираемо ще ги обръщам в евро.
1.Чиновник- 600 евро
2.Учител-между 700 и 850 евро
3.Полицай- 900 евро
4.лекар-900 евро
5.лекар специалист-1100 евро
6.Мед.сестра-1000 евро
7.Работник в сферата на услугите-600 евро
8.Техник-700 евро
9.Адвокат-1100 евро
10.Професор-1800 евро
Това е в държавните учреждения, а в частният сектор е съвсем различно!
Аз работя в поликлиника за импланти и цялостно протезиране и заплатите са такива:
зъботехник-между 800 и 3500 евро,в зависимост какъв е стажа, качеството на работа и в коя сфера на зъботехниката работи!
стоматолог-започват от 1000 евро и стигат до 5000 евро.При нас работят и сломатолози специалисти: педодонтист,периодонтист и ортодонтист -те работят на 50 процента от пациентите, които лекуват и не ги знам какви пари печелят.Няма специалисти стоматолози, които да работят на твърда заплата!
стоматологична сестра- 1200 евро
асистентки(това са млади момичета,които в повечето случаи нямат и гимназиално образование, но са добри помощнички в клиниките след нужното им обучение) 400-600 евро
техник,който се грижи за поправката и периодичното освежаване на цялата стоматологична апаратура- 2000 евро
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Работа

Мнениеот seli » 10 Юни 2009, 21:53:32

За да работите в Турция,трябва да знаете турски! За съжаление са малко местата в които ще можете да се оправяте само с английски(основно в туристическите зони и в смесени международни фирми). За сметка на това, обаче руският е на особена почит! Турция и по-точно - хотелите по крайбрежието на средиземно и южно егейско море са непрестанно атакувани от руски летовници(на турците,руският език им е особено труден,поради това съм срещал масово обяви за хора знаещи руски), в квартал Аксарай(истанбул) са най-срещани руските търговци и прекупвачи- поради което в турските производители предпочитат отново да назначат "руско говорящ" !
Няма да забравя,в началото на 90-те,баща ми как проклинаше образователната ни система в бг(как като чужди езици са наблягали само на руски и френски), че не са предпочели немският и английският език като форма за чуждоезиково обучение. Сега, 2009г,усмихнат до уши - отговорник на клон на смесено руско-турска карго фирма за превози на текстилни стоки от Истанбул до Челябинск и Екатеринбург е страшно доволен от живота си и благодари на Господ за този късмет - постигнато в резултат на добрия му руски!
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Работа

Мнениеот etomidate » 27 Юни 2009, 17:27:44

Добре, seli, а посочените заплати, за какво по-напред им стигат на хората в Турция? Там как са цените на консумативи, храна, наеми и пр? А като лекар - какви са условията за започване на работа, имайки предвид, че доста турски новозавършили студенти, т.е. младши лекари идват да специализират в Бг? Явно неспециалистите трудно започват работа или греша?
etomidate
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 62
Регистриран на: 24 Юни 2009, 17:10:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Работа

Мнениеот seli » 27 Юни 2009, 21:56:16

Здравей etomidate O:) .
Цените на храни, дрехи, квартира, транспорт са , като в БГ! Естествено, има известни различия, всичко зависи от къде точно ще купуваш... Искам да кажа, в определени квартали, текстилните стоки са на половин цена за сравнение с тези от България, плодовете и зеленчуците са малко по-евтини, но за сметка на това местните продукти са по-скъпи!
Тук има едно правило - " Кажи ми в кой квартал живееш и аз ще разбера колко ти коства месечната издръжка"
Примерно, до скоро живеех в един квартал, който бе малко над средното ниво : 72 кв метра, двустаен 250 евро, плюс 80 евро за подръжка и озеленяване и топлофикация ! Във всеки квартал, продоволствените продукти имат различни цени, мисля единствено цигарите са еднакви навсякъде.
В Турция, квалифицираните кадри са на особена почит, особено когато става дума за медицински лица или в частност лекари ! Не се залъгвай от цифрите, които съм посочил в първият си пост, те важат за държавните учреждения, но пък трябва да обележа, от своя страна те имат определени предимства правещи "условията" по-приемливи ( 13-та заплата, допълнителни възнаграждения по време на националните и религиозни празници, ползване на почивните бази на съответната институция на символични цени, олекотено облагане на доходите, по-добри условия за достигане на пенсионна възраст и т.н )
В частният сектор, медицинските лица от всякакъв вид, печелят доста добре ...
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Работа

Мнениеот etomidate » 28 Юни 2009, 07:56:56

Благодаря ти за отговора!
Не съм посещавал Турция никога, но с удоволствие идната година ще отделя време да разгледам страната. Добих добра представа за Турция и нейното развитие от няколко сериала, които тръгнаха по българските телевизии, което вероятно си разбрал. Възхитени сме от болниците, които имат, и които дават във филмите, а вярвам това е във всички тях. Във филмите действието се развива около Босфора и дават често панорамни изгледи на нощна Турция - Истанбул, които са невероятни. Проблем обаче е езиковата бариера. Ако се започне един усилен курс по турски език, по нататък има ли шанс да се започне и работа в Турция? Дали си запознат с условията за това? Има ли шанс за реализация с нашите бг-дипломи?
etomidate
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 62
Регистриран на: 24 Юни 2009, 17:10:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Работа

Мнениеот seli » 29 Юни 2009, 22:47:49

Здравей etomidate !
Извинявам се за закъснелия отговор.
Шансът да работиш с българската диплома е напълно реален, стига да намериш работодател, който да се заеме с подготвянето на документите ти. Сам, ще е много трудно да се пребориш със системата тук !
Сериалът за който говориш е Binbir gece ( Хиляда и една нощи ) мисля ? Там е раказан животът на богатото съсловие в Истанбул, в едно от най-тузарските места ( около проливите ) , но за съжаление не навсякъде е така ! В голяма част от кварталите ще се сблъскаш с население, което ще те накара да се почустваш повече в Афганистан отколкото в Турция !
Следващият сериозен момент е разлката в манталитета и разбирането за начин на живот на местните с " нашите " . Мисля, че първо трябва да разгледаш в Истанбул и в последствие да предприемаш каквото и да е било !
Иначе в Истанбул има доста места, които заслужават да бъдат видени и разгледани, но първо трябва да решиш какво точно искаш да видиш, ако решаваш на място ще изпуснеш доста и ще бъдеш леко объркан от интензивният живот и натоварен трафик .
Ако искаш, мога да ти помогна с някои съвети и малки жокери, като съставя един " туристически маршрут " - за минимум време, максимално много места ?
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Работа

Мнениеот etomidate » 30 Юни 2009, 05:46:34

Здравей, seli!
Да, това беше един от сериалите, в момента вървят и други. Направи ми впечатление, че наред с всички тузарски неща в сериала, хората не прикриха и бедните райони, за които споменаваш, а представиха страната си в целия й колорит и прослойки, което си беше точно попадение на режисьорите. Поразгледах и доста неща в интернет, и явно като туристическа дестинация Истанбул е голяма изненада за посетителите му. Няма държава или населено място, в което да няма подобен контраст, въпреки което не бих отказал една подобна къща по крайбрежието на страната ;-) Добре би било, когато имаш повече време, да направиш такъв туристически маршрут, с който да можем да се ориентираме поне за нещата, които отидем ли там, обезателно трябва да посетим.
Интересното е, че рядко се споменава нещо за Анкара. Ако имаш някой ден време, ще се радвам да споделиш неща и за там.
Няма да бъде лошо да разкажеш малко и за морските курорти на страната. Съвсем накратко, с най-важните неща, които не трябва да пропускаме.
Колкото до работата - жалко, ако системата е толкова тромава и започването би било отнело доста време.
etomidate
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 62
Регистриран на: 24 Юни 2009, 17:10:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Работа и заплащане

Мнениеот miramax_ts » 11 Август 2009, 14:22:01

Здравей Seli,
Нова съм в този форум,но се регистрирах защото имам въпроси относно работата в Турция и попаднах на твоите съвети.Аз съм стоматолог и ме интересува дали е важможно да работя легално в Турция.Ще се радвам ако имаш представа да ми отговориш на този въпрос.Четох и по горните теми и да знам за езиковата бариера.Завърших курс по турски като разбира се само това не е достатачно.Вече няколко години подред почивам в Турция.Прекрасно място за почивка е но дали и за работа.
Благодаря ти предварително.Ще ми баде приятно а и от полза разбира се ако споделиш мнението си.
miramax_ts
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Август 2009, 14:06:18
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Работа и заплащане

Мнениеот seli » 11 Август 2009, 19:51:50

Здравей miramax_ts ;-) !
Да, можеш напълно легално да работиш в Турция - трудно е, но е възможно!
Трудноста е изразена в това, че работодателя трябва да обясни, защо иска да назначи чужденец вместо местен и да получи разрешително. Този процес при мен продължи дълго, бюрокрацията е ялова, но при силно желание на работодателя - да започнеш колкото се може по-бързо, намират се вратички за скъсяване на този период...
Това, че си преминала курс по турски език е похвално и показва твоята амбицираност, но нямаш ли работодател, който да задвижи нещата при теб или познати в страната, които да са ти опора и да те насочват правилно е много трудно, да не кажа невъзможно да се справиш!
Вярно е, турците са шампиони по гостоприемство и предразполагане на клиента, но да живееш за постоянно в Турция - това е съвсем друго нещо. Не си обозначила към кой район на страната и към кой град си се насочила за да те посъветвам или да изразя мнение относно изборът ти.
Поздрави
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Работа и заплащане

Мнениеот miramax_ts » 12 Август 2009, 09:10:16

Здравей Seli,
Благодаря ти за бързият отговор.Аз имам кабинет под наем съм,работя в поликлиника но не съм доволна положението в България специално в наща област е плачевно.Имам пациенти не се оплаквам.Е,не са много но съм завършила преди 2 години.Проблема е че в България станахме много зъболекарите.Да не говоря че хората тук нямат елементарна здравна култура.Да скъпи са нашите услуги но повечето идват когато нещата се задълбочат и искат от нас чудеса но ако може за без пари.Няколко пъти вече идват пациенти които открито се пазарят за цената на услугата.Ама съгласи се че това е стоматолгичен кабинет а не Капалъ чарши.Дано не звучи грубо но те ти казват щом ще ми правиш 3 корони а не една ще ми вземеш по-евтино.Ама нали разбираш че клиничния случай е такав.Как да направя мост при един липсащ зъб ако не е от 3 члена.Учил си разбираш ме.Та ние като идем в магазина ако вземеш 10 вместо 5 яйца отстъпка ли ти правят.До това доведе кризата тук.Дано не ти звучи дребнаво но ти знаеш на какво уважение е наща да и на зъботехниците работата в чужбина.Знаеш колко труд сме положили.А тук сме както са много бръснарите в Турция тук сме така със зъболекарите.Питаш към кой град съм се насочила.Става въпрос за Измир.Там имам приятели,могат да ми помогнат,но исках и твойто мнение все пак сме колеги мисля си че ще ме разбереш по-добре.Знам доста пъти вече ходя в Турция.Живота е адски динамичен,но ние сме млади хора и си мисля че това не е голям проблем.Мисълта ми беше дали се припокриват някакви изпити.Моте приятели питаха мисля в министерството по заетоста или незнам да не те излажа точно кое,но казаха че тряблало двойно гражданство или да сключа брак.Говоря за Измир защото там имам приятели на които да разчитам.Иначе ми харесва и Бурса.За Истамбул не казвам нищо,не съм ходила,но ме притеснява този мегаполис.Страшно ми се вижда.
Ще се радвам да ми пишеш пак.Дано не съм ти досадила с писмото си.Ако се сетиш нещо друго което да ми е от полза ще се радвам да го чуя.Благодаря ти още веднаж за отговора.
Желая ти хубав ден.Поздрави
miramax_ts
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Август 2009, 14:06:18
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Работа и заплащане

Мнениеот seli » 12 Август 2009, 11:35:26

Привет :) ,
поздравявам те за това, че си се насочила към град Измир. Това е възможно най-добрият избор - наричан е още "Перлата на Егейско море", в близост до него се намират страхотните курортни селища, като Куш адасъ, Бодрум, Мармарис и Антични селища, като Ефес, Троя и др...
Най-важното е, че хората там се различават по манталитет и то много от тези в останалата част на страната, по-освободени, като мисъл и начин на живот!
Не случайно най-много Бг турци се преселиха именно в него.
Относно професионалната ти реализация там :-k :
Трябва да знаеш едно - в Турция много бързо се менят закони и практически е невъзможно винаги да си наясно с всичко.
Преди 4 години, моят работодател в Истанбул прати писмо до Министерството на вътрешните работи в Турция, в което бе пояснил желанието му да ме назначи на работа, след около три месеца получихме отговор, в който ни бяха посочени какви документи и как трябва точно да бъдат попълнени. Аз не се занимавах с нищо, всичко бе подготвяно от счетоводителката с която работеше поликлиниката.
В периода, в който се подготвяха документите ми, аз работех в клиниката и не съм имал проблем с никакви институции. Бг гражданин съм и нямам двойно гражданство, щом не ме подложиха на някакъв изпит - значи и дипломата са ми признали!
Нещата в Турция стават, стига работодателя да има нужда от теб - все ще намери някаква вратичка.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Работа и заплащане

Мнениеот miramax_ts » 12 Август 2009, 12:30:42

Здравей отново,
Доста ми помогна благодаря за което.Стискай палци ако реша да направя тази голяма крачка.Ще помисля.А на тебе желая много успехи във всяко начинание.
Благодаря още веднъж.Хубав ден
miramax_ts
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Август 2009, 14:06:18
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Работа и заплащане

Мнениеот seli » 12 Август 2009, 14:57:40

Ако имаш някакви допълнителни въпроси, питай - насреща съм :)
Ние в Zaedno.eu си помагаме!
Поздрави
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Работа и заплащане

Мнениеот Nanna » 26 Ноември 2009, 17:16:10

Здрасти!Прави ми впечатление,че си запознат с много неща в Турция.Пишеш,че се търсят знаещи руски.Аз лично се интересувам какво е заплащането.Бих могла да работя с руски и български език.Знаеш ли сайтове с обяви?Би ли ми помогнал с информация?Забравих да ти кажа,че владея и турски.Ще се радвам много ако ми отговориш и изобщо на всякакви съвети.Чакам отговора ти с нетърпение.
Nanna
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 17 Юни 2009, 11:21:04
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Работа и заплащане

Мнениеот seli » 27 Ноември 2009, 00:41:55

Здравей. Български рядко ще ти е нужен, но щом знаеш турски, а особено руски - можеш да се пласираш в хотелските вериги и курортни селища навсякъде по бреговете на Егейско и Средиземно море.
Друга възможност представлява търговската зона в квартал Аксарай, Истанбул. Огромна част от клиентелата са руснаци. Виждал съм магазини и депа с облепени по врати и прозорци обяви за рускоговорящи работници, срещал съм руснаци продавачи наети от турски собственици.
Турците не се справят с руския език, основно, турските преселници от балканите се наемат за тази цел, но повечето са самозванци и с ограничен, заучен репертоар. Тези, които боравят свободно говоримия и писмен руски език - бързо изпъкват.
За заплатите в този сектор нищо не мога да кажа, пазариш се.
Няма нужда навярно да те насочвам, как да търсиш в сайтовете ?

http://www.kariyer.net
http://www.istanbulisilanlari.com/
http://www.elemanonline.com
http://www.isvar.com
http://www.yenibiris.com
http://www.turkish-media.com/kariyer/
http://www.elemanx.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Следваща

Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement